Zwanger zijn is natuurlijk een van de meest bijzondere periodes in je leven. Naast in blijde verwachting zijn van je kindje, heb je ook wat praktische zaken te regelen. Misschien is zwangerschapsverlof aanvragen wel de belangrijkste. Maar hoe vraag je dat eigenlijk aan bij je werkgever? Wat moet je daarvoor doen en wanneer breng je je werkgever op de hoogte? Met onze voorbeeldbrief voor het aanvragen van zwangerschapsverlof hebben we het meeste werk al voor je gedaan!
Inhoud van dit artikel
-
Wanneer moet je zwangerschapsverlof aanvragen bij je werkgever?
-
Hoe moet je zwangerschapsverlof aanvragen?
-
Voorbeeldbrief voor het aanvragen van zwangerschapsverlof
-
Je werkgever vraagt een zwangerschapsuitkering aan bij het UWV
-
Impact van zwangerschapsverlof op je werkgever
-
Blijf communiceren met je werkgever
-
Neem de tijd voor je zwangerschap
-
FAQ
Zwangerschapsverlof aanvragen bij je werkgever: in het kort
-
Uiterlijk 3 weken voor je verlof aanvragen
-
Medische verklaring via arts of verloskundige
-
Je salaris 100% doorbetaald
-
Beschermd tegen ontslag tijdens je zwangerschap en verlof
Wanneer moet je zwangerschapsverlof aanvragen bij je werkgever?
Zwangerschapsverlof vraag je uiterlijk 3 weken voor je verlof ingaat aan bij je werkgever. Dat betekent uiterlijk 7 weken voor je uitgerekende datum.
Dat betekent overigens niet dat het handig is om tot het laatste moment te wachten met het aanvragen van je zwangerschapsverlof. Voor je werkgever is het prettig dat je je zwangerschap zo snel mogelijk aankondigt en zwangerschapsverlof aanvraagt. Dat geeft ruimte om je afwezigheid in te plannen, je werk over te dragen en misschien wel een tijdelijke vervanger te zoeken.
Hoe moet je zwangerschapsverlof aanvragen?
Hoe je werkgever graag wil dat je zwangerschapsverlof aanvraagt, wisselt per werkgever. Vaak is er een personeelsgids of bedrijfsreglement waarin precies staat wat de werkwijze is. In de praktijk is het allemaal niet zo ingewikkeld en gaat het om de volgende stappen:
-
Mondeling: De eerste stap is een persoonlijk gesprek met je leidinggevende. Je legt de situatie uit, ontvangt de felicitaties en beantwoordt eventuele vragen.
-
Schriftelijk: Je volgt het gesprek op met een schriftelijke bevestiging. In een brief of e-mail benoem je de verwachte uitgerekende datum en de gewenste startdatum van je verlof.
-
Medische verklaring: je werkgever wil graag een medische verklaring van de verloskundige of arts om de uitgerekende datum te bevestigen.
Voorbeeldbrief voor het aanvragen van zwangerschapsverlof
De schriftelijke bevestiging stuur je per brief of e-mail. We hebben een voorbeeldbrief voor je, om het je makkelijk te maken om je zwangerschapsverlof formeel aan te vragen.
[Je naam]
[Je adres]
[Postcode en plaats]
[Telefoonnummer]
[Emailadres]
[Datum]
[Bedrijfsnaam]
[T.a.v. contactpersoon]
[Adres]
[Postcode en Plaats]
Betreft: Aanvraag Zwangerschapsverlof
Beste [Naam contactpersoon],
Hierbij wil ik je informeren dat ik zwanger ben en mijn zwangerschapsverlof wil aanvragen. Mijn uitgerekende datum is [uitgerekende datum].
Ik zou mijn zwangerschapsverlof willen laten ingaan op [datum, 4 tot 6 weken voor de uitgerekende datum], waarmee mijn laatste werkdag zal zijn op [dag en datum laatste werkdag].
Na de bevalling neem ik [10 tot 12] weken bevallingsverlof op. Ik houd je op de hoogte van de exacte geboortedatum. Zodra deze bekend is, kunnen aan de hand daarvan de einddatum van mijn verlof bevestigen.
Verder werk ik uiteraard mee aan de overdracht van mijn werkzaamheden, om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt tijdens mijn afwezigheid. Als er specifieke procedures zijn die ik moet volgen voor deze aanvraag, hoor ik dat graag.
Mocht je verdere informatie nodig hebben, dan hoor ik dat graag.
