Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Manpower tipt: succesvol solliciteren doe je zo!

7-7-2021 14:23:00 Tekst Op naar een nieuwe baan 2 reacties

Solliciteren is een spannend proces. Je hebt een leuke vacature gezien en wilt daar graag op reageren, maar hoe pak je dit het beste aan? Succesvol solliciteren is meer dan enkel het voeren van een eerste gesprek. Een goede voorbereiding zal je kansen op die leuke baan aanzienlijk vergroten. Manpower helpt je graag op weg. In dit artikel geven we je sollicitatietips voor een optimale voorbereiding op het proces. Op naar die droombaan!

Tip 1: Motivatiebrief schrijven

Hoe overtuig je jouw werkgever dat ze jou écht moeten uitnodigen voor een persoonlijk gesprek? Het begint met het schrijven van een goede motivatiebrief: dé manier om je te onderscheiden van andere kandidaten. Deze brief hoeft niet lang te zijn, maar moet wel één ding doen: overtuigen. Ga bij jezelf na waarom jij geschikt bent voor de functie waarop je solliciteert en stel jezelf de volgende vragen:

  • Heb je relevante stage- of werkervaring?
  • Heb je een opleiding gevolgd in deze richting?
  • Welke kwaliteiten of talenten heb je die je voor deze baan kunt inzetten?
  • Waarom moeten ze écht voor jou kiezen?

Probeer deze vragen eerst voor jezelf (hardop) te beantwoorden en zet ze dan op papier. Daarna is het tijd voor de volgende stap: een goede motivatiebrief schrijven. Manpower helpt je hier graag bij! In onze gratis e-learning motivatiebrief schrijven geven we je praktische tips die je direct kunt gebruiken. Zo heb jij een streepje voor op de andere kandidaten. Doe er je voordeel mee!

E-learning motivatiebrief schrijven

Tip 2: Sollicitatiegesprek voorbereiden

Je hebt te horen gekregen dat je op sollicitatiegesprek mag komen. Yes! Natuurlijk ben je blij, maar dan komen de vragen naar boven. Hoe zorg je voor een goede, eerste indruk? Hoe het gesprek gaat verlopen, weet je nooit. Wat je wél kunt doen, is je zo goed mogelijk voorbereiden.

Zo zijn er een aantal vragen die je vrijwel zeker kunt verwachten. Waarom zouden we jou aan moeten nemen? En wat zijn je sterke en zwakke punten? Wanneer je vooraf alvast een goed antwoord bedenkt op deze vragen, ga je een stuk zelfverzekerder het sollicitatieproces in. En over zelfverzekerheid gesproken: zorg ervoor dat je goed verzorgd en netjes gekleed bij het gesprek verschijnt. Dan is die eerste indruk alvast positief!

Een ander belangrijk onderdeel van een goede voorbereiding is: weet waar je solliciteert. Zorg dat je een goed beeld hebt van het bedrijf en bij voorkeur ook van je gesprekspartner. (LinkedIn is in dit geval je beste vriend.) Hoe beter je bent geïnformeerd, hoe sterker je eerste indruk. Wil je ook zo goed mogelijk je sollicitatie voorbereiden? De gratis e-learning sollicitatie voorbereiden van Manpower helpt je op weg!

E-learning sollicitatie voorbereiden

kleding-interview-1280x720px

Tip 3: Maak werk van jezelf als merk!

Net zoals jij een beeld probeert te vormen van de organisatie, doen ze dat andersom ook van jou. Want reken maar dat ze, wanneer ze je uitnodigen voor een eerste gesprek, jouw naam al in ‘s werelds grootste zoekmachine hebben ingetikt. Daarom is het goed om stil te staan over jouw online-imago. Ofwel: stilstaan bij je personal branding.

Personal branding wil eigenlijk zeggen dat je jezelf, als potentiële nieuwe werknemer, als ‘merk’ in de markt zet. Zorg ervoor dat wanneer potentiele werkgevers jouw LinkedIn pagina bezoeken, ze een goed beeld krijgen van jouw kwaliteiten, kennis en ervaring, interesses en motivatie. Dit vergroot de kans om te worden uitgenodigd voor een gesprek aanzienlijk.

Wil je weten hoe je personal branding kunt inzetten voor jouw sollicitatieproces? Doorloop de gratis e-learning personal branding en ontdek hoe jij je onweerstaanbaar maakt als kandidaat.

 E-learning personal branding

Tip 4: Maak je baan tot een succes!

Als je bent aangenomen en het papierwerk in orde is gemaakt, is het aftellen tot de eerste werkdag. Ook dat is weer spannend. Je wilt jouw nieuwe baan natuurlijk tot een succes maken, maar je weet nog niet zo goed wat je allemaal kunt verwachten. Hoe gaat het onderlinge contact met de collega’s zijn bijvoorbeeld?

Om goed te functioneren binnen een bedrijf of team zijn goede werknemersvaardigheden van belang. In onze e-learning werknemersvaardigheden leer je in hoeverre jij over deze vaardigheden beschikt! Denk hierbij aan onderwerpen als goed werknemerschap, collegiaal gedrag, samenwerken én onderlinge communicatie.

Aan het einde van deze training weet je beter hoe je kunt voldoen aan de verwachtingen van de werkgever. Zo maak je gegarandeerd een goede start bij die nieuwe baan. Veel succes met het sollicitatieproces!

E-learning werknemersvaardigheden

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over het sollicitatieproces? Manpower denkt graag met je mee. Neem voor vragen contact met ons op en zet de eerste stap naar die nieuwe baan!

Anderen lezen ook:

feb 17
Op naar een nieuwe baan

Belangrijke factoren als klantenservice medewerker

woensdag 22 februari 2017 Wanneer je bent opgeleid tot administratief medewerker, dan is een baan als klantenservice medewerker geknipt voor jou. We geven je een paar punten om je te helpen beslissen.
feb 17
Op naar een nieuwe baan

Aan het werk in ploegendiensten

woensdag 8 februari 2017 We hebben allemaal een voorkeur voor welke uren we willen werken. Misschien vind je het fijn om in de avonduren of in de nacht te werken.

Log in