Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Persoonlijke ontwikkeling: kom beter uit de crisis

18-8-2020 09:51:00 Tekst Tips & Tricks 2 reacties

De wereld is er door het coronavirus plotseling anders uit gaan zien. Sommige van ons missen de volle agenda, het rennen van de ene afspraak naar de andere of het praatje bij het koffiezetapparaat. Andere zien thuiswerken als hét uitgelezen moment om even te reflecteren. Ben ik wel blij met wat ik nu doe? En hoe kan ik beter worden? Als je dit leest, heb je de afgelopen tijd ongetwijfeld jouw joggingschoenen uit de kast gehaald, die meditatieapp waar iedereen over praat op je telefoon geïnstalleerd of al meerdere bananenbroden gebakken. Maar hoe zorg je ervoor dat je je op professioneel vlak ontwikkelt nu een dagelijkse werkdag er anders uitziet dan normaal?

Oude wijze van kennis opdoen

Voorheen waren het bezoeken van lezingen of conferenties perfecte momenten om van gedachten te wisselen met mensen uit het werkveld, waar je normaalgesproken geen dagelijks contact mee hebt. Het waren evenementen waar je inspiratie opdeed, kennis vergaarde of belangrijke connecties legde voor de toekomst. Tegenwoordig is een ruimte gevuld met mensen ondenkbaar en zijn conferenties daarom ook allemaal afgelast. Althans, in hun fysieke vorm.

Digitalisering van leren

Steeds meer van deze bijeenkomsten verplaatsen zich naar de virtuele wereld in de vorm van zogeheten webinars. Een webinar kan van alles zijn: een lezing, workshop, presentatie, noem maar op. Het enige kenmerk dat alle webinars hebben, is dat zij zich online afspelen op het web. Bovendien zijn webinars vaak interactief. Zo kan men de optie bieden om vragen te stellen via een chat of korte surveys af te nemen via een poll.

In deze tijd van thuiswerken, worden steeds meer van dit soort webinars gratis of tegen een fikse korting aangeboden. Voor alle medewerkers die aan de slag zijn via Manpower is er Studytube. Dit e-learningplatform biedt meer dan 250 online trainingen met uiteenlopende onderwerpen. Van lessen over duidelijker communiceren tot het maken van de meest ingenieuze grafieken in Excel, je vindt het hier allemaal.

Snelgroeiende oplossing, de Podcast

Kennis opdoen door het luisteren naar een podcast is een andere laagdrempelige manier om jezelf te ontwikkelen. Met een podcast app op je telefoon hoef je bovendien nooit te stoppen met leren! Zelfs tijdens het maken van een wandeling of het doen van de afwas, is het mogelijk om kennis op te blijven doen. Bovendien is de keuze in de afgelopen jaren enorm geworden. Het lijkt wel alsof er iedere dag een nieuwe podcast bij komt, wat ervoor zorgt dat er voor iedere niche wel wat te vinden is. Geen idee waar je moet beginnen? De meeste podcast apps hebben de verschillende shows op categorie gesorteerd, dus het vinden van iets dat in jouw straatje past kost geen enkele moeite meer.

Het lezen van een goed boek

Ten slotte kunnen we de ouderwetse manier van leren, boeken lezen, niet onbelicht laten. Het lezen van meer boeken prijkt bij veel mensen bovenaan de goede-voornemenslijst, maar blijft vaak een ondergeschoven kindje. In deze tijd waarin we een stuk minder prikkels ervaren wordt het oppakken van een goed boek ons gemakkelijker gemaakt. Waar de agenda’s voorheen in de weekenden en avonden gevuld waren met verplichtingen als sporten of je schoonmoeder bezoeken, is het nu mogelijk om een paar uur lezen in te plannen. Ben je het lezen verleerd? Begin dan met een simpele roman om het weer onder de knie te krijgen, voordat je een boek openslaat die meer concentratie vereist.

Al deze plotselinge vrijheid kan overweldigend zijn. De druk om de thuiswerktijd zo efficiënt mogelijk te besteden werkt soms juist verlammend. Het is daarom goed om te beseffen dat niet ieder uur een productieve hoeft te zijn. Probeer daarnaast de manieren die je gebruikt om je persoonlijk te ontwikkelen zo goed mogelijk op je eigen voorkeur af te stemmen. Je leert immers meer, wanneer je iets leuk vindt.

Anderen lezen ook:

mei 20
Tips & Tricks

Behoud en bevorder het teamgevoel bij thuiswerken

zondag 3 mei 2020 Saamhorigheid binnen het team bevorderen is nu lastiger, maar wel heel erg belangrijk. Hoe zorg je dat iedereen betrokken blijft? En hoe doe je dat op afstand? Hier volgen enkele tips.
mei 20
Tips & Tricks

Moedig innovatie aan tijdens een crisis

maandag 4 mei 2020 Leiders die naar voren stappen tijdens de crisis van vandaag lossen de problemen van morgen op door te innoveren.
jun 20
Tips & Tricks

Hoe Weten Wij Wanneer Wij Kunnen Doorstarten?

maandag 8 juni 2020 Landen over de hele wereld versoepelen hun lockdown-maatregelen, heffen beperkingen op en maken plannen om terug te keren naar een ‘nieuw normaal’. We kunnen kijken naar manieren waarop we onze econ

Log in