Sollicitatiebrief aanhef en openingszin: zo doe je dat

Man krijgt een contract van een glimlachende vrouw

Het lastigste aan solliciteren? Dat een recruiter weinig tijd heeft. Die ziet per dag honderden sollicitatiebrieven voorbij komen. Vlug de eerste paar regels scannen en als het niet bevalt… hop, door naar de volgende. Doodzonde van de rest van je brief. En van je zorgvuldig samengestelde cv. 

Hoe zorg je dat jij wel positief opvalt? Wat kun je beter wel, en wat absoluut niet bovenaan je sollicitatiebrief zetten? We leggen uit hoe je keer op keer een ijzersterke aanhef en openingszin uit je mouw schudt. Zodat je kans toeneemt om uitgenodigd te worden. Een goed begin is tenslotte driekwart van het werk.

Een goed begin …

Het begin van je sollicitatiebrief bestaat uit twee onderdelen: de aanhef en de openingszin. Zijn ze allebei goed, dan is de recruiter waarschijnlijk benieuwd naar het vervolg. Doe jezelf en je carrière dus een groot plezier en zet meteen de juiste toon. 

De perfecte aanhef

We beginnen met de aanhef. Hiermee spreek je de ontvanger direct aan. Een persoonlijke aanhef werkt het beste, omdat de kennismaking dan meteen warm aanvoelt. Zelfs wie honderden sollicitaties per dag leest, waardeert dat. Gebruik daarom bij voorkeur een naam.

Naam achterhalen

Achterhalen wie de recruiter is, is soms lastig. Zeker als er geen naam bij de vacature staat. Het kan de hr-manager zijn, een teamlead, of een corporate recruiter. Tijd voor het betere speurwerk, Sherlock!

Optie 1: online

Elke organisatie heeft een website. Op de werken-bij-pagina vind je de namen en functies van het huidige team. Zoek naar de hr-manager, corporate recruiter of afdelingshoofd van je toekomstige baan. 

Geen succes? Bekijk het bedrijf dan op LinkedIn. Via het algemene profiel vind je een overzicht van alle werknemers en hun rol. Heb je de recruiter gevonden? En post diegene af en toe een vacature? Dan weet je zeker dat je de juiste persoon te pakken hebt. 

Optie 2: bellen

Het lijkt niet meer van deze tijd, maar vroeger was het heel normaal om met je telefoon te bellen. Doodeng, maar het levert wel precies de informatie op die je zoekt. Vraag het bedrijf gewoon aan wie je de sollicitatiebrief kunt richten. Als je geluk hebt, krijg je de recruiter aan de lijn. Vertel enthousiast wie je bent en zorg dat je papier en pen klaar hebt liggen om de naam goed te spellen. Alleen je initiatief al wordt enorm gewaardeerd. 

Aanhef met naam

Geachte, Beste, Hallo, Hi. Met welk woord je je brief begint, hangt ervan af waar je solliciteert. Denk eraan dat je aanhef met een hoofdletter begint. Direct na de aanhef komt een komma en daaronder een witregel. De volgende zin begint met een hoofdletter.

Formele aanhef met naam

Solliciteer je bij een formeel verzekeringskantoor, met mensen in pak die klanten op de website met u aanspreken? Dan is ‘Geachte’ de norm. 

  1. Geachte mevrouw Van Achternaam,

Casual aanhef met naam

Solliciteer je bij een jonge club waar iedereen vrolijk en casual gekleed gaat? Kom dan wat spontaner uit de hoek met Hallo of Hi. 

  1. Hallo mevrouw Van Achternaam,

  2. Hi Voornaam van Achternaam,

Veilige aanhef met naam

Heb je geen idee wat de sfeer is bij de organisatie waar je solliciteert? Speel op safe en ga voor Beste.

  1. Beste mevrouw Van Achternaam,

  2. Beste Voornaam van Achternaam,

Aanhef zonder naam

Heb je geen naam gevonden? Niet op hun website en LinkedIn? Zelfs niet door te bellen? Dan zit er niets anders op dan de aanhef algemeen te houden. Kies een van deze opties, aflopend van formeel naar informeel. 

  1. Geachte hr-manager,

  2. Beste recruiter,

  3. Beste toekomstige collega,

  4. Hallo,

  5. Hi team Bedrijfsnaam,

Wat je ook doet, begin je sollicitatiebrief nooit met “Geachte heer, mevrouw”. Het is onpersoonlijk, saai en laat zien dat je je niet in de organisatie verdiept hebt. Bovendien is het niet genderneutraal, dus niet meer van deze tijd.

