Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Het verhaal van Jan: van hovenier naar de ouderenzorg

27-8-2020 15:17:00 Tekst Power Portrait 2 reacties

In deze Power Portrait hebben wij een inspirerend verhaal. Wij spraken met Jan, hovenier bij de gemeente Amsterdam. Hij onderzoekt momenteel hoe hij een carrièreswitch kan maken richting de zorg. Dit doet hij in samenwerking met Anneke van ManpowerGroup en begeleiding vanuit House of Skills. Nieuwsgierig wat Jan te vertellen heeft over zijn loopbaanpad? Lees dan snel verder!

Wie ben jij?

Hallo, leuk om zo kennis te maken! Mijn naam is Jan, ik ben 54 jaar en geboren in Borgen op de boerderij van mijn vader. Hier heb ik 21 jaar gewoond en door de verhuizing naar Emmen ben ik in het hoveniersvak gerold. In 1993 verhuisde ik naar Amsterdam. Hier heb ik het hoveniersvak verder uitgeoefend. Na 28 jaar ga ik in september eindelijk trouwen met mijn vriend, of in ieder geval is dit de planning. Het is natuurlijk nog even afwachten of COVID-19 dit toelaat.

Wat is jouw kracht?

Ik ben opgegroeid op een boerderij, ik was dus al van jongs af aan bezig met dieren en planten. Mijn voorkeur ging altijd al meer uit naar planten en bomen en de verzorging hiervan. Koken vind ik ook erg leuk, dus heb ook nog eventjes overwogen om de horeca in te gaan. Ik had ook een sollicitatiegesprek bij Center Parcs. Wat ik mij nog herinner is dat er die ochtend een ijzelregen was, dit is best bijzonder. Alles was ook spekglad en mijn vader bracht mij naar de sollicitatie. Dit is toen uiteindelijk niks geworden. Maar een paar dagen later werd ik gebeld om de gevolgen van deze ijzelregen op te ruimen. Dit was bij een hoveniersbedrijf en zo ben ik in dit vak gerold. Mijn kracht is dus niet alleen groene vingers. Nee, ik haal ook veel kracht uit het blij maken van mensen. Daarom ben ik mij nu ook aan het oriënteren om de ouderenzorg in te gaan.

Hoe werk je aan je ontwikkeling, met welk doel? En welke talenten zet je daarbij in?

Met goede moed gingen Anneke en ik aan de slag om te kijken hoe het überhaupt voor mij zou zijn om in de verpleging of verzorging te werken. Het plan was dat ik één dag of een week in zo’n huis zou werken om zo alle facetten een beetje te bekijken, een beeld te krijgen van wat ik wel of niet leuk vind en of ik het werk aankan. We hebben nu wel een cv gemaakt voor mij, maar helaas is het door de COVID-19 situatie nog niet gelukt om mee te draaien. Zelf ben ik niet super technisch, maar ik heb al wel allemaal cursussen gevolgd om bijvoorbeeld Microsoft Word beter onder de knie te krijgen! En mocht ik het leuk vinden om in de zorg te starten, dan gaan wij verder kijken welk traject of welke opleiding ik hiervoor het beste kan volgen.

Het liefst zou ik mijn hovenierswerkzaamheden willen combineren met werkzaamheden in de verzorging. Zo kan ik mijn inlevingsvermogen, luisterend oor en aandacht voor mensen inzetten voor ouderen. De medische zaken hieromheen zou ik graag willen uitvoeren, mocht dit niet te lastig zijn. Anneke heeft hier in ieder geval alle vertrouwen in.

Hoe kwam je bij het ontwikkeltraject van House of Skills terecht?

Binnen de gemeente Amsterdam hebben wij ieder jaar een banenmarkt. Ik ga hier altijd heen om eventjes te kijken. Ik zat afgelopen jaar al in een vergelijkbaar traject, maar helaas waren er toen wat privé-omstandigheden waardoor ik dit niet heb voortgezet. Afgelopen november ging ik wederom naar deze banenmarkt. Ik werd via de banenmarkt van de gemeente doorverwezen naar een banenmarkt in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Daar heb ik me direct ingeschreven en ik denk dat ik een week later een telefoontje kreeg van Anneke.

Wat is jouw droom?

Over een paar jaar willen mijn vriend en ik ons huis in Amsterdam verkopen en wat meer van het leven genieten. We willen naar Spanje verhuizen of op een boot gaan reizen om de wereld te zien. Welke van de twee het wordt, dat zullen wij in de toekomst zien. Misschien dat ik dan twee dagen in de week toch nog in de thuiszorg of verzorging ga werken. Wanneer de opleiding bevalt en wanneer ik deze heb afgerond, dan kan ik dit in mijn vrije tijd ernaast doen, zodat ik wel nog een beetje onder de mensen blijf.

Zou jij het andere mensen aanraden om actief met hun persoonlijke ontwikkeling en talent aan de slag te gaan?

Zeker weten! Maar je moet het wel echt zelf willen. Anneke biedt handvatten om jezelf te ontwikkelen, maar de stap om het daadwerkelijk te doen zet je zelf. Persoonlijk ervaar ik dit als heel prettig. Zij geeft je met haar coaching het duwtje in de rug of het vertrouwen dat je nodig hebt om bepaalde stappen te zetten. Ik vind het verfrissend en leuk om nieuwe zaken te leren, het is spannend, maar je krijgt er zoveel energie van!

  • power portraits

Anderen lezen ook:

apr 20
Power Portrait

Power Portrait: het verhaal van Farzad bij UWV

vrijdag 24 april 2020 We nemen een kijkje in het leven van mensen die tijdens deze coronacrisis hun steentje bijdragen om Nederland draaiende te houden. Deze keer vertelt Farzad Sahel zijn verhaal. Farzad is 25 jaar, studeerde vorig jaar af als Commercieel Econoom en woont bij zijn ouders in Assen. Maar als het aan hem en zijn verloofde ligt, duurt dat niet lang meer! Ze kijken ernaar uit om begin volgende jaar te trouwen en samen te gaan wonen. Om hun droom te kunnen verwezenlijken, werken ze hard aan een stabiele financiële basis. Farzad startte deze week als uitkeringsdeskundige bij het UWV. Vanwege de corona situatie werkt hij deels vanuit huis en deels op kantoor, waar ze per keer met een kleine groep collega's aanwezig zijn. Lees hier zijn verhaal.
mei 20
Power Portrait

Power Portrait: het verhaal van Mimi bij UWV

vrijdag 1 mei 2020 We nemen een kijkje in het leven van mensen die tijdens deze coronacrisis hun steentje bijdragen om Nederland draaiende te houden. Dit keer geven we het woord aan Mimi, uitkeringsdeskundige bij het UWV in Amsterdam.

Log in