Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Power Portrait: de power-baan van Petra in de bouw

7-10-2020 08:29:00 Tekst Power Portrait 2 reacties

In deze Power Portrait laten wij Petra aan het woord. Na haar modestudie aan de HTS is zij gaan werken in de bouw. Een bijzondere wereld; een omgeving waar doorgaans niet veel vrouwen werken. Maar daar heeft Petra niets van. Deze bouwvrouw zorgt er via de gemeente Amsterdam voor dat de scholen in Amsterdam goed geventileerd zijn. Een powerbaan waar een powervrouw voor nodig is! Nieuwsgierig naar haar verhaal? Lees snel verder om meer te ontdekken!

Wie ben jij? Stel jezelf even voor! 

Mijn naam is Petra, ik ben 48 jaar en woon met mijn gezin in Almere. Ik heb drie dochters van 21, 20 en de jongste is 17. Ik stuurde ooit mode aan de HTS en belande uiteindelijk in de bouwwereld. In het verleden werkte ik in de confectie als stoffeninkoopster bij Coltex, dit is het moederbedrijf van onder andere Didi en Superstar. Na deze uitdaging kwam ik weer in de inkoop terecht, maar dan in de bouwwereld. Dit heb ik zeven jaar lang gedaan en het trok mij heel erg aan. De bouw is toch heel anders dan de modewereld, het is meer een mannenwereld. Mannen zijn sneller van het ‘spijkers met koppen slaan’, dat werkt prettiger vind ik.

Wat was je situatie voor je op deze baan solliciteerde? 

Hiervoor werkte ik via Randstad een aantal jaar bij Waternet. Toen Randstad haar contract bij Waternet verlor, kon ik kiezen tussen verschillende uitzendbureaus. Ik koos ervoor om via Manpower aan het werk te gaan. Zo kwam ik uiteindelijk terecht bij de vacature van assistent bouwmanager. Bij Waternet werkte ik bij de Waterzuivering-West in de Hemhavens van Amsterdam. Hier deed ik de vervangingsinvesteringen. We vervingen daar zaken ad hoc om groot onderhoud en het stil leggen van processen te voorkomen. Hier werkte ik ook met veel met aannemers, dus dit lijkt op elkaar. Maar in mijn nieuwe functie heb ik meer verantwoordelijkheden; het is echt mijn eigen projectje.

Welke POWER-baan heb je via Manpower gevonden?

Via Manpower ging ik dus aan de slag als assistent bouwmanager bij de gemeente Amsterdam. Dit bevalt tot op heden heel goed en de overgang van Randstad naar Manpower ging prima. Manpower heeft echt zijn best gedaan om iets anders voor mij te vinden. Ik werk al heel lang voor de overheid en ook bij de gemeente Amsterdam en vind dit echt een heel fijne organisatie. Met deze (power)baan ga ik ook weer een stapje omhoog, dieper de materie in en het is ook nog eens in de bouw!

Ik was eigenlijk ook wel een beetje verbaasd dat ik de baan kreeg, want er hebben mensen in een vergelijkbare job werkbouwkunde gestudeerd en geen mode. Zelf ben ik verantwoordelijk voor het project ‘gezonde scholen’ in Amsterdam. Dit heeft meer te maken met gezonde lucht en ventilatie. Ik hoef zelf geen pand te bouwen. Ik zorg voor de begeleiding van; heb veel contact met onder andere schoolbesturen en draag de verantwoordelijkheid voor de financiële afwikkeling en een stukje administratie.  

Waarom past deze baan zo goed bij jou en je talent? 

Ik vind het fijn om de leiding te pakken en dat - als het erop aankomt - ik zaken zelf kan doen. Ik werk samen met een bouwmanager, maar die is er niet altijd. Er wordt dus echt wel wat van me verwacht. Doordat het een mannenwereld is, is het ook belangrijk om stevig in je schoenen te staan. Maar door mijn eerdere ervaringen in de bouw ben ik dit ondertussen wel gewend. Als ik ergens voor het eerst binnenloop, word ik in eerste instantie altijd wel een beetje gek aangekeken.

Ik heb graag dingen om handen, ben graag bezig. In deze nieuwe baan moet dat natuurlijk nog een beetje opgebouwd worden. Wel ben ik iemand die graag zelf aan de slag gaat als iemand anders iets niet op kan pakken. Andere kwaliteiten die ik in inzet, zijn mijn communicatieve vaardigheden, mijn vermogen tot samenwerken, doortastendheid en mijn leidinggevende kwaliteiten.

Hoe draag jij dat extra beetje bij met jouw nieuwe baan? 

Ik denk dat ik anders ben dan anderen. Dit heeft niet zozeer te maken met het feit dat ik zaken anders doe dan hoe een man het zou doen. Het is lastig te omschrijven. Laat ik het zo zeggen: ik ben niet het doorsnee type (man of vrouw) dat in de bouwwereld gaat werken. De man versus vrouw verhoudingen zijn natuurlijk anders. Sommige vrouwen die de bouwkeet binnenlopen, zeggen gedag en geven de mannen meer spreekruimte. Dat heb ik niet zo snel. Als ik het ergens niet mee eens ben of zaken kan aanvullen, dan zal ik niet zomaar ja-knikken of mijn mond houden. Ik ben wat mondiger wat dat betreft. Dit zorgt volgens mij voor een betere balans tussen mannen en vrouwen op de werkvloer.

Wat geeft jou power? 

Ik weet niet per se of je dit ‘power’ kunt noemen, maar ik krijg er veel energie van als ik het druk heb en als ik het naar mijn zin heb. Onder druk presteer ik veelal het beste, het geeft ook uitdaging in m’n werk. Ik vind het ook belangrijk om niet snel op te geven en gewoon door te gaan. Ik vind het heel fijn om een goede balans tussen werk en privé te behouden. Soms mis ik wel een stukje interactie met collega’s of om even op locatie te werken. Als dat 50/50 kan worden, zou dat echt perfect zijn.

  • power portraits

Anderen lezen ook:

apr 20
Power Portrait

Power Portrait: het verhaal van Farzad bij UWV

vrijdag 24 april 2020 We nemen een kijkje in het leven van mensen die tijdens deze coronacrisis hun steentje bijdragen om Nederland draaiende te houden. Deze keer vertelt Farzad Sahel zijn verhaal. Farzad is 25 jaar, studeerde vorig jaar af als Commercieel Econoom en woont bij zijn ouders in Assen. Maar als het aan hem en zijn verloofde ligt, duurt dat niet lang meer! Ze kijken ernaar uit om begin volgende jaar te trouwen en samen te gaan wonen. Om hun droom te kunnen verwezenlijken, werken ze hard aan een stabiele financiële basis. Farzad startte deze week als uitkeringsdeskundige bij het UWV. Vanwege de corona situatie werkt hij deels vanuit huis en deels op kantoor, waar ze per keer met een kleine groep collega's aanwezig zijn. Lees hier zijn verhaal.
mei 20
Power Portrait

Power Portrait: het verhaal van Mimi bij UWV

vrijdag 1 mei 2020 We nemen een kijkje in het leven van mensen die tijdens deze coronacrisis hun steentje bijdragen om Nederland draaiende te houden. Dit keer geven we het woord aan Mimi, uitkeringsdeskundige bij het UWV in Amsterdam.

Log in