ABU waarschuwt voor vacature-fraude

De afgelopen weken is het aantal meldingen van valse baanaanbiedingen van intermediairs toegenomen. Het gaat met name om fraude met het aanbod om thuis te werken. Daarbij worden steeds vaker ook namen van ABU-leden misbruikt. De ABU roept u op hier alert op te zijn.

De fraudeurs benaderen random mensen via Telegram en andere socialmediakanalen. Nadat het eerste contact is gelegd krijgen mensen de vraag om te connecten via Whatsapp. Vervolgens krijgen mensen toegang tot een online leeromgeving. Daarin moeten zij een aantal levels doorlopen om het aangeboden werk te kunnen doen. Vrij snel krijgen mensen hun salaris uitbetaald. Maar daarvoor moeten zij wel eerst 18 euro overmaken -meestal – in bitcoins.

Wat kunt u doen?

Vermoedt of merkt u dat uit naam van uw bedrijf mensen onterecht worden benaderd? Dan raden wij u aan de volgende stappen te ondernemen:

  1. Meld de fraude: Neem contact op met de lokale autoriteiten en meld de fraude bij de relevante instanties, zoals de politie en de Fraudehelpdesk.
  2. Bewaar bewijsmateriaal: Sla alle communicatie en documentatie met betrekking tot de verdachte vacature op. Deze informatie kan nuttig zijn voor toekomstige onderzoeken.
  3. Plaats een bericht op uw website. Bekijk hier een voorbeeld van zo’n bericht.
  4. Check de online beveiligingsmaatregelen van onder andere uw vacaturesystemen.
  5. Sta slachtoffers van vacaturefraude te woord en kijk of en waar u kunt helpen.

Meer over wat te doen bij vacaturefraude kunt u vinden op fraudehelpdesk.

Bekijk ook de info over Samen digitaal veilig (In 5 seconden uw bedrijf weg).