Met vriendelijke groet,
[Je naam]
Je werkgever vraagt een zwangerschapsuitkering aan bij het UWV
Nadat je je zwangerschapsverlof hebt aangevraagd, vraagt je werkgever een zwangerschapsuitkering voor je aan bij het UWV. Hiermee betaalt je werkgever je volledige salaris door tijdens je verlof. Dit regelt je werkgever voor je, daar hoef je zelf helemaal niets voor te doen.
Impact van zwangerschapsverlof op je werkgever
Op je werkgever heeft zwangerschapsverlof behoorlijk wat impact. In totaal ben je maar liefst 16 weken met verlof tijdens je zwangerschapsverlof voor je bevalling en je bevallingsverlof erna.
En als je kindje later dan de uitgerekende datum wordt geboren, kan het nog wat langer duren. Je krijgt zelfs 20 weken zwangerschapsverlof bij een tweeling of meerling.
Zwangerschapsverlof: 4 tot 6 weken verlof voor je bevalling
Je zwangerschapsverlof begint uiterlijk 4 weken voor de dag na je uitgerekende bevallingsdatum, maar je mag al vanaf 6 weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof. Die indeling bepaal je zelf en wat je minder dan 6 weken opneemt, tel je op bij je bevallingsverlof.
Bevallingsverlof: 10 tot 12 weken verlof na je bevalling
Bevallingsverlof begint op de dag na je bevalling. Het duurt minimaal 10 weken, ook als je kindje later geboren wordt. Als je slechts 4 weken zwangerschapsverlof neemt, krijg je 12 weken bevallingsverlof.
Blijf communiceren met je werkgever
Je zwangerschap vraagt nogal wat van je lichaam. Een arts of verloskundige kan een hele hoop voorspellen, maar tijdens je zwangerschap kan het ook gewoon tegenzitten. Soms krijg je lichamelijke klachten waar je weinig aan kunt doen, maar ze beïnvloeden je werk wel. Daarom raden we je aan om met je werkgever in contact te blijven. Houd hem of haar op de hoogte van eventuele veranderingen in je situatie, zowel voor als na je bevalling.
Neem de tijd voor je zwangerschap
Na het aanvragen van je zwangerschapsverlof heb je de tijd om je werk over te dragen, zodat je werkzaamheden gewoon doorgaan tijdens je afwezigheid. Tijdens je zwangerschapsverlof bereid je je voor op de bevalling en tijdens je bevallingsverlof neem je de tijd om te herstellen en te genieten van je kindje. Je zult zien dat die 16 weken voorbij zijn voor je het weet. Probeer zo veel mogelijk stil te staan bij de mooie momenten!
FAQ
Wanneer moet je zwangerschapsverlof aanvragen bij je werkgever?
Vraag zwangerschapsverlof uiterlijk 3 weken voordat het verlof ingaat aan bij je werkgever. Dat is minimaal 7 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum. Het is beter om het eerder aan te vragen, zo snel mogelijk nadat je de uitgerekende datum weet.
Hoe moet je zwangerschapsverlof aanvragen bij je werkgever?
Je vraagt zwangerschapsverlof schriftelijk aan bij je werkgever. Belangrijk is dat je de uitgerekende datum en je gewenste startdatum van het verlof vermeldt.
Wat moet je regelen voor je zwangerschapsverlof?
De meeste werkgevers vragen om een zwangerschapsverklaring. Je arts of verloskundige kan je hierbij helpen.
Wie betaalt je zwangerschapsverlof?
Je werkgever betaalt je salaris door tijdens je zwangerschapsverlof. Hiervoor vraagt je werkgever een zwangerschapsuitkering aan bij het UWV.
Hoe lang krijg je zwangerschapsverlof?
Je krijgt in totaal 16 weken verlof. Het bestaat uit 4 tot 6 weken zwangerschapsverlof voor de bevalling en 10 tot 12 weken bevallingsverlof nadat je kind geboren is.
Wat gebeurt er met je zwangerschapsverlof als je baby te vroeg of te laat komt?
Als je baby te vroeg geboren wordt, krijg je nog steeds minimaal 10 weken bevallingsverlof na de bevalling.
Komt je kindje later dan de uitgerekende datum, dan verlengt het UWV je zwangerschapsverlof tot de geboorte. Je bevallingsverlof blijft minimaal 10 weken na de bevalling.
Ben je klaar voor een nieuwe uitdaging of wil jij je graag verder ontwikkelen? Bekijk ons ruime aanbod aan fulltime en parttime banen. Bekijk alle vacatures.