Toeslagen bovenop je salaris: wanneer heb je hier recht op?

 Toeslagen bovenop je salaris: wanneer heb je hier recht op?
Extra geld verdienen bovenop je salaris. Een lekkere bijkomstigheid als je ervoor kiest op dagen te werken wanneer anderen vrij zijn. Als je volgens een onregelmatig rooster werkt, buiten de bekende kantooruren, worden toeslagen aan het einde van de week of maand op je rekening gestort. Naar schatting werken er zo’n half miljoen werknemers structureel volgens onregelmatige werktijden.

Bedrijven zijn niet verplicht een toeslag toe te kennen, maar vaak is dit wel vastgelegd in de cao. Naast de avond- en nachturen kun je ook een toeslag ontvangen als je op zon- en/of feestdagen aan het werk gaat. De hoogte van de toeslag verschilt per dag, maar moet gelijk zijn aan de hoogte van de toeslag die de vaste werknemers ontvangen.

Wat moet je hiervoor doen?

Om toeslagen te ontvangen moet je aan de slag gaan op tijden wanneer anderen (vaak) vrij zijn. Over het algemeen gaat het over werken buiten kantooruren - tussen 08.00 en 18.00 uur - en op zon- en feestdagen. De toeslagen kunnen oplopen tot 200% van je basissalaris. Een verdubbeling van je salaris en dé perfecte manier om je maandbedrag lekker op te krikken. Hoeveel je ontvangt ligt geheel aan je werkgever. Hij beslist wanneer je een toeslag ontvangt en hoe hoog deze is. Je werkgever moet zich wel houden aan wat er in de cao is vastgelegd. Bovendien moet je evenveel, of meer, verdienen als de vaste werknemers.

Wanneer heb je er recht op en wanneer niet?

In veel branches is het logisch dat er volgens onregelmatige tijden wordt gewerkt, omdat het werk simpelweg nooit stopt. Een rooster met andere tijden dan kantoortijden wil niet meteen zeggen dat je daadwerkelijk recht hebt op een toeslag. Om dit te checken kun je kijken in de cao van jouw sector. Deze kun je terugvinden op het internet. Bedrijven waar onregelmatige diensten eerder regel dan uitzondering zijn, zijn horecabedrijven, ziekenhuizen, in een fabriek of bijvoorbeeld bij de politie. De afdeling ‘Verlies en diefstal’ van een creditcardbedrijf is bijvoorbeeld 24/7 open. Vaak kennen zij als vorm van tegemoetkoming een toeslag voor de nachtdienst toe, maar ze zijn het niet verplicht. Daar teken je voor als je in dienst treedt.

Tijdens zon- en feestdagen

Een goede vuistregel - die helaas dus lang niet altijd geldt - is dat je recht hebt op toeslagen als je werkt wanneer anderen vrij zijn. Momenten waarop je eventueel recht hebt op een toeslag zijn dus veelal dagen die door de Nederlandse overheid erkend zijn als feestdag. Erkende feestdagen in Nederland zijn:

  • Nieuwjaarsdag
  • Eerste en Tweede Paasdag
  • Koningsdag
  • Bevrijdingsdag, eens in de vijf jaar (in 2010, 2015, 2020..)
  • Hemelvaartsdag
  • Eerste en Tweede Pinksterdag
  • Eerste en Tweede Kerstdag

Werken in de nacht

Werken tijdens de nachtelijke uren waarin ‘de gewone mens’ lekker slaapt. Veel mensen moeten hier niet aan denken, maar voor de nachtbrakers onder ons het perfecte moment om lekker bij te verdienen. Er zijn wel regels verbonden aan ’s nachts werken. Zo mag een nachtdienst nooit langer dan 10 uur duren en mag je er niet te veel achterelkaar draaien. Deze regels zijn vastgesteld zodat je genoeg rust krijgt tussen de diensten door. Het levert dan misschien wel extra geld op, maar te vaak ’s nachts werken is minder goed voor je gezondheid. En dit laatste gaat altijd voor.

‘s Avonds aan het werk

Slaap je liever ‘s nachts, maar wil je wel extra cashen? Soms heb je de mogelijkheid om ’s avonds, na 19.00 uur, te werken. Hierbij is de toeslag vaak lager dan wanneer je in de nacht werkt. Zo’n avonddienst begint vaak rond de klok van zeven, of als je bijvoorbeeld op een koopavond moet werken. De hoogte van je toeslag is gelijk aan de toeslag die werknemers ontvangen die vast in dienst zijn bij jouw werkgever.

Hierom wil je dit!

Heb je jonge kinderen en wil je er voor ze zijn als ze thuiskomen van school? Of spaar je voor iets groots zoals het kopen van een nieuwe auto? Dan kan werken volgens een onregelmatig rooster een uitkomst voor je zijn. Een fijne toeslag maakt het extra aantrekkelijk.

Zie jij het wel zitten om extra geld te ontvangen bovenop je salaris? Check onze vacatures waarbij je verschillende werktijden hebt en sowieso een toeslag verdient.