Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

In beweging blijven, ook op het werk 

30-7-2020 09:24:00 Tekst Op de werkvloer 2 reacties

Ken jij dat gevoel ook dat je na een drukke dag op kantoor niet kan wachten om bij thuiskomst lekker op de bank te ploffen? Ik zeker! Lekker languit en niks meer doen. Hé, wacht eens even…Ik zit al acht uur lang op werkMaar na een lange en zware dag heb ik het wel verdiend! Buiten dat, hoe slecht kan dat nou voor je zijn, dat zitten? Zet die gedachte maar snel uit je hoofd, heel snel zelfs! Want veel zitten blijkt slechter te zijn dan gedacht. Oei, dat klinkt niet goed. Benieuwd naar de gevolgen van veel zitten? En wil je ook weten hoe je jezelf letterlijk meer uit die stoel krijgt? Lees snel verder, want ik vertel je er alles over 

Allereerst wat achtergrondinformatie: ik ben Caitlin en ook ik heb een kantoorbaan. Bij Manpower op het hoofdkantoor wel te verstaan. Ik zit dus veel achter een bureau óp een bureaustoel. Ik wist altijd wel dat het advies was om niet te veel te zitten, maar tilde er nooit echt zwaar aan. Tot nu. Langdurig zitten is echt ongezond. Tijd dus om mijn leven te beteren en meer van die stoel af te komen! 

Het effect van te veel zitten op je lichaam

Zitten voelt altijd comfortabel en dat is precies wat je lichaam ook denkt. Ah, lekker in rust modus en je beenspieren ontspannen. Je benen kunnen lekker hangen en hoeven niet aangespannen te worden, terwijl dit juist de grootste spieren in je lichaam zijn. Althans dat heb ik mij laten vertellen! Spieren zorgen ervoor dat vetten en suikers sneller worden opgenomen uit je bloed. Als deze minder gebruikt worden, worden vetten en suikers dus minder snel opgenomen met als gevolg een groter risico op hart- en vaatziekten en diabetes. 

Het blijkt zelfs dat als je een dag zittend doorbrengt je gehele stofwisseling verandert…  
Foute boel dus! 

Leuk en aardig al dat slechte nieuws en we weten nu dus wel dat zitten slecht voor je is. Maar hoe ga je jouw gedrag nu veranderen? Zitten is en blijft zo lekker fijn Ik heb een aantal kleine trucjes die mij heel erg helpen om wat vaker op te staan.  

Trucjes om van je luie stoel af te komen 

Voldoende drinken, houdt je fit 

Een klein en simpel trucje om wat vaker op te staan is water drinken! Hoe meer water je drinkt, hoe vaker je ook naar het toilet moet. Win-winsituatie dus! Koffie, thee of limonade is natuurlijk ook goed, zolang je maar op moet staan om het te pakkenAls je dan meteen ook drinken haalt voor je collega’s, zijn zij ook blij en heb jij weer wat extra stappen gezet. 

Herinner jezelf om in beweging te blijven 

Een andere manier die mij helpt om meer te bewegen is om een herinnering in te stellen. Dit kan een post-it zijn of een herinnering in je agenda of een alarm op je telefoon. Zolang er maar iets afgaat of aangeeft dat het tijd is voor jou om op te staan. Loop vervolgens even een rondje door je huis of op kantoor. Zorg ervoor dat je in ieder geval ieder uur even loopt. 

Oefeningen voor jezelf of de hele werkvloer 

Persoonlijk vind ik de leukste manier om in beweging te komen de ‘Sally squat challenge’. Deze doen wij op kantoor rond half 4 om iedereen weer even scherp te houden. Wij gebruiken dit filmpje en het bijbehorende muziekje. Wat je precies moet doen? Squattensquatten en nog meer squatten en luisteren naar de muziek, want die vertelt je wanneer je pas omhoog mag komen. De eerste paar keer moet je even wennen, maar als jij een groepje collegas weet over te halen om mee te doen weet ik zeker dat je het leuk gaat vinden! 

 

Zo, nu heb je alle handvaten en informatie om wat meer uit die stoel te komen. Laat je niet verleiden om te veel te zitten en sta regelmatig op. Je stofwisseling, je benen en je hele lichaam zijn je dankbaar! 

Anderen lezen ook:

okt 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een productiemedewerker

dinsdag 31 oktober 2017 De 23-jarige Robin was pas een maand in dienst bij Bosch toen hij promotie maakte. Wij volgde hem tijdens een werkdag om te zien wat hij nu doet.
apr 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een logistiek medewerker

dinsdag 11 april 2017 In korte tijd groeide Vincent van magazijnmedewerker door naar teamleider. We volgde hem tijdens een werkdag om achter de taken van een teamleider in een magazijn te komen.

Log in