Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Behoud je focus, bereik je doel!

19-8-2020 07:56:00 Tekst Blijven leren 2 reacties

Jezelf blijven ontwikkelen en prikkelen om wat nieuws te leren is onwijs leuk. Maar ook best lastig, want hoe blijf jij gemotiveerd? Vooral wanneer de cursus of training die je wilt volgen (of al volgt) online wordt gegeven.

Je begint je cursus vol goede moed. Maar na enige tijd merk je toch dat je sneller doorklikt en eigenlijk niet hebt meegekregen wat er nu daadwerkelijk gezegd of geschreven is. Gelukkig is dit niet gek, want een e-learning zelfstandig volgen vraagt nogal wat. Want er is niemand die je bij de les houdt en je ben op jezelf aangewezen. Sinds de coronacrisis vinden steeds meer cursussen en trainingen online plaats. In deze blog delen wij tips hoe jij wél je focus erbij kunt houden en met vlag en wimpel slaagt voor je cursus/training.

Aandacht, aandacht en nog meer aandacht

Uiteraard is het belangrijk om je aandacht goed bij de les te houden, maar realiseer je goed dat je niet continu gefocust kunt zijn. Aandacht is een kostbaar goed en sociale media, mensen en ga zo maar door krijgen (on)bewust een gedeelte van jouw concentratie te pakken. Je zult het vast en zeker herkennen, zit je er net lekker in; krijg je een appje. Je weet dat het beter is om je telefoon links te laten liggen, maar wat nou als het een crisissituatie is? Wat nou als je beste vriend(in) iets te melden heeft? Of wat als de plannen voor dit weekend veranderd zijn? Voordat je het weet, zit jij weer met je telefoon in je handen.

Niet doen! Over een uur zullen er geen schokkende veranderingen plaatsgevonden hebben. Nu ben jij je een online cursus aan het volgen. Straks heb je pauze en hebben de notificaties jouw volledige aandacht.

Tip: zet je tel op vliegtuigstand!

Wat is jouw aandachtsritueel?

Als je aan de slag gaat met iets wat concentratie vereist, zoals het leren van iets nieuws, is het aan te raden om een aandachtsritueel uit te voeren. Als je hieraan begint is het belangrijk om dit te doen wanneer je hoofd helemaal leeg is. Een activiteit die niet te veel inspanning vraagt is hiervoor ideaal. Ga dus voordat je begint aan je cursus even de hond uitlaten, de was opvouwen of drink een heerlijk kopje groene (of een andere smaak 😉) thee. Doordat je het herhaalt, wordt het een ritueel en kun jij geconcentreerd aan de slag gaan.

Frisse energie

Veelal merk je dat een tripje naar kantoor of naar de werkplaats waar de training/cursus plaatsvindt ervoor zorgt dat je hoofd leeg is. Je bent eventjes in beweging, waardoor zich weer frisse energieën opbouwen en je dus ook geconcentreerder aan de slag kunt gaan. Nu de meeste cursussen digitaal plaatsvinden, ontbreken deze rituelen. Dit maakt het echter niet onmogelijk. Als je van telefoonmodus naar cursusmodus gaat, bouw dan een overgang in van het ene naar het andere moment in. Manpower heeft al eerder een blog geschreven over thuiswerken. Dus heb jij moeite om je thuis goed te kunnen concentreren? Dan raden wij je zeker aan om na het lezen van deze blog onze thuiswerkblog te lezen.

Wist je trouwens dat daglicht, zuurstof en een opgeruimd bureau ook een belangrijke rol spelen als jij je goed moet concentreren? Wanneer je je concentreert (of studeert) hebben je hersenen meer zuurstof nodig!

Do not disturb

Deze tip is natuurlijk een beetje voor de hand liggend, maar als je eenmaal een fijne werkplek hebt, zorg er dan ook voor dat je niet gestoord wordt. Stuur even een berichtje naar je collega’s, je partner, huisgenoot of kinderen dat je even met iets bezig bent wat arbeidsintensief is, dus dat je je telefoon uitzet. En met een vriendelijk verzoek of niemand de studiekamer, werkkamer of vergelijkbaar binnen wil komen.

Een goede planning is essentieel

Met een planning breng je structuur aan in je werkwijze. Een gehele cursus van ruim twintig hoofdstukken is bijna onmogelijk om binnen één dag te volgen. Maak daarom een planning voor jezelf en kijk goed naar de hoofdstukken waarvan je denkt dat die prioriteit hebben. Het is beter om ergens goed de tijd voor te nemen en zodoende de stof ook daadwerkelijk te begrijpen dan het af te raffelen. Een planning zorgt er ook voor dat uitstellen moeilijker wordt. Het is niet voor niets dat het spreekwoord luidt: “Van uitstel komt afstel”. Juist door een planning te maken (én je eraan te houden) zorg je ervoor dat je het overzicht behoudt. Je werkt naar doelen en subdoelen toe, zo maak je hapklare brokken voor jezelf die ook gemakkelijk te behalen zijn. Zo krijgt je to-do lijst een positieve associatie.

Leerstrategie

Mensen zijn gelukkig allemaal verschillend, dus ook ieders leerstrategie is anders. Hierbij is de belangrijkste vraag: hoe maak je het leren voor jezelf effectief? Kun jij super gemakkelijk leren en heb jij aan een paar krabbels op een aantekeningenvel genoeg? Dan kun je dit blijven doen. Maar toch willen wij vanuit Manpower je de volgende tip geven: om (studie)stof echt goed te kunnen begrijpen en tot je te nemen, heb je een reflectie- of herstructureringsslag nodig. Met andere woorden: verbind de informatie die nieuw is aan informatie die je al weet.

Werkt het maken van quizzen misschien voor jou? Of vind je het toch prettiger om jezelf te overhoren? Zoals aangegeven is dit voor iedereen anders, denk dus goed na wat werkt voor jou en ga eventueel op ontdekkingstocht. Op internet zijn genoeg testjes, artikelen en dergelijken te vinden die je hierbij kunnen helpen.

Anderen lezen ook:

apr 17
Blijven leren

Van orderpicker tot magazijnchef

maandag 24 april 2017 Het werk van een orderpicker is veelzijdig en zit vol met (doorgroei)mogelijkheden.
mei 17
Blijven leren

Ontwikkel jezelf met Studytube

woensdag 24 mei 2017 Jezelf blijven verbeteren en goede kansen creëren om verder te komen in het werkveld. Moeilijk? Helemaal niet. Ben je werkzaam via Manpower, dan bieden we je de kans om meer dan 180 (!) trainingen t

Log in