Je talent ontplooien: hoe doe je dat?

Je talent ontplooien: hoe doe je dat?

Je talenten ontplooien: hoe doe je dat?

Talenten: iedereen heeft ze. Misschien ben je er niet dagelijks in je werk mee bezig, maar dat zou je wel moeten doen. Je wordt er namelijk gelukkiger van. Hoe ontdek je eigenlijk wat jouw talenten zijn? En hoe gebruik je ze in je baan?

Ben je ergens heel goed in en krijg je er energie van? Dan is het je talent. Je bent ermee geboren. Een talent is in principe niet zichtbaar; pas als je er iets mee doet, betekent het iets. Als je bijvoorbeeld communicatief vaardig bent, maar je je hier in jouw baan niet mee bezig houdt, dan komt dit talent ook niet tot uiting. Dat is zonde. Want als je weet wat jouw talent is, merk je dat het veel voordelen met zich meebrengt.

Hoe je ontdekt wat je talenten zijn

Misschien heb je geen flauw idee wat je talenten zijn. Je zou kunnen wachten tot er werkzaamheden voorbijkomen waarvan je denkt: hier ben ik goed in. Maar er is een nuttigere route. Doe eens wat testjes, kijk kritisch naar de werkzaamheden die je goed liggen en vooral: praat met collega’s. Zij kunnen vanaf een afstand goed beoordelen waar je goed in bent.

Hoe je meer met je talenten kunt doen

Nu je weet waar je goed in bent, is het zaak om hier meer mee te gaan doen in je dagelijks werk. Door je talenten breder in te zetten word je simpelweg gelukkiger. Vaardigheden helpen hierbij: die heb je tijdens je carrière geleerd door het veel te doen. Er is wel een verschil tussen vaardigheden en talenten: een vaardigheid kan iedereen leren. Toch hebben maar weinig mensen er écht talent voor. Wat voor veel mensen een vaardigheid is, is voor slechts weinig mensen een talent. Dat betekent niet dat je vaardigheden niet van pas komen: ze kunnen juist de talenten die je wél hebt, ondersteunen.

Je vaardigheden ondersteunen je talenten

Hoe werkt dat dan? Stel: je hebt talent voor verkopen. Maar om dit talent in te kunnen zetten, moet je wel een beetje kunnen structureren. Om bijvoorbeeld overzicht te houden via bepaalde computerprogramma’s. Die vaardigheid, structureren, kan je dan maar beter ontwikkelen. Je talent hoef je niet te trainen: daar ben je al goed in. Maar soms heb je in de praktijk een extraatje nodig om je talent nog beter toe te kunnen passen. Dat zijn die vaardigheden.

Wat je talenten je opleveren

Nu je je talent hebt gevonden en dit breder in kan zetten, zal je met meer plezier naar je werk gaan. Dit is ook een belangrijk medicijn tegen een burn-out. Mensen denken soms dat ze energie krijgen van hun werk, omdat ze lekker druk zijn en een mooie auto en goed salaris hebben, maar vaak is het de verkeerde soort energie. Het klinkt cliché, maar volg je hart! Doe hetgeen waarvan je energie krijgt, van binnenuit.

Over Marieke Verboord

Marieke Verboord is Manager Learning & Development bij ManpowerGroup. Al ruim 20 jaar houdt zij zich bezig met leren in organisaties. Ze zoekt daarbij steeds naar oplossingen die leren leuk en toegankelijk maken en maakt altijd de link met het werk dat iemand doet. Op dit moment is ze bijvoorbeeld bezig met de uitvoering van een leiderschapsprogramma en het uitbreiden van een Lerend Netwerk waarin collega's van elkaars talenten gebruik maken. 

Wil jij je talenten beter benutten?

Met onze MyPath ontwikkelprogramma helpen we je beter presteren. Met onze MyPath programma trainen en begeleiden we onze flexkrachten zodat ze gemotiveerd blijven en klaar zijn voor de arbeidsmarkt van de toekomst.