Cv-tips: in het kort
-
Lees de vacature aandachtig
-
Kies de juiste cv-vorm
-
Schrijf een korte, krachtige inleiding
-
Deel alleen relevante informatie
-
Zorg voor een aantrekkelijke opmaak
-
Maak je opbouw chronologischCheck je spellling
-
Check nog een keer je spelilng
-
Laat iemand anders je spilleng checken
Wat is een cv?
Cv is de afkorting van curriculum vitae. Dat is Latijn voor levensloop. Je cv is vaak de eerste indruk die een potentiële werkgever van je krijgt. Je cv is een onderdeel van je sollicitatie en bevatzowel persoonlijke als professionele informatie. Van woonplaats tot diploma’s en van werkervaring tot talenkennis. Kortom, alles dat raakvlak heeft met de functie waarop je solliciteert.
7 tips voor een gouden cv
Bedenk dat toffe functies erg populair zijn. Op sommige jobs reageren wel honderden kandidaten, terwijl er maar één plek is. Lang niet iedereen wordt uitgenodigd voor een interview. Het doel van je cv is dat jouw profiel er zo uitspringt, dat jij straks aan tafel zit voor een sollicitatiegesprek.
Werkgevers zoeken in eerste instantie iemand die in staat is om het werk goed uit te voeren. Maar daarnaast willen ze ook dat die persoon goed in het team past. Dé manier om positief op te vallen is daarom een fijne mix van skills en persoonlijkheid. Dat is een gouden cv.
Cv-tip 1: Maak een cv, geen boek
Je hoeft geen copywriter te zijn om goede cv-teksten te schrijven. Onthoud dat duidelijke taal het beste overkomt. Je mag zo lang over je copy nadenken als je wilt, als je maar niet lang van stof bent.
-
Schrijf zoals je praat. Dat zijn korte zinnen met vaker een punt dan een komma. Dus niet: “Het team, wat bestond uit IT’ers, stuurde ik aan, vanuit de rol van manager.” En wel: “Als manager stuurde ik het IT-team aan.”
-
Schrijf actief. Dat zijn zinnen met jezelf als onderwerp. Dus niet: “In die hoedanigheid werd het rooster door mij gemaakt.” En wel: “Ik maakte het rooster.”
-
Schrijf simpel. Je cv is niet bedoeld om ineens moeilijke woorden te gebruiken. Dus niet: “destijds, inzake, tevens, wellicht” En wel: “toen, over, ook, misschien”
Schrijf je teksten eerst in een programma als Pages, Word of Google Docs. Het liefst in een rustig ogend lettertype als Calibri, Helvetica of Georgia. Gebruik voor normale tekst een grootte van 11 en voor je koppen 14. Als je tekst af is, controleer je alles op spel- en grammaticafouten. Laat het ook door een bekende lezen. Zo weet je zeker dat alles klopt, logisch klinkt en een goed beeld geeft van wie je bent.
Cv-tip 2: De juiste cv-vorm
Het juiste format voor je cv kies je zelf. Afhankelijk van de functie waarop je reageert, kun je extra opvallen door iets anders te bedenken. Niets mis met een klassiek document, maar sommige werkgevers kunnen originaliteit enorm waarderen. Schat zelf in of dat in jouw situatie het geval is.
Welke vorm je ook kiest, je cv moet sowieso visueel aantrekkelijk zijn. Importeer je blokken tekst daarom in een cv-template van PowerPoint of Canva. Zorg dat alles op een A4 past en sla het op als pdf. Zo weet je zeker dat het aankomt zoals je het ontworpen hebt.
Je cv als jaarrekening
Solliciteer je voor een administratieve of financiële rol? Overweeg om je cv als jaarverslag of jaarrekening te presenteren. Zet bijvoorbeeld je carrière in een timeline of toon met een grafiek hoe je vakkennis de afgelopen jaren is toegenomen.
Je cv als webpagina
Solliciteer je als programmeur of webdeveloper? Toon je skills met je cv in de vorm van een webpagina. Leef je uit op een interactieve site vol slimme toepassingen, maar houd het overzichtelijk. Voeg eventueel drop-downs voor tekst toe om ruimte te besparen. Je hoeft vervolgens alleen een QR-code met de URL te delen.
Je cv als video
Solliciteer je als marketeer? Dan val je extra op met je cv in de vorm van een flitsende TikTok-video. Laat je zien dat je verstand hebt van socialmediacampagnes en verkoop jezelf als de ideale kandidaat. Via een button leid je de werkgever naar een landingspagina met meer informatie over jezelf.
