Het pad van Jopie

Jopie is na elf jaar gewisseld van werkgever. Nadat zij twee maanden in de WW zat, ging ze aan de slag bij UWV als Uitkeringsdeskundige. Een spannende stap, die gelukkig wat makkelijker werd door de begeleiding van carrière expert Margot. Lees snel verder om meer over het pad van Jopie te weten te komen!

Een uitgebreid inwerktraject

Mijn naam is Jopie en ik ben sinds kort gestart als Uitkeringsdeskundige bij UWV. Ik volg nu nog een MyPath opleiding, of beter gezegd een uitgebreid inwerktraject, om binnenkort zelfstandig aan de slag te kunnen. UWV biedt veel ondersteuning aan, onder andere in de vorm van mentoren. Ik mag hen altijd om hulp vragen, wat echt ontzettend fijn is! Na acht tot negen maanden rond ik het inwerktraject af met een toets: je moet 80% van de vragen goed hebben. Onwijs spannend, maar dit geeft me wel echt de drive om de stof helemaal onder de knie te krijgen. Doordat je zo diep in de materie zit, helpt dit je bij het berekenen van cases en het geven van een onderbouwde terugkoppeling aan klanten. Ik heb een administratieve achtergrond en heb bij verschillende bedrijven gewerkt, ook met regelgevingen, maar dit is toch wel andere koek.

Mijn kracht

Ik kan heel goed rustig blijven tijdens lastige situaties met de klant. Daarbij heb ik ook een goed empathisch vermogen. Dit heb ik door de jaren heen ontwikkeld, door een tijd in de zorg te werken. Hier doe je mensenkennis op en leer je gesprekstechnieken, waardoor ik nu weet hoe je het beste kunt reageren in verhitte situaties. Deze ervaringen en krachten kan ik goed inzetten bij UWV. Ik leg mensen uit waarom zij wel of niet in aanmerking komen voor een uitkering. Daarnaast heb ik overtuigingskracht. Het voordeel is dat bij UWV alles heel strak is ingericht, waardoor je je keuzes makkelijker kunt onderbouwen.

Door coaching en een interesse-test vond ik een baan die bij mij past

Via mijn vorige werkgever, Saint-Gobain, ben ik in contact gekomen met Margot (carrière expert bij Right Management, red). Door mijn ontslag kreeg ik deze optie aangeboden. Ik heb daar in totaal elf jaar gewerkt, het was dus wel even geleden dat ik startte op de arbeidsmarkt. Toen kwam corona ook nog om de hoek kijken en daardoor was mijn keuze snel gemaakt. Ik wilde graag in gesprek over outplacement om hulp te krijgen bij het vinden van een nieuwe baan. Na elf jaar verdiende mijn cv een update. Ik heb een eerste coachingsgesprek gehad en een interesse-test gemaakt. Hier kwam uiteindelijk UWV uit en binnenkort spreek ik Margot om te evalueren hoe het nu gaat.

Doorzetter in hart en nieren

Ik heb behoorlijk wat doorzettingsvermogen. Na mijn ontslag zat ik soms wel hele dagen achter de computer. Het was spannend om mezelf opnieuw aan te bieden op een arbeidsmarkt die veranderd is.

Manpower begeleidt je om zelfverzekerd het gesprek aan te gaan

Samen met Margot heb ik mijn sollicitaties onder de loep genomen, zij heeft mij ook de handvatten gegeven om dit zelf goed aan te pakken. Superfijn want op die manier was het voor mij mogelijk om mijn cv en motivatie helemaal te finetunen. Indirect hebben wij op deze wijze ook mijn sollicitatiegesprek voorbereid. Verder heeft Manpower mij goed geholpen bij de capaciteitentest. Ik ontving veel oefenmateriaal waardoor ik met vlag en wimpel geslaagd ben. Ik raad mensen in mijn omgeving ook echt aan om met outplacement aan de slag te gaan en een baan te vinden via Manpower. De begeleiding die je krijgt en de consultants die echt met je meedenken heb ik als heel prettig ervaren.

Mijn droom

Op dit moment droom ik dat ik bij het UWV blijf werken tot mijn pensioen. Ik heb ondertussen wel genoeg bedrijven gezien en ik heb hier echt het gevoel dat ik helemaal op mijn plek zit. Waar ik woon, Etten-Leur, is supermooi en mijn familie woont om de hoek. Ik hou van reizen dus ik hoop dat dit binnenkort weer mag, waarbij Vietnam en Thailand op mijn bucketlist staan.