Hoe schrijf je een goede motivatiebrief?

Ben je op zoek naar jouw droombaan? Een overtuigende motivatiebriefbrief is vaak de sleutel tot succes! Samen met je CV vormt dit de allereerste indruk. En daar heb je er maar één van. Daarom is het belangrijk om een goed gestructureerde en foutloze sollicitatiebrief te schrijven. Hoe pak je dat aan? Geen zorgen, wij helpen je graag op weg. Hieronder delen we negen waardevolle tips die je helpen bij het schrijven van een goede motivatiebrief!

 

  1. Als eerste: personaliseer je de brief. Pas de brief aan voor elke specifieke functie. Vermeld de functie van de vacature en waarom jij daar het beste bij past.

  1. Hoe begin je een motivatiebrief? Dit doe je natuurlijk met de aanhef. Vermeld de naam van de persoon aan wie de brief gericht is. Als dat niet mogelijk is, blijf dan formeel met "Geachte heer of mevrouw". Trek de aandacht met een sterke openingszin: vertel hierbij kort wie je bent en waarom je geïnteresseerd bent in de functie. Recruiters scannen talloze cv's, dus benadruk jouw belangrijkste kwalificaties voor de job.

  1. Deel vervolgens je intrinsieke motivatie: leg uit waarom je geïnteresseerd bent in de functie en de organisatie. Benadruk hoe jouw waarden aansluiten bij hun missie en cultuur.

  1. Leg verband tussen ervaring en de functie: breng je relevante werkervaring naar voren en benadruk hoe deze aansluit op de functie. Gebruik duidelijke voorbeelden van projecten of werkzaamheden die jouw ervaring illustreren. Solliciteer je bijvoorbeeld voor de rol productiemedewerker en heb je hier al ervaring in? Zorg dan dat je dit benoemt

  1. Schitter met je enthousiasme: laat zien dat je enthousiast bent over de mogelijkheid om bij het bedrijf te werken en dat je wilt bijdragen aan hun succes. Laat dit bijvoorbeeld blijken uit je kennis van de branche, afgeronde projecten en de bedrijfscultuur.

  1. Zorg voor correct taalgebruik en vermijd spelfouten: laat de brief door iemand anders lezen om fouten op te sporen. Twee zien er meer dan één. Een spelling- of grammaticale fout geeft al snel de indruk op slordigheid en dat wil je voorkomen. Zeker met gewilde vacatures hebben recruiters het voor het uitkiezen. Voorkom daarom kleine fouten.

  1. Vergeet niet om de brief overzichtelijk te houden: je brief hoort leesbaar te blijven. Dit doe je door de motivatiebrief beknopt en bij één A4 te houden. Het gebruik van moeilijke woorden is ook onnodig en kan de leesbaarheid verstoren. 

  1. En tot slot een follow-up vermelden: sluit af met dat je uitkijkt naar een reactie. Benoem dat je graag jouw kwaliteiten verder wilt toelichten in een kennismakingsgesprek

  1. Voorbeelden motivatiebrief: mis je inspiratie om je motivatiebrief inhoudelijk te vullen? Een simpele Google-search kan je voorzien van meerdere motivatiebrief voorbeelden. Ook kan ChatGPT de oplossing zijn voor een writer's-block. Blijf wel altijd authentiek in je brief en kopieer en plak nooit rechtstreeks uit voorbeelden. Een goede recruiter heeft dit namelijk zo door! 

 

Bij Manpower helpen we je bij het vinden van een baan die bij jou past. Wij begeleiden je ook gedurende het gehele sollicitatieproces. Ben je geïnteresseerd in een functie en twijfel je over je CV en motivatiebrief. Dan kun je ons dit altijd laten weten. Wij delen graag een aantal tips om jouw kansen om aangenomen te worden te vergroten!