Sta je op het punt om een nieuwe baan te accepteren? Of heb je promotie op het oog bij je huidige werkgever? Dat betekent dat je een arbeidsvoorwaardengesprek krijgt om te onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden. Veel mensen vinden dat gruwelijk spannend of zelfs ongemakkelijk, maar het hoort erbij. Sterker nog, je werkgever verwacht dat je over je arbeidsvoorwaarden onderhandelt!
In dit artikel krijg je praktische tips om vol zelfvertrouwen te onderhandelen. Je ontdekt over welke voorwaarden je sowieso moet praten en welke minder voor de hand liggende arbeidsvoorwaarden je kunt aankaarten. Precies wat je nodig hebt om je spreekwoordelijke mannetje te staan tijdens de onderhandelingen.
Arbeidsvoorwaarden onderhandelen: in het kort
- Primaire, secundaire en tertiaire voorwaarden
- Onderhandelbaar bij een nieuwe baan of functiewijziging
- Ruimte voor maatwerk op basis van je wensen
- Vraagt om voorbereiding, assertiviteit en realistisch inzicht
Inhoud van dit artikel
- 8 tips om goed te over je arbeidsvoorwaarden te onderhandelen
- Over standaard arbeidsvoorwaarden onderhandelen
- Over minder voor de hand liggende arbeidsvoorwaarden onderhandelen
- Onderhandelen hoort erbij
8 tips om goed te over je arbeidsvoorwaarden te onderhandelen
- Bereid je goed voor
- Weet wat je waard bent
- Wees duidelijk over je wensen
- Laat ruimte voor onderhandeling
- Oefen het gesprek vooraf
- Let op je timing
- Blijf professioneel en positief
- Wees bereid om ‘nee’ te accepteren
1. Bereid je goed voor
Onderhandelen begint niet bij het gesprek, maar al daarvoor. Onderzoek wat gangbare arbeidsvoorwaarden zijn voor jouw functie, branche en regio. We hebben bijvoorbeeld handige informatie over het mbo-salaris en hbo-salaris voor je. Verder hebben we ook de nodige info over primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.
2.Weet wat je waard bent
Maak een lijst van je vaardigheden, ervaring en prestaties. Denk aan successen in eerdere functies of unieke kwalificaties die je meebrengt. Hoe beter je zelf weet en onderbouwt wat je waard bent, hoe overtuigender je overkomt. Bekijk bijvoorbeeld de vacatures in jouw vakgebied om een goed beeld te krijgen.
3. Wees duidelijk over je wensen
Zeg niet dat je ‘iets meer had verwacht’, maar wees concreet. Noem bedragen, aantallen vrije dagen of opleidingsbudgetten. Zo geef je je gesprekspartner houvast.
4. Laat ruimte voor onderhandeling
Vraag iets meer dan je wat je minimaal verwacht. Zo kun je nog wat toegeven en komt het eindresultaat vaak dichter bij wat jij echt wil.
5. Oefen het gesprek vooraf
Doe een rollenspel met een vriend(in) of familielid. Zo kun je je argumenten oefenen, zelfvertrouwen opbouwen en leer je omgaan met tegenargumenten.
6. Let op je timing
Over je arbeidsvoorwaarden onderhandelen begint als je een concreet aanbod hebt of als je bij een functioneringsgesprek nieuwe verantwoordelijkheden bespreekt. Te vroeg beginnen met onderhandelen kan onprofessioneel overkomen.
7. Blijf professioneel en positief
Onderhandelen is geen gevecht. Je wilt met je gesprekspartner samenwerken, dus laat vooral blijken dat je blij bent met de functie. Kijk samen naar een uitkomst die voor beide partijen werkt. In de praktijk is dat meestal geven én nemen.
