Een nieuwe start in Nederland: grafisch ontwerper vindt haar plek bij PostNL

Maak kennis met Dilyana, onze uitzendkracht bij PostNL. Geboren en getogen in Bulgarije, koos ze er later voor om naar Istanbul te verhuizen. Na enkele jaren in Istanbul te hebben gewoond, waren Dilyana en haar man op zoek naar een nieuw avontuur. Ze besloten daarom 15 maanden geleden, samen met hun dochter, naar Nederland te emigreren. Met meer dan 12 jaar ervaring als grafisch ontwerper, verruilde Dilyana haar creatieve pad om als postsorteerder aan de slag te gaan. Tegelijkertijd zet ze zich volop in om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen via ons MyPath programma. Haar avontuur is er één van lef, vastberadenheid en de drang om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ontdek meer over Dilyana en haar reis in het onderstaande interview.  

1. Kun je ons iets over jezelf vertellen? 

Mijn naam is Dilyana, ik ben 37 jaar, geboren in Bulgarije en heb lange tijd in Istanbul gewoond. Vorig jaar waren mijn familie en ik toe aan een nieuw avontuur. Na wat onderzoek ontdekten we dat we naar Nederland wilden verhuizen. De baan- en opleidingskansen zijn hier beter dan op andere plekken. Dus pakten we onze koffers. 

Inmiddels wonen we al 15 maanden in Nederland. Ik tennis hier graag, fiets naar allerlei nieuwe plekken en geniet van werken in de tuin. Wat werk betreft beschik ik over meer dan 12 jaar ervaring als grafisch ontwerper. Ook volg ik cursussen in Figma User Experience, Engels en Nederlands.  

2. Hoe ben je in contact gekomen met Manpower? 

Sinds ik in Nederland woon heb ik op veel grafisch ontwerp-vacatures gesolliciteerd. Helaas kwam ik niet ver, omdat ik de Nederlandse taal niet spreek. Vervolgens ben ik gaan kijken naar andere baanmogelijkheden. Zo is uiteindelijk ons avontuur samen begonnen.  

Het Manpower-team heeft altijd veel interesse getoond en aandacht aan mij besteed tijdens onze samenwerking. Ik kreeg constructieve feedback op verschillende vlakken. Het was voor mij een geweldige kans om een professioneel team te ontmoeten. Zeker aangezien ik op dat moment opnieuw moest starten in een voor mij onbekend land.  

3. Hoe kwam je in aanraking met MyPath?  

Ik heb deelgenomen aan de workshop 'ondekt jouw talent' van PostNL in Amsterdam. Fleur Bakker en Inge Groen uit het MyPath-team hebben mij enorm geholpen. Ik vertelde ze over mijn doelen en ze boden mij een cursus Nederlands aan. 

4. Kun je ons meer vertellen over de cursus Nederlands die je via MyPath volgt? 

Ik heb 2 cursussen Nederlands gevolgd. Het MyPath-team heeft drie soorten opties voorgesteld en mij werd gevraagd er één te kiezen. Ik heb voor de Berlitz Talenschool gekozen en nu kan ik op een basisniveau communiceren. Hier ben ik erg blij mee. 

5. Wat waren je verwachtingen van de cursus en zijn deze waargemaakt? 

Tijdens het proces heb ik met twee verschillende docenten samengewerkt. Beiden waren zeer toegewijd en bekwaam. Ook de trainingsruimte vond ik zeer mooi ingericht. Ik ben iemand die graag onderwijs volgt en wil stiekem dat de cursus niet eindigt.   

6. Wat waren de grootste uitdagingen tijdens de cursus? 

Nederlands heeft een heel ander geluid dan Turks en Engels. In het begin had ik er veel moeite mee. Het feit dat de lessen direct met spraakoefeningen begonnen, maakte het voor mij in het begin lastig.  

7. Wat is je motivatie om Nederlands te leren? Hoe denk je dat dit jou gaat helpen in jouw rol als postsorteerder bij PostNL? 

In eerste instantie zag ik mijn baan bij PostNL als een tijdelijke baan. Echter vond ik het team zo leuk, dat ik besloot mijn carrière een tijdje in een ander vakgebied voort te zetten. Ook omdat PostNL de ideale plek is om de Nederlandse taal te blijven oefenen. Mijn teamgenoten zijn erg behulpzaam en ze blijven helpen bij mijn ontwikkeling. 

Ik heb onlangs een nieuwe contractaanbieding ontvangen van PostNL. In de nabije toekomst ga ik aan de slag als technische operator. Hier ben ik erg blij mee. 

Voordat ik bij PostNL startte heb ik 12 jaar lang leidinggegeven aan een marketingteam in Istanbul. Ik weet dat werksfeer, motivatie en inspiratie erg belangrijk voor mij zijn. Ik geloof dat hoe beter ik de Nederlandse taal beheers, hoe beter ik mijn kwaliteiten kan laten zien. In de tussentijd sta ik altijd open voor vacatures op het gebied van design of marketing. 

8. Wat zijn je plannen voor de toekomst en wil je nog andere cursussen volgen? 

Ik hou van samenwerken en het ontmoeten van mensen. Kunst en communicatie zijn altijd mijn grootste passie geweest. Om deze reden leer ik graag nieuwe talen.  

Persoonlijke ontwikkeling is een blijft een prioriteit voor mij. Ik wil de Nederlandse cultuur beter leren kennen door verschillende evenementen te bezoeken. Ook wil ik graag nog wat kickboks- en kookworkshops volgen. Er is dus nog genoeg te doen!  

Ben je benieuwd hoe we jou, net als Dilyana, een duwtje in de juiste richting kunnen geven? Neem dan nu contact met ons op! Onze collega's helpen je graag verder.