Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Bij iedere persoonlijkheid hoort een kleur. Welke kleur past bij jou?

26-3-2019 13:43:00 Tekst Blijven leren 2 reacties

In de Griekse oudheid dacht men dat je aan iemands uiterlijk kon zien wat voor type persoon hij of zij was. Veel uitdrukkingen in onze taal verwijzen er nog steeds naar: een wilskrachtige kin, een intelligent voorhoofd. Tegenwoordig gebruiken we psychologische testen om inzicht te krijgen in karaktereigenschappen en hoe je een optimaal presterend team kunt samenstellen. Anno 2019 kijken we hiervoor niet meer naar iemands kin of neus, maar naar kleuren en gedragsstijlen. Hoe dat zit? We nemen je mee in de DISC-methode én hebben een leuke test voor je. Dan kun je direct kennismaken met jouw spirit-animal, het dier dat het meest overeenkomt met jouw persoonlijkheid!

Wat is DISC?

Het was advocaat-psycholoog Dr William Marston, die in 1928 in zijn boek ‘Emotions of normal people’ de vier meest in het oog springende gedragsstijlen van mensen en de daarbij behorende emoties in kaart bracht. Hij vertaalde dit naar het zogenoemde DISC-model. DISC staat voor:

  • D: Dominant
  •  I: Invloed
  • S: Stabiel
  • C: Consciëntieus

Zijn doel was om mensen inzicht te geven in hun eigen gedrag en in dat van hun medemens. Want alleen mensen die elkaar begrijpen, kunnen hun interactie en samenwerking verbeteren.

Het is je vast weleens opgevallen dat wanneer er in groepjes gewerkt moet worden, iedereen zijn of haar eigen rol in de groep heeft. De een neemt de leiding, terwijl de ander alle acties opschrijft en voor iedereen koffie haalt. De rol die iemand aanneemt, hangt niet alleen af van iemands eigen persoonlijkheid, maar minstens zoveel van de rest van de groep. Dat betekent tegelijkertijd - heel fijn - dat je je gedrag en communicatiestijl kunt aanpassen aan situaties en deze dus ook kan beïnvloeden. Welke kleuren en-types onderscheidt het DISC-model?

Vurig Rood: dominant en durfal

DISC_leeuwBij de D van dominant hoort de kleur rood. Mensen met deze communicatiestijl onderscheiden zich vooral door zelfverzekerdheid, resultaatgerichtheid en assertiviteit. Deze mensen gaan confrontaties en conflicten niet uit de weg, ze stellen wat-vragen en zijn niet bang om risico’s te nemen. In stresssituaties kunnen zij té direct zijn en hierdoor arrogant overkomen. Bij kennismakingen geven ze je een ferme handdruk, maken ze direct oogcontact en hoor je dat er luid en duidelijk gepraat wordt. Tip: geef deze mensen het idee dat zij de koers bepalen en val ze niet lastig met details. Een dier dat volgens DISC ‘rood’ zou zijn, is bijvoorbeeld de leeuw.

Zonnig Geel: hoe meer zielen hoe meer vreugd

DISC_zeeleuwGeel vraagt om de I van invloed en interactief. Je hoort ze vaak al van ver: enthousiast en energiek. Ze kletsen je de oren van het hoofd en wuiven bezwaren lachend weg. Dit zorgt ervoor dat ze een positieve invloed hebben op anderen. Gezelligheid is key, vandaar dat deze mensen graag de wie-vraag stellen. Op mindere dagen dreigt de valkuil van te veel praten, anderen niet aan het woord laten. Soms missen ze signalen uit hun omgeving missen en ontstaat er chaos. Tijdens een gesprek zijn deze mensen dichtbij, ze raken en kijken je aan en gebruiken veel expressie en humor. Tip: geef deze personen waardering en geef ze vooral niet het gevoel dat ze er niet bij horen. Volgens de DISC-methode gedraagt een zeeleeuw zich op de ‘gele’ manier.

