Zwangerschapsverlof & bevallingsverlof berekenen

Zwangerschap is een bijzondere periode in je leven. Naast de komst van je kindje, heeft je zwangerschap ook gevolgen voor je werk. Zo heb je als werknemer bijvoorbeeld recht

op zwangerschaps- en bevallingsverlof met behoud van 100% van je salaris. Lees hoelang je verlof duurt en wat je rechten zijn in verschillende situaties. Want zwangerschapsverlof werkt bijvoorbeeld net even anders bij een meerling, een vroeg of laat geboren kindje of als je zzp'er bent.

 

Je zwangerschapsverlof berekenen

Met je uitgerekende datum en het aantal weken dat je voor de bevalling wilt opnemen, kun je hier eenvoudig je zwangerschapsverlof berekenen:


Input

Voer de uitgerekende datum in (dd-mm-jjjj): [____]

Aantal weken zwangerschapsverlof voor de uitgerekende datum (4 of 6): [__]

 

Output

Startdatum zwangerschapsverlof: [Startdatum]

Einddatum bevallingsverlof: [Einddatum]

 

Inhoud van dit artikel

  • Wat is zwangerschapsverlof?

  • Hoelang duurt het zwangerschapsverlof?

  • Zwangerschapsverlof voor zzp'ers en zelfstandigen

  • Ziekte tijdens zwangerschapsverlof

  • Zwangerschapsverlof voor je partner

  • Op krachten komen en genieten van je baby

  • FAQ

 

Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof: in het kort

  • Minimaal 16 weken

  • Start 4 tot 6 weken voor de uitgerekende datum

  • Als werknemer behoud je 100% salaris 

  • Als zzp'er mogelijkheid tot zwangerschapsuitkering via UWV

  • Langer verlof bij late geboorte of meerling

 

Wat is zwangerschapsverlof?

In de praktijk bedoelt iedereen met zwangerschapsverlof de totale periode dat je verlof hebt rond je zwangerschap. Eigenlijk gaat het om twee periodes: zwangerschapsverlof en bevallingsverlof.

 

Zwangerschapsverlof: 4 tot 6 weken voor de uitgerekende datum

Je zwangerschapsverlof is de periode voor je bevalling en duurt tot en met de dag van de bevalling. Je gaat uiterlijk 4 weken voor de dag na je uitgerekende bevallingsdatum met zwangerschapsverlof, maar dit mag vanaf 6 weken vooraf. Hoe je dit indeelt, bepaal je helemaal zelf. Alles wat je minder aan 6 weken zwangerschapsverlof opneemt, mag je weer optellen bij je bevallingsverlof.

 

Bijvoorbeeld: je gaat 5 weken voor de dag na je uitgerekende datum met zwangerschapsverlof, dan tel je 1 week op bij je bevallingsverlof. Als je kindje later dan de uitgerekende bevallingsdatum ter wereld komt, wordt je bevallingsverlof hierdoor niet korter.

 

Bevallingsverlof: minimaal 10 weken na de bevalling

Je bevallingsverlof begint op de dag nadat je bevallen bent en duurt minimaal 10 weken, ook als je baby later komt. In dat geval duurt je totale zwangerschapsverlof langer dan 16 weken.

Hoelang duurt het zwangerschapsverlof?

 

Je zwangerschaps- en bevallingsverlof duurt minimaal 16 weken. In sommige gevallen is je zwangerschapsverlof langer:

  • Te laat geboren baby

  • Meerlingzwangerschap

 

Te laat geboren baby

Komt je kindje na de uitgerekende bevallingsdatum? Tel de dagen tussen de geboorte en uitgerekende datum op bij je zwangerschapsverlof. Het totale verlof duurt in dit geval langer dan 16 weken.

 

Voorbeeld: je gaat 5 weken voor de dag na de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof en je baby komt 2 weken na deze datum. Je hebt nu 7 weken zwangerschapsverlof en aansluitend 10 weken bevallingsverlof. In totaal dus 17 weken.

