Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Houd je personeel gefocust tijdens een online cursus of training

18-8-2020 12:55:00 Tekst Tips & Tricks 2 reacties

Je personeel blijven uitdagen om nieuwe vaardigheden te leren, is belangrijk voor de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers. Maar hoe houd je hen gefocust en gemotiveerd wanneer trainingen of cursussen online plaatsvinden? Dan zijn zij meer op zichzelf aangewezen en kan een werk gerelateerde e-mail of een appje al snel afleidend zijn.

Vol goede moed begint iemand aan een cursus of training, maar na enige tijd wordt er toch sneller gelezen of doorgeklikt. Zonde natuurlijk! Wanneer jij als werkgever of HR-manager medewerkers/collega’s een (dure) cursus aanbiedt zodat zij zichzelf verder kunnen ontwikkelen. Een online cursus of training vraagt natuurlijk ook wat van iemand, want er is geen leraar of trainer die hem of haar bij de les kan houden. In deze blog bespreken wij enkele tips en tricks die jij kunt delen zodat de cursus of training met vlag en wimpel behaald wordt.

Duurzame inzetbaarheid, wat is dit eigenlijk?

Duurzame inzetbaarheid is op dit moment een thema wat hoog op menig HR-agenda staat. Maar wat is het nu eigenlijk? Een duurzaam inzetbaarheidsbeleid houdt rekening met de specifieke omstandigheden en wensen van medewerkers; hierbij wordt er ook gekeken naar de specifieke levensfase waarin zij zitten. Duurzame inzetbaarheid richt zich dus op jong en oud! Welk voordeel heeft duurzame inzetbaarheid voor jou als werkgever? Door te investeren in je personeel kunnen medewerkers ook beter inspelen op aanpassingen in hun takenpakket, veranderingen in hun loopbaan en de ontwikkelingen binnen de organisatie.

Hoe kan ik mijn personeel helpen bij een online training/cursus?

Het staat natuurlijk voorop dat medewerkers voornamelijk zelf verantwoordelijk zijn om hun focus te behouden. Maar er zijn wel enkele tips en tricks die je kunt aandragen. Maak de cursist ervan bewust dat hij/zij niet continu gefocust kan zijn. Aandacht is namelijk een kostbaar goed en sociale media, mensen en ga zo maar door eisen (on)bewust een gedeelte van deze aandachtsspanne op. Uit eigen ervaring zul je het ook wel herkennen: je bent net lekker aan het werk en er komt een telefoontje binnen van een belangrijke opdrachtgever, een manager of iemand anders. Hoewel je weet dat je eigenlijk even moet doorzetten om je werk af te maken neem je toch het telefoontje op. En dan is het noodzaak om je concentratie weer terug te vinden.

Dit voorbeeld geldt idem voor iemand die (thuis) een online cursus volgt. Het is veel gemakkelijker om dan toch even een berichtje, e-mail of een telefoontje te beantwoorden, maar daarna dient iemand zich wel weer te focussen. Als HR-manager of werkgever is het dan ook belangrijk om werknemers te stimuleren om eventjes hun telefoon uit te zetten of op vliegtuigmodus. Ook de Teams- en Skypemeldingen mogen het komende uur uitgeschakeld worden, want het is nu tijd om te focussen op de cursus.

Concentratie van jouw werknemers

Er zijn diverse aandachtsrituelen die kunnen bijdragen aan de concentratie. Hoe deze rituelen bijdragen aan de concentratie? Als iemand start met een training waarbij veel concentratie vereist is, zoals het leren van wat nieuws, dan is het belangrijk dat het hoofd helemaal leeg is. Om dit voor elkaar te krijgen is een aandachtsritueel aan te raden. Spoor een cursist dan ook aan om voordat hij of zij start eerst vijftien minuten met de hond te lopen of om een kop thee te zetten. Motiveer hen dan ook om dit steeds te doen wanneer zij beginnen aan een activiteit die concentratie vraagt.

