Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Vakantie-uren opnemen

20-5-2020 08:05:00 Tekst Werken via Manpower 2 reacties

Een weekendje weg, wintersport naar Oostenrijk of een zonvakantie in Spanje? Iedereen die een arbeidsovereenkomst heeft, bouwt automatisch vakantie-uren op. Maar op hoeveel vakantie uren heb je wettelijk recht en hoe moet je deze uren opnemen? Wettelijk gezien is dit jouw aantal gewerkte uren per week maal 4, dus als je 40 uur per week werkt heb je op jaarbasis recht op 160 vrije uren. Werk je parttime, bijvoorbeeld 24 uur per week dan heb je recht op 24x4 uur 76 uur per jaar. Dit is bijna gelijk aan één maand vrij! In dit blog vertellen we je alles over het opnemen van vakantie uren.

Hoeveel vakantie mag ik achter elkaar opnemen?

Heel eenvoudig uitgelegd: je mag al jouw vakantie-uren tegelijkertijd opmaken, tenzij dit anders benoemd staat in de CAO of in je arbeidsovereenkomst. Dit is bijvoorbeeld van toepassing in het onderwijs of de bouwsector. Indien dit vastgelegd staat in het reglement mag jouw werkgever een vakantieverlof weigeren. Het kan natuurlijk gebeuren dat de vakantiedagen die jij wilt opnemen en de vakantiedagen van een collega elkaar overlappen. Dan kan jouw werkgever ervoor kiezen één van de aanvragen te weigeren, omdat hij dan in problemen komt met de bezetting. Overleg dan ook met jouw directe collega’s wanneer zij vakantie willen opnemen.

Vakantiedagen opnemen of uitbetalen

Opsparen van vakantiedagen? Stel, je spaart al jouw vakantiedagen op en wilt meteen één jaar vrij nemen. Klinkt ideaal toch? In de praktijk werkt het anders, je moet jaarlijks jouw wettelijke uren opmaken. Indien je te ziek bent geweest om te werken of je werkgever heeft jou gehinderd in het opnemen van verlof, dan kun je eventueel deze uren meenemen naar het komend jaar. Deze uren zijn dan tot vijf jaar daarna op te nemen bij je werkgever.

Maar hoe werkt dat dan, het opnemen van bovenwettelijke vakantie uren? Deze uren kun je bij hoge uitzondering meenemen naar het volgend jaar. Kijk eerst nog even in jouw cao, contract of bedrijfsreglement of dit het geval is. Bedrijven kunnen namelijk bijzondere regelingen hebben opgenomen in hun eigen voorwaarden.

Ziek tijdens je vakantie

Het kan iedereen overkomen: je wordt ziek op vakantie. Dit is natuurlijk niet iets waar je op gehoopt had. Maar hey, het is gebeurd! Je kunt in dit geval het beste contact opnemen met jouw werkgever om je ziek te melden. Na jouw ziekmelding kun je jouw ‘zieke’ vakantiedagen op een ander moment inhalen, uiteraard doe je dit in goed overleg. Houd er wel rekening mee dat je werkgever een verklaring kan opvragen van een lokale arts of ziekenhuis. Om dit te voorkomen kun je er eventueel ook voor kiezen om dit zelf proactief over te dragen aan je werkgever.

Last but not least, geniet van je vakantie en vergeet niet om jouw wettelijke uren die als eerste dreigen te vervallen ook als eerste op te maken.

Toch niet voor vakantie gekozen?

Streep je de verre reizen of andere bestemmingen liever weg en zie je dit liever terug op jouw bankrekening? Dat is mogelijk! Maar let op! Hier gelden wel diverse regels voor. Zo kun je alleen jouw bovenwettelijke uren laten uitbetalen. Goed om te onthouden is dat je hier flink wat belasting over moet betalen. Ook kan jouw werkgever ervoor kiezen om de aanvraag hiervan te weigeren. Wettelijke uren kun je niet laten uitbetalen, misschien dan maar gewoon die vakantie overwegen.

Meer weten over verschillende typen verlof? Klik dan hier!

Anderen lezen ook:

okt 17
Werken via Manpower

Een huis kopen als flexkracht

donderdag 26 oktober 2017 Ook als flexkracht is het mogelijk een huis te kopen. Manpower maakt het voor flexkrachten mogelijk om met een perspectiefverklaring een hypotheek af te sluiten.
mei 18
Werken via Manpower

5 vooroordelen over uitzendbureaus

vrijdag 4 mei 2018 Veel mensen hebben onjuiste denkbeelden over het werken via een uitzendbureau, waardoor de stap richting het uitzendbureau lastig wordt. We zetten vijf van deze vooroordelen graag even recht.

Log in