Nooit meer een after dinner dip dankzij deze tips!

Nooit meer een after dinner dip dankzij deze tips!

Heb jij weleens last van een after dinner dip? Dat gevoel van vermoeidheid nadat je net hebt gegeten. Het lukt je niet meer om je te concentreren of ook maar iets van werk te verzetten. Je kunt zo’n dipje na eigenlijk elke maaltijd krijgen, afhankelijk van wat je eet. Ook tijdens je nachtdienst ontkom je er dus niet aan. De verleiding om een blikje energiedrank aan te grijpen is groot, maar volgens voedingsexpert Yvet Noordermeer, van Bewust met Voeding, absoluut geen slim idee. Hoe dat zit, hoe een after dinner dip ontstaat en hoe je het kunt voorkomen, leggen we je uit!

Een after dinner dip komt doordat je te veel (ongezonde dingen) eet. Je lichaam kan al dit eten niet verwerken en hierdoor raak je vermoeid. Je lichaam werkt eigenlijk net als een wasmachine. Als je deze te vol stopt, dan kan er bijna geen water meer bij en wordt je kleding niet schoon. Zorg ervoor dat je niet eet tot je helemaal vol zit. Eet tot ongeveer 80%, zodat je lichaam de ruimte heeft om het te verwerken. 

Wat doet het verkeerde eten met je?

Uiteraard is dit op lange termijn slecht voor je lichaam en verhoog je de kans op veel ziektes. Daarnaast belemmert het je ook in je productiviteit. Eet je veel suiker, dan schiet je bloedsuikerspiegel in één keer omhoog. Hierdoor krijg je heel even energie en vervolgens stort al snel die piek weer in. Op dat moment moet je lichaam heel hard werken om je bloedsuikerspiegel weer te neutraliseren. Hierdoor voel je je heel erg moe. Dus ook al is dat energiedrankje heel verleidelijk als je om 05:00 uur ‘s nachts moet beginnen met werken, je wordt er niet productiever van.

Salade maken

Drie gouden tips om een after dinner dip te voorkomen

  1. Luister naar je lichaam
  2. Je lichaam heeft elke dag op weer andere tijdstippen honger, omdat je gewoonweg iedere dag andere dingen doet en eet. Ga dus pas eten wanneer je honger hebt en eet niet als je geen honger hebt. Het kan natuurlijk zijn dat je vaste pauzetijdstippen hebt bij je werkgever. Maak het bespreekbaar en kijk samen met je werkgever wat er wél mogelijk is. Bovendien heeft je werkgever er ook baat bij als jij productiever bent, toch?

     

  3. Eet gezond
  4. Eet veel groente en fruit en vermijd producten met snelle koolhydraten zoals fastfood, frisdrank en energiedrankjes. Het kost je lichaam te veel moeite om ze te verwerken, waardoor je eerder vermoeid raakt.

     

  5. Eet niet te veel
  6. Het is heel verleidelijk om toch nog net even een extra broodje te eten of af te sluiten met een lekker toetje, maar dit werkt absoluut niet in je voordeel. Geef je lichaam de ruimte om het voedsel te verwerken en stop op tijd met eten. Zo voorkom je dat je te vol raakt.

Fun fact: wist je dat als je voor de tv eet, je hersenen zo zijn afgeleid dat ze vergeten je een seintje te geven dat je aan het eten bent? Hierdoor heeft je lichaam te laat door dat het vol zit. ‘Lekker uitbuiken’ is dan ook juist iets dat men vaak nodig heeft na het eten voor de televisie.

Wat kun je het beste eten als je ‘s nachts werkt?

Wanneer je een nachtdienst draait is het belangrijk om te kiezen voor lichte maaltijden, omdat je lichaam eigenlijk al in ruststand is. Denk bijvoorbeeld aan een salade of kwark met fruit en havermout. Dat je na een avond in de kroeg om 04.00 uur ‘s nachts nog trek hebt in een pizza komt waarschijnlijk ook niet perse door de drank. Je lichaam is alles behalve in ruststand op dat moment.