Stap in de schoenen van Esmee: werken als klantenservice medewerker bij Rabobank

Wil jij weten hoe het is om in de klantenservice te werken? In het onderstaande interview delen we de ervaring van onze uitzendkracht Esmee. Esmee is een ervaren klantenservice medewerker bij Rabobank. Ontdek hoe Esmee bij Manpower terechtkwam, waarom ze voor de Rabobank koos en wat er allemaal bij haar functie komt kijken.  

 

1. Hoe kwam je in aanraking met Manpower? 

Ik leerde manpower kennen via een goede vriend van mij. Hij werkte destijds als accountspecialist. Hij wist dat ik een achtergrond had in het bankwezen. Samen bespraken we wat de functie 'klantenservice medewerker' bij de Rabobank inhoudt en ik vond het wel een interessante eerste stap in dat wereldje.  

2. Waarom heb je voor de Rabobank gekozen en hoe is het sollicitatieproces verlopen?  

Ik heb voor de Rabobank gekozen vanwege het menselijke gevoel dat zij uitstralen in de omgang met klanten en binnen het team. Als klant van de bank had ik dit namelijk al zelf ervaren. 

Het sollicitatieproces verliep goed. Ik heb verschillende rondes doorlopen, waarbij ik een goede kennismaking had met de betrokkenen. Ook werd ik goed voorbereid op de volgende stappen. Het sollicitatiegesprek bij Rabobank leek op het gesprek dat ik eerder had bij Manpower. We hebben ook een casus besproken, hoewel dit niet verplicht is. Sinds begin maart werk ik nu bij Rabobank en ik ben erg tevreden met mijn keuze. 

3. Kun je ons vertellen over je rol als klantenservice medewerker bij Rabobank? Wat zijn je belangrijkste verantwoordelijkheden en taken? 

Als klantenservice medewerker bij de Rabobank ondersteun ik klanten met hun dagelijkse bankzaken of vragen. Onlangs kreeg ik ook de mogelijkheid om een extra functie te vervullen, namelijk blended werken via de chat. Dit betekent dat ik afwisselend werk verricht via zowel de chat als telefonische gesprekken. 

Mijn belangrijkste verantwoordelijkheid is ervoor te zorgen dat elke klant goed wordt geholpen gedurende het gehele proces. Daarnaast hecht Rabobank veel waarde aan de bescherming van de privacy van de klanten. Het naleven van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) heeft bij ons hoge prioriteit. Ik zorg ervoor dat ik een grondige check uitvoer om de identiteit van de klant te verifiëren voordat ik vertrouwelijke informatie verstrek of wijzigingen doorvoer. 

4. Welke specifieke vaardigheden en eigenschappen zijn belangrijk om succesvol te zijn als klantenservice medewerker bij de Rabobank?
  

Ten eerste is het belangrijk om menselijk te zijn en niet als een robot te klinken. Je moet in staat zijn om goed te communiceren en begrip te tonen. Omdat je te maken krijgt met allerlei verschillende mensen, is het belangrijk dat je kunt schakelen en je aan kunt passen aan verschillende situaties. Daarnaast moet je keuzes en beslissingen durven te nemen binnen de grenzen van de bank, waarbij je proactief oplossingen kunt bieden.  

5. Kun je ons iets vertellen over de training en ondersteuning die je hebt ontvangen om je te helpen in je rol als klantenservice medewerker? 

Vanuit Rabobank krijg je een training van 6 weken. Allereerst werd ik in een groep geplaatst samen met andere nieuwe medewerkers. In Utrecht konden we onze materialen ophalen en vervolgens begonnen we aan de trainingsperiode.  

Gedurende de training werden we goed voorbereid op onze taken als klantenservice medewerker. Alle aspecten van de functie werden behandeld, zodat we volledig klaargestoomd werden. Tijdens de training was er altijd begeleiding beschikbaar als we iets niet begrepen of extra hulp nodig hadden. 

Hoewel het hele team thuiswerkt, is er ook de mogelijkheid om naar kantoor te gaan. Vooral als je nieuw bent kan het handig zijn, omdat je directe toegang hebt tot ondersteuning en collega's die je kunnen helpen wanneer dat nodig is. 

6. Hoe ga je om met moeilijke of ontevreden klanten? Heb je een specifieke benadering of strategie die je gebruikt? 

Ik heb nu al een tijdje ervaring en heb ook training gekregen bij mijn vorige werkgever, dus ik heb wel een idee hoe ik moet omgaan met moeilijke of ontevreden klanten. Het belangrijkste is om rustig te blijven. 

Wat ik ook heb geleerd, is om goed te luisteren naar de klant en hun zorgen serieus te nemen. Het kan helpen om empathie te tonen en te laten merken dat je begrijpt waar ze vandaan komen. Vaak helpt het ook om alternatieve oplossingen aan te bieden en samen met de klant naar een compromis te zoeken. 

7. Welke aspecten van je werk als klantenservice medewerker bij de Rabobank vind je het leukst? 

Ik vind persoonlijk blended werken top! Ik kan afwisselen tussen telefonisch contact en de chat. Daarnaast is het mooi om een bijdrage te leveren aan het oplossen van de problemen of vragen van de klant. Bij Rabobank krijgen we ook de tijd om elke klant de nodige aandacht te geven. Ik hoef niet te haasten en kan de tijd nemen om iedereen zo goed mogelijk te helpen. 

8. Heb je tips of advies voor anderen die geïnteresseerd zijn in het werken in de klantenservice, met name bij een bank?  

In het begin kan het werk intensief overkomen, maar het is belangrijk om niet ontmoedigd te raken. Het hebben van ervaring is geen eis, dus laat je niet afschrikken als je geen ervaring hebt bij een bank. Rabobank biedt training en veiligheidsmaatregelen om ervoor te zorgen dat medewerkers goed voorbereid zijn. Het is normaal dat je nerveus bent in het begin, maar eigenlijk gaat het iedereen meteen goed af.  

Wil jij net als Esmee starten in de klantenservice wereld? Bekijk dan nu onze openstaande vacatures. Wie weet feliciteren we je binnenkort met je nieuwe baan! 

 

 

 

* I.v.m. privacyregels hebben we de echte naam en foto van onze uitzendkracht niet kunnen gebruiken. De gebruikte naam in het interview is fictief.