Met een kleintje op komst krijgt de aanstaande moeder zwangerschapsverlof van haar werk. Wanneer je in loondienst bent, heb jij als partner ook recht op vrije dagen. Tijdens dat verlof betaalt je werkgever je loon gewoon door. Lees hieronder op hoeveel vrije dagen je recht hebt en hoe het precies werkt.
Geboorteverlof: in het kort
-
voor de partner van de moeder
-
één werkweek vrij met doorbetaling salaris
-
opnemen binnen vier weken na geboorte
-
vijf weken aanvullend geboorteverlof mogelijk
Wat is geboorteverlof?
Iedereen weet dat een vrouw in verwachting zwangerschapsverlof krijgt. Maar dat je als partner ook recht op geboorteverlof hebt, is minder algemeen bekend. Het maakt niet uit of je de vader van het kind bent. De regeling heet ook kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof.
Verschil geboorteverlof en ouderschapsverlof
Geboorteverlof is niet hetzelfde als ouderschapsverlof. Geboorteverlof geldt alleen voor de partner van de moeder en is in totaal een week. Ouderschapsverlof geldt voor beide ouders en is maximaal 26 weken tijdens de eerste acht levensjaren van het kind.
Hoe lang is mijn geboorteverlof?
Elke werknemer heeft in totaal recht op één week verlof. Het maakt niet uit of je fulltime of parttime werkt. Bij een contract voor 40 uur per week krijg je 40 uur verlof en bij 12 uur per week krijg je 12 uur verlof. Voor flexibele contracten geldt het gemiddelde aantal uren per week.
Doorbetaling loon
Het opnemen van geboorteverlof heeft geen invloed op je salaris. Dat betekent dat je werkgever je loon gedurende deze vrije dagen gewoon doorbetaalt. Ook blijf je tijdens je verlof vakantiedagen en pensioen opbouwen.
Calamiteitenverlof
Om bij de bevalling te zijn of om de geboorte van je kind door te geven op het gemeentehuis hoef je geen verlof op te nemen. De tijd die daarvoor nodig is, krijg je extra vrij. Dat valt officieel onder calamiteitenverlof.
Geboorteverlof aanvragen
Geboorteverlof neem je op in de eerste vier weken na de geboorte van je kind. Je werkgever zal je hier altijd toestemming voor geven, maar het is wel zo netjes om het op tijd te laten weten.
Dokters kunnen redelijk goed voorspellen wanneer de bevalling plaatsvindt, maar 100% zeker is het nooit. Vraag de verwachte verlofperiode ruim van tevoren aan bij je leidinggevende. Dat kan mondeling. Vertel alvast wanneer je je vrije dagen ongeveer denkt op te nemen. Zodra de moeder is bevallen geef je de definitieve data van je verlof door.
Geboorteverlof opnemen
Je hebt een hele week verlof. Die vrije uren mag je in één keer achter elkaar opnemen, of spreiden over maximaal 4 weken. In overleg met je werkgever kun je ook halve dagen werken.
Stel je werkt 32 uur in 4 dagen per week, dan neem je bijvoorbeeld:
-
een hele week vrij;
-
de eerste week twee dagen en de derde week ook twee dagen vrij;
-
vier weken lang elke week een dag vrij;
-
acht halve dagen vrij verspreid over vier weken.
Aanvullend geboorteverlof
Als trotse ouder van een pasgeboren baby heb je naast ‘gewoon’ geboorteverlof nog eens recht op maximaal vijf weken aanvullend geboorteverlof. In dit artikel over aanvullend geboorteverlof lees je de voorwaarden en hoe het zit met je salaris.
FAQ
-
Wat is geboorteverlof?
Als partner van een bevallen moeder krijgt je van je werkgever één week doorbetaald verlof. Je neemt deze vrije dagen binnen vier weken na de geboorte op.
-
Hoelang duurt je geboorteverlof?
Geboorteverlof (of vaderschapsverlof) is één week, met doorbetaling van loon.
-
Wanneer mag je geboorteverlof opnemen?
Geboorteverlof is één week en neem je op in de eerste vier weken na de geboorte van je kind.
-
Wie betaalt je geboorteverlof?
Ben je in loondienst, dan wordt tijdens het geboorteverlof je salaris gewoon doorbetaald door je werkgever. Als ondernemer heb je hier geen recht op en moet je vervangend inkomen zelf regelen.
-
Hoe geboorteverlof aanvragen?
Geboorteverlof vraag je mondeling aan bij je werkgever of leidinggevende. Je verzoek mag niet geweigerd worden.
-
Wat is vaderschapsverlof?
Vaderschapsverlof is precies hetzelfde als geboorteverlof, kraamverlof en partnerverlof.