Voorbereiden op een tweede gesprek

Uitnodiging tweede gesprek
Gefeliciteerd! Je bent uitgenodigd voor een tweede gesprek. Dit betekent dat je weer een stapje dichter bij je droombaan bent. Meestal zijn er meerdere kandidaten uitgenodigd voor een tweede gesprek, dus ook nu is een goede voorbereiding belangrijk. Er bestaat bijvoorbeeld een kans dat je een opdracht of case moet uitwerken om te laten zien wat je in huis hebt. 

Wat is het verschil tussen het eerste en het tweede gesprek? 

Over het algemeen is het eerste gesprek bedoeld om te kijken of je goed bij het bedrijf en de cultuur past. In dit gesprek kun je vragen verwachten over jou, je verwachtingen, je toekomstplannen en je werkmethode. Met dit soort vragen wil het bedrijf een beeld krijgen van wie jij bent en of je bij het bedrijf past. 
 
Het tweede gesprek heeft vaak meer diepgang. Zo zal er gesproken worden over jouw skills, je ervaring en zal het bedrijf vragen om voorbeelden. Aan de hand van die voorbeelden kunnen ze een beeld krijgen of je ook echt de vaardigheden en ervaring hebt die zij zoeken. Bereid je daarom voor op vragen die specifiek ingaan op je persoonlijkheid, of die meer gericht zijn op bepaalde technische vaardigheden. 
 Daarnaast is het tweede gesprek vaak bedoeld om te praten over verwachtingen en arbeidsvoorwaarden, zoals salaris en eventuele secundaire arbeidsvoorwaarden. 

Agenda achterhalen 

Probeer voor het gesprek uit te zoeken wat het bedrijf tijdens het tweede gesprek met jou wil bespreken. Je kunt je dan goed voorbereiden op het gesprek. Ook is het slim om te vragen wie er bij het gesprek aanwezig zullen zijn. Vraag hun voor- en achternaam en check wie ze zijn. Bereid jezelf voor door alvast vragen op te schrijven. Door tijdens je gesprek vragen te stellen kom je geïnteresseerd over en laat je blijken dat je interesse in de baan oprecht is. En je hebt meteen een goed beeld van de functie en het bedrijf. Stel andere, specifiekere vragen dan in het eerste gesprek. 
 
Voorbeelden van vragen die je kunt stellen tijdens je tweede gesprek: 

  • Hoe heeft mijn voorganger invulling gegeven aan de functie en wat zou ik van hem of haar kunnen leren? 
  • Wat willen jullie graag zien dat ik anders doe dan mijn voorganger? 
  • Wat houden de secundaire arbeidsvoorwaarden in? 
  • Welke doorgroeimogelijkheden biedt dit bedrijf mij? 

Een opdracht of case uitwerken 

Is presenteren niet jouw sterkste kant of heb je moeite met het verwoorden van bepaalde successen of skills? Dan het is het uitwerken van een opdracht of case wellicht de perfecte manier om te laten zien wat jij het bedrijf te bieden hebt. Bekijk goed wat er van je verwacht wordt en vraag op tijd om meer verduidelijking als niet alles helder is. Denk aan ook aan de professionele presentatie van jouw werk en een  onderbouwing van de keuzes die je hebt gemaakt. 

Bedenk voorbeelden 

Zoals eerder aangegeven, kan er tijdens het tweede gesprek gevraagd worden naar voorbeelden. De werkgever wil daarmee toetsen of je echt kunt wat nodig is voor de functie. Bedenk dus voorafgaand aan het gesprek wat je wilt vertellen over je werkzaamheden bij vorige werkgevers. Wat waren je doelen en welke resultaten heb je bereikt. Had jij hoge conversies door een slimme commerciële aanpak? Ben jij een paar keer medewerker van de maand geweest? Had jij een slimme methode om iets aan te pakken? Heb je mooie resultaten behaald? Dit is jouw kans om te vertellen over zaken waar je trots op bent. Vertel er ook bij wat je hebt gedaan om deze resultaten te bereiken. 

Heb je een aanbod gekregen? Gefeliciteerd! Maar wat moet je nu doen? In deze video geven we je een aantal tips waar je op kan letten voordat je op een aanbod ingaat.