Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.
Door de veranderingen op de arbeidsmarkt krijgt duurzame inzetbaarheid een nog prominentere positie op de hr-agenda. Vanuit Talent Solutions bieden wij diverse coaching trajecten aan. Lees hier over de ervaringen van Anneke Meussen als carrière expert.
Ik ben al heel wat jaren werkzaam in dit vak en sta dagelijks in contact met onze opdrachtgevers, hun medewerkers en natuurlijk mijn eigen collega’s. Ik geef advies en begeleid organisaties en hun medewerkers in loopbaanmanagement én talentmanagement.
Op het gebied van duurzame inzetbaarheid ben ik werkzaam in diverse projecten, waaronder ook het Alles-in-1 traject. Dat is een ontzettend leuke rol, omdat je direct in contact staat met de deelnemers en hen meeneemt in wat een dergelijk traject kan opleveren. Het is onwijs leuk om te doen! Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat actief aan de slag gaan met je ontwikkeling zowel op de korte als lange termijn loont.
Vaak komen opdrachtgevers met de vraag om samen met de medewerker scholingsmogelijkheden te onderzoeken. Of een medewerker die een coachgesprek aanvraagt, omdat hij of zij nadenkt over het volgen van een bepaalde opleiding.
Zo sprak ik recentelijk een deelnemer en samen stelden wij een plan op. Zij wilde zich heel graag verder verdiepen in aanvullende opleidingen naast de apothekersopleiding, die zij twee jaar geleden afrondde. Waarom voegt deze opleiding iets toe vroeg ik haar, waarop zij vertelde ‘ik vind het belangrijk als apothekersassistent dat ik de patiënten/klanten nog beter kan adviseren bij bepaalde medicijnen’. Naast haar huidige werk als klantadviseur volgt zij op dit moment twee opleidingen om in de toekomst met een stevige basis als fulltime apothekersassistent aan de slag te kunnen. Het eerste certificaat heeft zij al behaald!
Binnen mijn vakgebied verzorg je maatwerk en bekijk je samen met de opdrachtgever of deelnemer wat passend is. Dat is helemaal afhankelijk van degene waarmee je de coachgesprekken voert, wat iemand wil onderzoeken of waar hij of zij aan wil werken of zich in wil gaan verdiepen. Na de coachgesprekken maken we samen met de deelnemer een keuze voor een vervolg. Dat kan zijn: het volgen van een opleiding, ondersteuning van bijvoorbeeld een budgetcoach of een uitgebreid loopbaantraject.
Dit hoeft niet te betekenen dat iemand zich direct laat omscholen. De mogelijkheid bestaat uiteraard ook dat een werknemer zijn of haar skills wil verbreden. De oplossing is dus heel breed. Een leuk voorbeeld is die van een deelnemer die graag wat meer lef wilde tonen in teammeetings, maar zich niet durfde te uiten. Zij heeft gekozen voor een assertiviteitstraining, dit bleek een schot in de roos. Is een kandidaat op zoek naar meer uitdaging binnen de productie of logistiek, dan is het volgen van bijvoorbeeld een VAPRO-opleiding aan te raden. Zoals je wel merkt, iedereen die wij begeleiden of coachen is uniek. Uiteraard hebben wij wel onze methodieken en tools die ondersteuning bieden, maar uiteindelijk vraagt het altijd om een persoonlijke aanpak en advies.
Recentelijk heb ik een kandidaat begeleid die enerzijds toe was aan een functie waarbij zij meer op haar plek zat en anderzijds op zoek was naar een nieuwe uitdaging in haar werk. Ze werkte al geruime tijd bij haar werkgever en had het hier echt naar haar zin. Ze wilde haar mogelijkheden binnen de huidige organisatie onderzoeken.
Samen brachten we haar kracht, wat ze wil, waar ze staat en vervolgstappen in kaart. Het traject bestond uit enkele gesprekken, een assessment, veel oefeningen en een ‘pitch’ (dit is wie ik ben, dit is wat ik kan en dit is wat ik zoek). En nu komt het allermooiste, ze heeft intern gesprekken gevoerd om zich te oriënteren en vervolgens intern gesolliciteerd naar een andere functie. Samen hebben wij dit gesprek voorbereid en uiteindelijk kreeg ze de baan! Dit is wat een traject kan opleveren; door middel van coaching en begeleiding inzicht krijgen in jezelf, daar waar je goed in bent en wat je leuk vindt om te doen. En vervolgens gaan bewegen. Een steun in de rug krijgen op het juiste moment. Deze verhalen zijn het mooist aan een traject waarbij duurzame inzetbaarheid voorop staat.
Om dit werk goed te kunnen doen, moet je vooral goed kunnen luisteren. Door goed te luisteren kom je vaak ook achter de vraag die zich achter het verhaal verschuilt. Dit is denk ik het allerbelangrijkste. Door het krijgen van inzicht in vaardigheden en drijfveren van de kandidaat vervolgens samen kijken naar nieuwe mogelijkheden.
Deelnemers krijgen (positieve) aandacht van hun werkgever om zich te kunnen ontwikkelen, ze krijgen een scholingstraject aangeboden waarmee ze zich voorsorteren op de huidige en toekomstige arbeidsmarkt. Deelnemers zijn zich naast hun persoonlijke kwaliteiten ook bewust van hun professionele kwaliteiten. Ze zijn zich bewust van hun inzetbaarheid.
Een van de deelnemers vertelde, ‘Ik ben dankbaar voor de mogelijkheid in deze tijd om een opleiding te kunnen doen. Ik beschouw het als een cadeau! Ik heb altijd al een opleiding willen doen om straks mensen te helpen en begeleiden in het sociaaljuridisch werk’. Een ander vertelde ‘Onze gesprekken hebben heel veel gedaan met mij. Ik ben je heel dankbaar voor je adviezen.’
Het is dus niet alleen belangrijk voor werknemers om duurzaam inzetbaar te zijn om relevant te blijven op de arbeidsmarkt. Maar ook voor organisaties is het essentieel om te beschikken over werknemers die goed inzetbaar zijn. Je hebt een duidelijk beeld van jouw medewerkers, je weet wat ze kunnen en het verhoogt in veel gevallen de betrokkenheid. Goed inzetbare werknemers kunnen gemakkelijker en sneller inspelen op aanpassingen.
Ontdek hoe ManpowerGroup helpt jouw medewerkers te ontwikkelen.
We gaan graag met je in gesprek.
Stuur ons een mail!
Meld je aan voor onze nieuwsbrief:
Om je te helpen in deze onzekere periode hebben we verschillende updates, leaflets, veelgestelde vragen en andere tips gebundeld op één overzichtelijke pagina.