Met deze woorden maak jij gegarandeerd nieuwe Poolse vrienden

Met deze woorden maak jij gegarandeerd nieuwe Poolse vriendenn

Dzien dobry (uitspraak: Dzjenj dobri) ofwel ‘goedendag’ in het Pools. Misschien heeft iemand het wel eens tegen je gezegd, want er wonen inmiddels meer dan 150.000 mensen van Poolse afkomst in ons kleine kikkerlandje. Nadat het land zich in 2004 bij de EU voegde is het aantal Polen in ons land explosief gegroeid. Grote kans dus dat er enkele Polen bij jou in de buurt wonen of dat je team is uitgebreid met een aantal Poolse collega's. Hoe leuk is het als jullie een paar woorden kunnen wisselen in hun moedertaal? Succes en nieuwe vrienden verzekerd! Wij hebben de meest voorkomende Poolse woorden en uitspraken voor je op een rijtje gezet.

Are you a Polish person working in The Netherlands? Please read the words and sentences we’ve selected which are great to use while at work. A perfect way to get to know your Dutch colleagues and help them with speaking a few words Polish.

In het afgelopen jaar hebben we veel mensen aan een baan geholpen, waaronder ruim 100 Polen. Voornamelijk in de logistieke sector. Als je jezelf een beetje kunt verwoorden in hun taal worden de werkzaamheden een stuk gemakkelijker en daarmee ook plezieriger.

Wat je moet weten voor je Pools gaat spreken

De oorsprong van de Poolse taal stamt uit het jaar 1136. In een document van de paus toendertijd werden voor het eerst Poolse namen gevonden. In die tijd werd er Oud-Pools gesproken en inmiddels spreken ze Modern-Pools. So far the history. De Poolse taal is West-Slavische met ongeveer 40 miljoen sprekers. De uitspraak onderscheidt zich door sterk gepalataliseerde medeklinkers (Say what?), dit betekent dat het accent in de woorden op de voorlaatste lettergreep valt.

Daar gaan we

De Poolste taal lijkt niet echt op de Nederlandse. Dit kan voor problemen zorgen als je bepaalde woorden wil uitspreken. Gelukkig vind je hieronder per categorie een tabel met een aantal Nederlandse woorden, vertaald naar het Pools en als laatste de manier waarop je het moet uitspreken. Zo kan communiceren niet mis gaan. Wijs je Poolse collega’s ook op dit lijstje. Zo kunnen zij je helpen en kunnen jullie samen oefenen. Jij een woordje Pools zij een woordje Nederlands. Win-win!

1. Groeten 
     Pools-Nederlands_Groeten

2. Op het werk

Pools_Nederlands_Op_het_werk

3. Onderweg
     pools_Nederlands_Onderweg

4. Vaktaal
     Pools_Nederlands_Vaktaal

Nog enkele tips

Soms kan het lastig zijn om hetgeen wat je in je hoofd hebt onder woorden te brengen bij iemand die bijvoorbeeld van Poolse afkomst is en niet goed Nederlands spreekt. Hiervoor nog enkele tips:

  • Gebruik beeldmateriaal: Wil je iets onder woorden brengen, maar weet je niet hoe? Zoek het op online en laat het zien. Beelden blijven veel beter hangen dan woorden. Het fijne hiervan is dat het waarschijnlijk langer onthouden wordt.
  • Maak je eigen woordenboekje: Hoor je bepaalde woorden vaak en vraag je je af wat ze betekenen? Vraag het en schrijf het op. Zo kun je voortaan de woorden erbij pakken als je ze niet meer weet.
  • Maak kennis met wat Poolse gewoonten: Wist je dat Polen erg van de afspraken zijn? En dat ze deze graag bevestigd zien? Daarnaast houden ze erg van grochówka soep (met erwten, linzen, aardappels en worst). Misschien leuk om eens een afspraak te maken om samen te eten.

Na het oefenen van deze woorden en zinnen kun jij je goed verstaanbaar maken op de werkvloer. Een praatje maken met je Poolse collega? Je weet wat je te doen staat!

Klaar om je nieuw geleerde Pools in de praktijk te brengen? Bekijk hier de vacatures.