8. Wees bereid om ‘nee’ te accepteren
Niet alles is onderhandelbaar. Als je een ‘nee’ krijgt op een verzoek, is er vast iets anders waar wel ruimte is om te onderhandelen. Soms zijn andere voorwaarden (bijvoorbeeld flexibele werktijden) net zo waardevol. Accepteer een ‘nee’ en vraag waar er ruimte is.
Over standaard arbeidsvoorwaarden onderhandelen
Veel mensen denken bij arbeidsvoorwaarden alleen aan salaris. Op zich logisch, maar er zijn nogal wat primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden om over te onderhandelen:
- Salaris: onderhandel op basis van marktconforme bedragen. Weet wat je minimaal wil en wat je doelbedrag is.
- Vakantiedagen: bij veel werkgevers is het aantal standaard, maar er is vaak ruimte voor extra vrije dagen (al dan niet onbetaald).
- Pensioenregeling: check of er sprake is van een goede regeling. Zo niet, dan kun je vragen om extra compensatie of een aanvullend pensioenbudget.
- Reiskostenvergoeding: relevant als je ver van je werk woont. Denk ook aan een leasefiets, ov-kaart of parkeerregeling.
- Bonussen of winstuitkering: een prestatiebonus of winstdelingsregeling kan een mooie aanvulling zijn op je salaris.
- Thuiswerken en werktijden: flexibiliteit is in veel bedrijven bespreekbaar. Vraag naar de mogelijkheden voor hybride werken of aangepaste uren.
Over minder voor de hand liggende arbeidsvoorwaarden onderhandelen
Naast de bekende arbeidsvoorwaarden zijn er ook minder voor de hand liggende zaken waar je met je werkgever over kunt praten:
- Opleidingsbudget of ontwikkelmogelijkheden: een jaarlijks budget voor trainingen of opleidingen is gunstig. Jouw ontwikkeling is goed voor jullie beide partijen.
- Werktijdverkorting of vierdaagse werkweek: soms kun je hetzelfde werk doen in minder uren, tegen een iets lager salaris. Of je regelt een vaste vrije dag in de week.
- Extra ouderschapsverlof of zorgverlof: als je jonge kinderen of mantelzorgtaken hebt, kunnen ouderschapsverlof of zorgverlof een belangrijk punt zijn.
- Doorgroeimogelijkheden op korte termijn: soms kun je na een bepaalde periode opnieuw onderhandelen of kom je in aanmerking voor een volgende functie.
- Budget voor thuiswerkplek: bij sommige werkgevers krijg je budget voor een ergonomische stoel of tweede scherm om thuiswerken nog fijner te maken.
- Vrijwilligerswerk of sabbaticalregeling: wil je een dag per maand voor een goed doel werken of droom je van een sabbatical? Daarover kun je soms onderhandelen met je werkgever.
- Bedrijfsauto of mobiliteitsbudget: misschien heb je geen auto nodig, maar wél een mobiliteitsbudget dat je flexibel kunt inzetten voor het ov.
- Vergoeding kinderopvang: bij sommige werkgevers kun je een bijdrage in de kosten voor kinderopvang onderhandelen.
- Werkplekgarantie bij verhuizing: Werkt je partner in een andere regio? Soms kun je afspraken maken om op afstand te blijven werken of te verhuizen binnen het bedrijf.
Eigenlijk is het vrij simpel: je kunt overal over praten. Nee heb je, ja kun je krijgen toch?
Onderhandelen hoort erbij
Onderhandelen over arbeidsvoorwaarden is echt geen luxe. Het is een belangrijk onderdeel van je loopbaan. Door je goed voor te bereiden, helder te communiceren en open te staan voor alternatieven, vergroot je de kans op een mooi pakket arbeidsvoorwaarden dat echt bij je past. Denk verder dan alleen het salaris: ook flexibiliteit, ontwikkeling en balans zijn enorm waardevol op korte en lange termijn. Met onze tips ben je ongetwijfeld klaar voor een eerlijk, professioneel en succesvol arbeidsvoorwaardengesprek.