Voorheen telde het tripje van kantoor of naar de werkplaats waar de training/cursus plaatsvond al als een moment om je hoofd leeg te maken. Iemand is dan eventjes in beweging of in een andere ruimte, dit zorgt ervoor dat er frisse energieën opgebouwd worden en dat je dus geconcentreerder aan de slag kunt. Maar nu ontbreken dit soort routines veelal, wees daarom creatief met het vinden van een nieuw ritueel. Het is noodzaak dat er een (kleine) overgang zit tussen de werk- en de cursusmodus om zo de concentratieboog optimaal te benutten.

Laat jouw werknemers ongestoord werken!

Deze tip ligt natuurlijk erg voor de hand. Maar zodra iemand een fijne werkplek heeft en klaar is om aan de slag te gaan, geef iemand dan ook deze ruimte. Laat het team van tevoren weten dat persoon X vanmiddag één à twee uurtjes een training gaat volgen, dus stel je vragen eventjes uit tot een later moment. Geef iemand dan ook het gevoel dat zij deze ruimte mogen en kunnen nemen.

Ondersteun werknemers bij het maken van een planning

Niet iedereen is even geordend, sommige mensen functioneren goed in een chaotische werkomgeving en anderen houden van structuur in hun werk. Wanneer iemand aan een online cursus begint, is het belangrijk om structuur te hebben en een plan van aanpak te maken. Niemand kan een gehele cursus van twintig hoofdstukken (of meer) in één dag voor elkaar boksen. Ondersteun je werknemer(s) dan ook bij het maken van een planning, zeker wanneer je weet dat zij hier moeite mee hebben. Ook jij als werkgever hebt er op de lange termijn meer aan, omdat je het risico verkleint dat de cursus of training afgeraffeld wordt. Door een planning te maken zorg je ervoor dat het uitstellen moeilijker wordt en iemand behoudt het overzicht. Er zijn doelen en subdoelen gesteld, en hier wordt naartoe gewerkt in hapklare brokken die gemakkelijk te behalen zijn.

Een prettige leerwijze is voor iedere werknemer anders

Gelukkig is iedereen anders, maar dit betekent ook dat niet ieders leerstrategie hetzelfde is. Het is dan ook de vraag: past deze cursus bij de leerstrategie van de betreffende werknemer? Een operator of een logistiek medewerker een cursus laten volgen die veel uit theorie bestaat, is misschien niet de beste match. Wanneer jouw werknemers meer geholpen zijn met een praktische cursus, kan bijvoorbeeld een logistiek manager deze cursus vertalen naar een training die interessant is voor de ploeg. Waar theorie en praktijk elkaar ontmoeten. Zo kent de leidinggevende ook meteen de materie van zijn team.

Kom je er na een tijdje achter dat iemand toch niet helemaal lekker door een cursus heen komt? Ga dan samen zitten. Misschien sluit de leerstrategie niet goed aan. Kijk of jullie gezamenlijk hier iets op kunnen vinden. Op internet zijn genoeg testjes, artikelen of dergelijke te vinden die hierbij kunnen helpen.

Anderen lezen ook:

mei 20
Tips & Tricks

Behoud en bevorder het teamgevoel bij thuiswerken

zondag 3 mei 2020 Saamhorigheid binnen het team bevorderen is nu lastiger, maar wel heel erg belangrijk. Hoe zorg je dat iedereen betrokken blijft? En hoe doe je dat op afstand? Hier volgen enkele tips.
mei 20
Tips & Tricks

Moedig innovatie aan tijdens een crisis

maandag 4 mei 2020 Leiders die naar voren stappen tijdens de crisis van vandaag lossen de problemen van morgen op door te innoveren.
jun 20
Tips & Tricks

Hoe Weten Wij Wanneer Wij Kunnen Doorstarten?

maandag 8 juni 2020 Landen over de hele wereld versoepelen hun lockdown-maatregelen, heffen beperkingen op en maken plannen om terug te keren naar een ‘nieuw normaal’. We kunnen kijken naar manieren waarop we onze econ

Log in