Je cv als magazine
Solliciteer je als vormgever? Ontwerp je cv als de cover van een magazine. In plaats van lange beschrijvingen, gebruik je foto’s met pakkende headers om je opleiding of werkervaring uit te beelden. Maak je potentiële nieuwe werkgever extra nieuwsgierig met een paar uitdagende quotes.
Cv-tip 3: Persoonlijke gegevens
Een cv is niet compleet zonder persoonlijke basisinformatie als je complete naam, geboortedatum, adres, telefoon en e-mail. Als je nu nog steeds [email protected] gebruikt, is dit een goed moment om een nieuw e-mailadres aan te maken. Zet er ook bij per wanneer en voor hoeveel uur je beschikbaar bent.
In een apart kader kan je noemen welk rijbewijs je hebt, welke talen je spreekt en welke relevante softwarekennis je hebt. O ja, Windows, Word of Outlook hoef je echt niet te noemen. Dat kan iedereen.
Intro
Voeg een paar regels toe over jezelf. Beschrijf wie je bent, maar pas op voor clichés als: ik ben een harde werker, mensenmens of teamplayer. Die beloftes zien recruiters duizend keer per dag voorbijkomen en betekenen helaas niets meer. Vind je het moeilijk om iets origineels en positiefs over jezelf te zeggen? Vraag mensen die jou goed kennen wat je zo uniek maakt. Wedden dat er een paar fantastische eigenschappen uitkomen?
Portretfoto
Het is zeker niet verplicht, maar een foto op je cv werkt gewoon beter. Daarmee laat je meteen een stuk van je persoonlijkheid zien. Je hebt echt geen professionele camera of fotograaf nodig. Neem gewoon je mobiel en vraag een bekende om even te helpen. Zorg dat de foto recent is, anders is het zo’n verrassing als je op je sollicitatie verschijnt. Check ook onze tips voor de perfecte cv-foto.
Social media
Behalve als je denkt dat het echt belangrijk is voor je toekomstige baan, laat je je social media-accounts achterwege. De enige uitzondering hierop is je LinkedIn, maar zorg er dan wel voor dat je profiel helemaal up-to-date is.
Cv-tip 4: Opleidingen en kwalificaties
Begin met je laatste opleiding en ga niet verder terug dan je middelbare school. Noem het jaartal, de studierichting en natuurlijk of je het diploma gehaald hebt. Heb je een scriptie, minor of stage gedaan met raakvlakken aan de functie waarop je solliciteert? Dan is het zeker interessant om de titel te noemen en een korte beschrijving te geven.
Misschien heb je ook buiten je officiële opleidingen nieuwe skills opgepikt. Heb je bijvoorbeeld een thuisstudie Full-Stack Developer, een driedaagse AI-copywriter-training of een cursus agile projectmanagement bij je vorige werkgever gedaan? En heeft het te maken met waar je op solliciteert? Zet dan op je cv de naam van het certificaat en in welk jaar je het hebt behaald.
Ben je enorm trots op je diploma tot yogadocent of je duikbrevet? Dat is helaas minder relevant. Als er nog ruimte over is, plaats je deze onder het kopje ‘extra skills’.
Cv-tip 5: Relevante werkervaring
Een werkgever neemt het liefst iemand aan met precies de ervaring die voor de functie nodig is. De realiteit is vaak anders. Om te groeien op professioneel vlak, maken werknemers bij elke nieuwe baan graag een stap. Het is dus geen probleem als je vorige rol niet exact overlapt met wat er nu gevraagd wordt.
Afhankelijk van hoever je al in je carrière bent, kan je sommige ervaring achterwege laten. Dat bijbaantje tijdens school deed je alleen om geld voor je vakantie te sparen. Niets mis mee natuurlijk, maar voor deze sollicitatie niet echt belangrijk. Je laatste functies vertellen veel meer over wat je kunt, waar je goed in bent en waar je naartoe wilt.
Werkgevers scannen je cv soms vluchtig, dus zet je werkervaring op volgorde van nieuw naar oud. Noem de bedrijfsnaam, de periode, wat je specifieke rol was en welke verantwoordelijkheden daarbij hoorden. Het mooiste is als je banen uit het verleden kan laten aansluiten op de functie waarop je solliciteert.
