Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Hoe ziet onze wereld er post-corona uit? 8 business leaders over de impact van COVID-19 op hun branche

14-8-2020 10:42:00 Tekst Algemeen 2 reacties

Dit artikel is officieel verschenen op SAS.com

Vrijdag 26 juni vond SAS Virtual Friday Live plaats, de grote finale van de SAS Virtual Friday serie. De Talkshow met als thema ‘Thriving in the Never Normal’ was een groot succes. Techionista’s Vivianne Bendermacher en Heere Blokhuis, Managing Director SAS BeNeLux, gingen in gesprek met inspirerende sprekers van Zilveren Kruis, KNVB, Deloitte, Amsterdam UMC, LinkedIn, ManpowerGroup en The Next Web over hun ervaringen en inzichten die ze in de huidige crisis hebben opgedaan. Een levendige discussie die voor interessante nieuwe inzichten zorgde over de impact van COVID-19 op diverse sectoren. 

Uitdagingen voor de voetbalbond

Zo vertelde Gijs de Jong, directeur Euro 2020 en Secretaris Generaal van de KNVB, dat de voetbalbond de afgelopen maanden voor flink wat uitdagingen heeft gestaan. Want hoe verschuif je een enorm voetbalevent als Euro 2020 ‘even’ naar een volgend jaar? Wat voor impact heeft dat op de hele keten? Maar De Jong ziet ook kansen: “Als je dit met z’n allen flikt, maakt dat ook heel veel energie los. En in de tussentijd leren we bijvoorbeeld van e-sports; hoe kunnen we het voetbal nog leuker maken?”

Impact van COVID-19 op de zorg

Ook de impact van COVID-19 op het zorgstelsel is enorm. Daarover gingen we in gesprek met Han Tanis, directeur Finance & IT Zilveren Kruis. Hoe erg was het nou echt dat sommige zorg de afgelopen maanden op een lager pitje moest? Waren we niet een beetje verwend met zijn allen? “Niet alles wat in de zorg gebeurde, was wetenschappelijk aantoonbaar nuttig. Dat heeft corona ook heel duidelijk gemaakt: dat bepaalde zorg nu niet of op afstand verleend is, en dat gezondheidsschade misschien wel erg meevalt.” zegt Han Tanis.

Dat herkent ook Maurits Ros, directeur bedrijfsvoering divisie poliklinieken Amsterdam UMC. “Tijdens de eerste weken van de pandemie hebben we 80 procent van de patiënten van poliklinieken op afstand behandeld; telefonisch en via beeldbellen. Voorheen was dat soms onbespreekbaar. Een slecht-nieuwsgesprek met een oncoloog bijvoorbeeld: het was pre-corona ondenkbaar dat dat níet fysiek zou plaatsvinden. Door corona moest dat nu op afstand en wat blijkt: het wordt door een deel van de patiënten juist als heel prettig ervaren. Nu de intelligente lockdown versoepeld is, wordt nog altijd 50 procent van de polikliniek-patiënten op afstand behandeld. Ros: “Ons streven is dat dat ook na corona zo blijft.”

Evenementenbranche: digitalisering brengt nieuwe mogelijkheden

Jojanneke van ’t Land, Talent & Development Director bij PEAK-IT: “Bij sollicitatiegesprekken is het belangrijk dat mensen zich veilig voelen. Dit is de enige manier waarop je de volledige persoonlijkheid te zien krijgt. En dat eerlijke beeld heb je nodig om vervolgens een gedegen beslissing te maken. Zorg als organisatie dus voor een duidelijk, overzichtelijk sollicitatieproces. Wees concreet over welke stappen er zijn, stel kandidaten actief op hun gemak en geef te allen tijde terugkoppeling. Hier heeft men recht op en het draagt bij aan het positieve beeld dat men heeft over zijn mogelijk toekomstige werkgever.”

Veranderingen op de arbeidsmarkt: reskilling en digitalisering

Door de pandemie vinden veel bedrijven zichzelf terug in een versnelde digitale transformatie. Dat vraagt voor serieuze reskilling van mankracht. Arno Nienhuis, Director Benelux Talent Solutions LinkedIn, zag de vraag naar personeel op het zakelijk sociaal platform LinkedIn dan ook veranderen. “We zien in onze data dat de hoeveelheid jobs die zijn gepost in Nederland aanvankelijk in no-time afnamen. Maar vandaag zijn we weer terug op aantal van pre-covid. Ook het type personeel dat gezocht wordt, is veranderd. Nienhuis: “De vraag naar customer succes managers en engagement managers is bijvoorbeeld toegenomen. Dat zijn functies die direct impact hebben op de klant. Wie klanten wil behouden, wil in een crisis juist dicht bij die klant blijven staan.” Daar liggen dan ook kansen voor werkzoekenden.

Bij Manpower hebben ze de kantoren van de een op de andere dag compleet kunnen digitaliseren. “Het videobellen heeft er juist toe geleid dat mensen sneller contact hebben, en er een intensievere verbinding ontstaat tussen mensen. Mensen durfden zich kwetsbaarder op te stellen doordat ze thuis in een veilige omgeving zitten.” zegt Marceline Beijer, Regional Vice President Solutions van ManpowerGroup. Verder signaleert Marceline dat de merkwaarde die je als bedrijf uitstraalt heel erg te maken heeft met hoe je omgaat met corona.

Serieuze gevaren van de pandemie: cyberrisico’s

De pandemie brengt ook serieuze gevaren met zich mee. Zo kan thuiswerken ook zomaar tot nieuwe cyberrisico’s leiden. Logisch, volgens Inge Bryan, Public Policy Leader & Partner iCyber Risk Services Deloitte: “Bedrijven moesten ineens een thuiswerk-netwerk uitrollen. Daarbij was beschikbaarheid even belangrijker dan veiligheid. Er zijn dus massaal programma’s en netwerken uitgerold, waarbij veiligheid niet het eerste criterium was. De aanvalsoppervlakte is daardoor massaal vergroot voor criminelen.” En… waar wij massaal thuis zijn gaan werken, zijn criminelen dat ook. Bryan: “Het boevengilde zit zelf ook meer thuis. Je ziet een positieve daling in woninginbraken, maar bijvoorbeeld een forse toename van online beginnerscriminaliteit, zoals DDOS-aanvallen. Dat blijken vaak pubers te zijn die door de sluiting van de scholen urenlang online zaten en zich maar wat zaten te vervelen.”

Natuurlijk werden er nog veel meer interessante inzichten gedeeld.

---

Bekijk de hele talkshow terug

  • corona

Anderen lezen ook:

mei 20
Algemeen

Arbeidscontractvormen voor het MKB: welke zijn er?

vrijdag 1 mei 2020 Jouw bedrijf groeit, dat is positief! Dat betekent dat je nieuw personeel welkom kan heten. Het blijft natuurlijk altijd een uitdaging om nieuw personeel te vinden. Het is een investering waar veel
mei 20
Algemeen

Bijbaan: wat mag wel en wat mag niet?

zaterdag 2 mei 2020 Je kunt het je vast nog wel herinneren, je eerste bijbaantje. Met het salaris dat je verdiende na schooltijd en in het weekend kocht je vaak iets leuks voor jezelf. Maar hoe oud was je toen? Mocht j
jun 20
Algemeen

Dit zijn de beste studentondernemers van Nederland

maandag 15 juni 2020 Dit artikel is officieel verschenen op jongondernemen.nl
Welke Student Company is dit jaar de beste van Nederland? Deze vraag stond vandaag tijdens de online finale van Student Company van het

Log in