Zachtaardig Groen: niet te beroerd om mee te denken

DISC_DromedarisJe hoeft er niet naar te zoeken, maar je moet wel goed kijken. De S van stabiel vind je in groen. Mensen met een groene gedragsstijl hebben een vriendelijke uitstraling, zijn goede luisteraars en weten als geen ander wat echte service is. Vandaar dat zij vaak hoe-vragen stellen. Ze zijn bescheiden, attent, meegaand en hoeven niet per se op de voorgrond te treden. Eenmaal in gesprek deel je zo al je geheimen met ze vanwege hun warme, zachte en kalme manier van doen. Hun ontwikkelpunt is dat zij zich niet te veel moeten wegcijferen. Tip: spring bij deze personen niet te veel van de hak op de tak en luister vooral ook naar wat zij te zeggen hebben. Je zult je verbazen over hun observaties. Een voorbeeld van een dier dat ‘groen’ is, is de dromedaris.

Helder Blauw: weldoordacht

DISC_giraffeHet temperament dat bij blauw hoort: de C van consciëntieus. Ja, dat zijn die betrouwbare, zorgvuldige, kritische mensen die weloverwogen beslissingen nemen. Ze houden van feiten, analyses en resultaten en hebben oog voor detail. Voor deze mensen is het oppassen geblazen dat ze zich niet in die details verliezen. In contact komen zij bedachtzaam over, vandaar ook hun waarom-vraag. Ze maken direct oogcontact en vormen zich een beeld op basis van gegevens en indrukken. Tip: geef hen de (gedetailleerde) informatie die zij willen, maar overval hen niet met een plotseling besluit. Een mooi voorbeeld van een dier dat zich ‘blauw’ gedraagt is de giraffe.

 Verrassend Paars: niet in een hokje te plaatsen

DISC_PaardNog even dit: bijna niemand zal zich qua gedragsstijl enkel en alleen herkennen in één kleur. Sterker nog, wij gaan ervan uit dat vrijwel iedereen in meerdere of mindere mate iets van zichzelf herkent in elke kleur. Vandaar ook de P van Paars en de hoeveel-vraag. Over het algemeen heeft iedereen zijn of haar eigen hoofdkleur en 1 of 2 bijkleuren. Maar wat nou als je van jezelf vindt dat je net zo rood als blauw, of net zo blauw als groen bent? Ook dan ben je uniek, want met dit temperament kun je je als een kameleon aanpassen aan nieuwe situaties. De ene keer sta je te shinen op een podium, de andere keer ben je faciliterend bezig in de coulissen. Waar deze mensen voor moeten waken is dat zij zich wel bewust moeten blijven van hun eigen identiteit. Tip: vraag hen gerust om te multitasken als zij over meerdere talenten beschikken. Maar geef hen wel de tijd en de ruimte hiervoor. Volgens deze filosofie is een paard zo’n zeldzame ‘paarse’ multitasker.

En nu jij!

Nieuwsgierig geworden wat jouw hoofdkleur is, en welk dier jij bent? Dat dachten we al. Maak daarom nu deze korte, speciaal door Manpower samengestelde persoonlijkheidstest en leer meer over jouw kleur en wat jouw spirit-animal is.

Doe de test en ontmoet jouw spirit animal!

  • persoonlijkheid
  • disc
  • kleur

Anderen lezen ook:

apr 17
Blijven leren

Van orderpicker tot magazijnchef

maandag 24 april 2017 Het werk van een orderpicker is veelzijdig en zit vol met (doorgroei)mogelijkheden.
mei 17
Blijven leren

Ontwikkel jezelf met Studytube

woensdag 24 mei 2017 Jezelf blijven verbeteren en goede kansen creëren om verder te komen in het werkveld. Moeilijk? Helemaal niet. Ben je werkzaam via Manpower, dan bieden we je de kans om meer dan 180 (!) trainingen t

Log in