Cv-tip 6: Betrouwbare referenties
Een referentie op je cv is een persoon die wat kan vertellen over jouw manier van werken. Een vroegere manager bijvoorbeeld. Als er in de vacature niets over staat, hoef je geen referenties te noemen. Je nieuwe werkgever kan er ook later nog om vragen.
Besluit je wel referenties toe te voegen, dan mag je zelf kiezen wie. Neem dus iemand die een positieve ervaring met je heeft. Zo vergroot je de kans dat er een goed woordje over je gezegd wordt.
Zet op je cv de volledige naam, de functie bij het bedrijf en de relatie tot jou, het telefoonnummer en het e-mailadres van je referenties. Het geeft vertrouwen als je voor je laatste twee of drie banen een referentie opgeeft. Licht die personen wel in, zodat ze zich kunnen voorbereiden voor als ze gebeld worden.
Cv-tip 7: Extra skills
Is er nog iets waar je echt trots op bent? Dit is je kans om te laten zien uit wat voor hout je gesneden bent. Spreek je vloeiend Japans? Ben je extreem zelfverzekerd op een podium? Of heb je met backpack een jaar rond de wereld gereisd? Ook al slaat het niet direct op de functie, met deze vaardigheden toon je dat je een doorzetter bent. Wanneer een werkgever twijfelt om je uit te nodigen voor een sollicitatie, is jouw speciale skill misschien de doorslaggevende factor.
Vermijd deze 5 cv-blunders
Er worden genoeg cv-fouten gemaakt. Gelukkig voor jou hebben we de vijf grootste blunders op een rij gezet. Zo hoef jij ze niet te herhalen.
Blunder 1: Leugens
Maak je carrière niet mooier dan het is. Met een opgedikt cv word je misschien eerder uitgenodigd, maar eenmaal aan tafel val je door de mand. En hard ook.
Blunder 2: Mismatch
Zorg dat je cv aansluit op de vacature. Boeiend dat je allemaal logistieke termen en processen kent, maar wat is daarvan de meerwaarde voor een administratief medewerker?
Blunder 3: Spelfauten
Zo’n spelfout doet pijn aan je ogen, toch? Het komt erg slordig over als je je cv opvalt door grammaticale missers. Geen excuus voor spelfouten, ook als Nederlands niet je eerste taal is. Een werkgever neemt echt niemand aan die straks zakelijke e-mails vol tenenkrommende fouten stuurt. En let op: cv schrijf je met kleine letters …
Blunder 4: Te algemeen
Denk je slim te zijn door hetzelfde cv naar vijftig bedrijven te sturen? Daar prikken ze direct doorheen. Als je verhaal klopt voor zo veel verschillende functies, dan heb je een veel te algemeen verhaal. Neem voor elke vacature goed de tijd, dan is de kans veel groter dat je wordt uitgenodigd.
Blunder 5: Beroerde opmaak
Gemiddeld besteedt een werkgever minder dan een minuut per cv. Het liefst scannen ze vlug de belangrijkste informatie. Een cv met te kleine tekst, zonder duidelijke structuur of met overdreven opmaak valt direct af. Zonde van al je werk.
Je complete cv-checklist
-
Schrijf kort & bondig
-
Kies de cv-vorm die het beste bij de vacature past
-
Persoonlijke introductie met basisinfo en foto
-
Noem al je opleidingen & kwalificaties
-
Noem alleen relevante werkervaring
-
Selecteer een paar betrouwbare referenties
-
Toon met extra skills waartoe je in staat bent
-
Vermijd de 5 grootste cv-blunders
FAQ
-
Wat is een cv?
Een cv is een samenvatting van je professionele leven, om jezelf te presenteren bij een potentiële nieuwe werkgever. Het bevat persoonlijke gegevens, opleidingen, werkervaring en andere skills.
-
Wat moet er op een goed cv staan?
Een goed cv bestaat uit: persoonlijke gegevens, opleidingen, kwalificaties, werkervaring, referenties en extra vaardigheden of skills.
-
Hoe maak je je cv aantrekkelijk?
Zorg voor een heldere opmaak en schrijf kort & bondig. Lees de vacature goed, zodat je cv goed aansluit op de gevraagde functie.
-
Wat zijn goede skills voor op je cv?
Al je vaardigheden zijn het noemen waard, zolang ze raakvlak hebben met de vacature. Hoe lastiger de skill, hoe meer het je doorzettingsvermogen toont.
Voel jij je na het lezen van deze tips klaar om te solliciteren? Bekijk ons ruime aanbod aan fulltime en parttime banen. Bekijk alle vacatures.