De perfecte openingszin

Na de aanhef volgt je eerste tekstregel: de openingszin. Dit is je kans om indruk te maken. Kom dus meteen sterk uit de startblokken en leg uit waarom je zo enthousiast bent over deze baan. Een gemotiveerde sollicitant is voor werkgevers extra interessant. 

Je mag hier best een beetje overdrijven om wat meer passie in je verhaal te stoppen. Wat echter niet kan, is onzin vertellen. Daar prikt de recruiter tijdens een vervolggesprek direct doorheen. Zonde van jullie tijd. 

Wist je dat …

Ook al eindigt je aanhef met een komma, je openingszin begint met een hoofdletter.

3 voorbeeldzinnen: Jong geleerd

Een leuke manier om je sollicitatiebrief te beginnen is met een verhaal dat je al sinds je kindertijd bezig bent met het vak. 

  1. “De vacature van kok spreekt me enorm aan, omdat ik als kind altijd al in de keuken stond en gek ben op nieuwe gerechten uitproberen op vrienden en familie.”

  2. “Ik heb altijd al grafisch vormgever willen worden, omdat ik op school niet kon stoppen met tekenen. Ik zou het fantastisch vinden als mijn ontwerpen echt gebruikt worden.”

  3. “Een job als verpleger is op m’n lijf geschreven. Ik wil mensen in nood altijd helpen en kijk al sinds ik een klein meisje ben gefascineerd naar ziekenhuisseries.”

3 voorbeeldzinnen: Dromen waarmaken

Een andere goede opening is door je dromen voor de toekomst te delen. Daarmee geef je aan dat je serieus over dingen nadenkt. En dat je bereid bent om ergens voor te strijden. 

  1. “Jullie missie om koffieboeren in Zuid-Amerika te steunen spreekt mij erg aan. Zij verdienen een eerlijk en gezond leven. Ik zet me graag in voor een duurzame wereld.”

  2. “Mijn ultieme doel is om regio-salesmanager te worden. Deze ambitieuze vacature is precies de stap die ik nodig heb om uiteindelijk door te groeien naar die droombaan.”

  3. “Als trotse Amsterdammer wil graag iets betekenen voor de plek waar ik woon. Het liefst zet ik mij elke dag in voor een leefbare stad. Werken bij de gemeente is voor mij een kans om bij te dragen aan een gezonde maatschappij.”

3 voorbeeldzinnen: Brand love

Wil je ergens werken omdat je fan bent van het merk? Leg uit dat je daarom graag onderdeel van die organisatie wilt uitmaken. Werkgevers zijn trots op hun bedrijf en horen dat dus graag.

  1. “Na het zien van jullie bedrijfsvideo op TikTok was ik verkocht. De mensen en de sfeer passen precies bij mij. Helaas voor mijn huidige baas wil ik nu alleen nog maar bij jullie werken.”

  2. “Ik ben een groot fan van jullie chocolade. De smaken zijn geweldig en jullie verpakking is elke keer een genot om te zien. Het zou een eer zijn om bij jullie te werken.”

  3. “Mijn hele leven heb ik spullen van HEMA in huis. Van handdoeken tot pennen, en van bandenplaksets tot drop. Bij jullie achter de schermen aan de slag gaan, is een droom die uitkomt.”

Checklist aanhef en openingszin sollicitatiebrief

Is het gelukt met je aanhef en openingszin? Super! Controleer aan de hand van onderstaande punten of ze echt goed zijn. 

  1. Aanhef met hoofdletter, komma erachter, witregel eronder.

  2. Je aanhef is gericht aan een persoon. Met naam dus. Geen excuus.

  3. Je openingszin grijpt de lezer met je enthousiasme voor de baan.

  4. Je hebt je motivatie iets aangedikt en opgeleukt, maar in de basis klopt het. 

FAQ

Wat is een goede openingszin voor een sollicitatiebrief?

De beste opening is enthousiast en persoonlijk. Waarom wil je zo graag bij deze organisatie werken? Een oprechte motivatie kunnen recruiters enorm waarderen.

Welke aanhef gebruik je bij een sollicitatiebrief?

Afhankelijk van hoe formeel de organisatie is, begin je je aanhef met Geachte, Beste, Hallo of Hi. Daarna volgt de naam van de ontvanger.