 

Zwangerschapsverlof bij een tweeling of meerling

Ben je in verwachting van een tweeling of meerling? Dan heb je recht op 20 weken verlof: 10 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof. Als je tweeling of meerling eerder of later komt, gelden daarvoor dezelfde regels als bij de zwangerschap van één kindje.

 

Ziekte tijdens je zwangerschapsverlof

Zul je net zien, je wordt ziek tijdens je zwangerschapsverlof. Zit je natuurlijk helemaal niet op te wachten. Toch verandert er in principe niets aan je verlofregeling als je ziek wordt tijdens je zwangerschapsverlof. Alles loopt door als gepland. Dat komt omdat zwangerschapsverlof bedoeld is om je de nodige rust te geven voor en na de bevalling, ongeacht of je tijdens deze periode ziek wordt.

 

Zwangerschapsverlof voor je partner

Omdat je partner niet zwanger is, is er geen echt zwangerschapsverlof voor partners. Wel is er een andere regeling. Je partner heeft namelijk recht op geboorteverlof bij de geboorte van jullie kindje. Heerlijk om tijdens de kraamtijd samen te genieten van jullie kleine spruit. Geboorteverlof voor partners kan op twee manieren:

 

Geboorteverlof voor partners: 1 week

Je partner krijgt een keer het aantal werkuren per week aan geboorteverlof, dus een (werk)weekje vrij. De werkgever betaalt het salaris tijdens dit verlof volledig door.

 


Aanvullend geboorteverlof voor partners: max. 5 weken

Er is ook een regeling voor aanvullend geboorteverlof voor partners: maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week). Tijdens het aanvullend geboorteverlof krijgt je partner een uitkering van het UWV en dus geen salaris. Het aanvullend geboorteverlof moet binnen 6 maanden na de geboorte van het kind opgenomen worden. Voorwaarde is dat je partner eerst het standaard geboorteverlof van een week heeft opgenomen.

 

Zwangerschapsverlof voor zzp'ers en zelfstandigen

Werk je als zzp’er of heb je een eigen zaak? Dan mag je gebruikmaken van de ZEZ-uitkering (Zwanger en Zelfstandig) via het UWV. Deze uitkering is bedoeld als zwangerschapsverlof voor zzp’ers, duurt maximaal 16 weken en bedraagt maximaal het minimumloon.


Als je in loondienst werkt en deeltijd als zelfstandige werkt, heb je ook recht op de ZEZ-uitkering. Voor je werk als zelfstandige vraag je de ZEZ-uitkering aan bij het UWV. Je werkgever vraagt een uitkering voor je zwangerschap aan bij het UWV voor de uren die je er werkt.

 


Op krachten komen en genieten van je baby

Zwangerschapsverlof en bevallingsverlof zijn onmisbaar als aanstaande moeder. Dankzij deze uitkering kun je je volledig richten op je gezondheid en die van je baby, om de zwangerschap en bevalling zo makkelijk mogelijk te laten verlopen. Nu je op de hoogte bent van je rechten en de spelregels voor verschillende situaties, ben je goed voorbereid. Voor meer informatie kun je altijd terecht bij je werkgever, het UWV of een arbeidsjurist die gespecialiseerd is in zwangerschapsverlof.

 


FAQ

Wat is zwangerschapsverlof?

Zwangerschapsverlof is je verlof voor de bevalling. Het start 4 tot 6 weken voor de datum dat je uitgerekend bent.

 

Wat is bevallingsverlof?

Bevallingsverlof is je verlof direct na de bevalling en duurt minimaal 10 weken.

 

Wat is het verschil tussen zwangerschapsverlof en bevallingsverlof?

Zwangerschapsverlof is je verlof voor de bevalling en bevallingsverlof de periode erna. Samen vormen ze het totale verlof van minimaal 16 weken.

 

Hoe lang is zwangerschapsverlof?

In Nederland heb je recht op minimaal 16 weken zwangerschapsverlof: 4 tot 6 weken voor de bevalling (zwangerschapsverlof) en minimaal 10 weken na de bevalling (bevallingsverlof). Bij een meerling of late geboorte kan je zwangerschapsverlof langer worden.

 

Hoe vraag je zwangerschapsverlof aan als werknemer?

Je vraagt je verlof schriftelijk aan bij je werkgever, waarbij je de uitgerekende datum en de gewenste startdatum van het verlof aangeeft.


Wanneer mag je met zwangerschapsverlof?
Uiterlijk 4 weken voor de dag na je uitgerekende bevallingsdatum ga je met zwangerschapsverlof, maar het mag al vanaf 6 weken vooraf. Wat je minder dan 6 weken opneemt voor je bevalling, mag je optellen bij de 10 weken verlof na de bevalling.

 

Wie betaalt je zwangerschapsverlof?
Het UWV, want je werkgever vraagt in feite een uitkering voor je aan. Met die uitkering betaalt hij of zij je salaris door tijdens je zwangerschapsverlof.


Hoe lang krijg je als partner zwangerschapsverlof?
Als partner heb je recht op een werkweek (het aantal werkuren per week) geboorteverlof als je vrouw of partner is bevallen. Geboorteverlof wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd.

 

Is er aanvullend geboorteverlof voor partners?

Ja, partners mogen maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Als partner krijg je geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Aanvullend geboorteverlof moet je opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van je kind en je moet eerst het reguliere geboorteverlof van een werkweek opnemen.

 

Bouw je vakantiedagen op tijdens zwangerschapsverlof?
Ja, tijdens je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof bouw je vakantiedagen op. Je werkgever mag je nooit vragen om vakantiedagen op te nemen voor je verlof. Je mag er zelf wel voor kiezen om vakantiedagen te gebruiken om je zwangerschapsverlof te verlengen, in overleg met je werkgever.

 

Wanneer moet je zwangerschapsverlof aanvragen?

Uiterlijk 3 weken voordat je verlof ingaat moet je je zwangerschapsverlof aanvragen bij je werkgever. Dat is minimaal 7 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum.

 

Hoe bereken je zwangerschapsverlof?

Je berekent het begin van je zwangerschapsverlof door vanaf de dag na je uitgerekende bevallingsdatum 4 tot 6 weken terug te tellen. Je moet minimaal 4 weken voor de dag dat je uitgerekend bent met zwangerschapsverlof. Wat je minder dan 6 weken opneemt, tel je bij je bevallingsverlof (na de bevalling).

 

Hoe vraag je een zwangerschapsuitkering aan als zzp'er of zelfstandige?

Als zelfstandig ondernemer vraag je een ZEZ-uitkering aan op de website van het UWV.

 

Wat gebeurt er met je zwangerschapsverlof als je baby te vroeg of te laat wordt geboren?

Als je kindje te vroeg geboren wordt, houd je recht op minimaal 10 weken bevallingsverlof na de geboorte. Bij een late geboorte wordt je zwangerschapsverlof verlengd tot de geboortedatum. Daarna begint je bevallingsverlof van minimaal 10 weken.

 

Heb je recht op verlof bij een meerlingzwangerschap?

Ja, bij een tweeling- of meerlingzwangerschap heb je recht op 10 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof. In totaal 20 weken dus.

 

Wat gebeurt er als je ziek wordt tijdens je zwangerschap?

Als je ziek wordt tijdens je zwangerschap en niet kunt werken, heb je recht op een ziektewetuitkering van het UWV.

 

Deze artikelen vind je misschien ook interessant: 

Ouderschapsverlof aanvragen

Zwangerschapsverlof zzp ers en ZEZ uitkering info

Geboorteverlof en ouderschapsverlof de verschillen

Alle soorten verlof tijdens en na zwangerschap