Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Voorkom blunders tijdens je sollicitatiegesprek

23-7-2020 09:23:00 Tekst Werken via Manpower 2 reacties

Een sollicitatiegesprek: een spannend moment! Je bent een tikkeltje zenuwachtig en misschien ook wel een beetje bang dat je je verspreekt tijdens het gesprek. Deze zenuwen horen erbij. Een fout maken is menselijk! Maar hoe voorkom je grote blunders tijdens je sollicitatiegesprek? Een goed begin is het halve werk. Lees daarom onze checklist met tips om jezelf goed voor te bereiden.  

Voorbereiding van het gesprek 

  • Blunder: naar een sollicitatiegesprek gaan, zonder je in te lezen in de functie en het bedrijf.  
  • Lees je altijd in: wat doet het bedrijf? Met wie heb je het gesprek? Vergeet natuurlijk niet om jouw motivatie goed toe te kunnen lichten! Stel jezelf de vraag: ‘wat kan ik voor het bedrijf betekenen?’ Verder kan je je voorbereiden op een aantal vragen die je kunt verwachten, zoals: ‘waarom wil je hier werken?’ en waarom moeten wij jou aannemen?’. Online zijn er genoeg andere voorbeeldvragen te vinden. Lees het blog van Martijn met meer handige tips. 

Kleding tijdens je sollicitatie 

  • Blunder: je niet netjes kleden. 
  • We weten niet hoe jouw garderobe eruitziet en we kunnen je ook niet zeggen wat je precies aan moet trekken naar jouw sollicitatiegesprek. Dit verschilt per bedrijf. Bij het ene bedrijf ga je in een pak naar het gesprek en bij het andere bedrijf kun je casual chique op bezoek komen. Ons advies: ga op onderzoek uit en bekijk wat de stijl van de organisatie is waar je het gesprek hebt. Bezoek de website, de social media-kanalen en probeer op basis hiervan een beeld te vormen. Het belangrijkste is dat je moeite hebt gedaan om er representatief uit te zien. Op deze manier laat je zien dat je jezelf goed kunt presenteren! Heb je nog meer kledingadvies nodig? We hebben er een blog over geschreven.   

Te laat komen tijdens je afspraak 

  • Blunder: te laat van huis gaan.  
  • Op tijd vertrekken! Natuurlijk kan er van alles onderweg gebeuren, maar probeer deze kans zoveel mogelijk te verkleinen. Pak een trein of bus eerder. Stippel de route uit of kijk of er werkzaamheden zijn die dag. Dreig je vanwege onmacht dan toch te laat te komen? Zorg er dan voor dat je het telefoonnummer van je gesprekspartner in je telefoon hebt staanzodat je door kunt geven dat je de afspraak niet op tijd gaat halen. Het is vervelend, maar op deze manier kan jouw gesprekspartner hierop inspelen en kunnen jullie hopelijk een oplossing bedenken. 

Liegen op je sollicitatiegesprek 

  • Blunder: de waarheid niet vertellen.  
  • Eerlijk zijn en positief blijven. Misschien ben je ontslagen bij je vorige baan. Het kan natuurlijk een ongemakkelijk moment zijn om dit te bespreken. Probeer hier een positieve draai aan te geven door te reflecteren en te vertellen wat je van deze situatie hebt geleerd. Jouw toekomstige werkgever kan ervoor kiezen om een referentiecheck uit te voeren. Wees daarom eerlijk over de reden van je ontslag of waarom jouw contract niet werd verlengd.  

Online zichtbaarheid 

  • Blunder: publiek zichtbare profielen, met té persoonlijke momentopnames.  
  • Recruiters en bedrijven zoeken vaak voor of na het gesprek de kandidaat op via het internet. Zij komen dan al snel bij jouw foto’s op sociale media terecht. Zorg daarom dat de foto’s die openbaar zichtbaar zijn niet beschamend zijn. Via je instellingen kun je je foto’s afschermen van onbekenden. Of verwijder die oude beschamende foto’s, dat ruimt meteen lekker op!   

Je hebt tijdens het sollicitatieproces niet overal invloed op. Misschien was er geen klik of heeft het bedrijf voor een andere kandidaat gekozen. Daar kun je helaas niets aan doen. Probeer de dingen die je wel in de hand hebt, zo goed mogelijk voor te bereiden 
 
Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Dan hebben we tips voor een pakkend cv, het vinden van een geschikte baan en het voorbereiden van je sollicitatiegesprek.   

Anderen lezen ook:

okt 17
Werken via Manpower

Een huis kopen als flexkracht

donderdag 26 oktober 2017 Ook als flexkracht is het mogelijk een huis te kopen. Manpower maakt het voor flexkrachten mogelijk om met een perspectiefverklaring een hypotheek af te sluiten.
mei 18
Werken via Manpower

5 vooroordelen over uitzendbureaus

vrijdag 4 mei 2018 Veel mensen hebben onjuiste denkbeelden over het werken via een uitzendbureau, waardoor de stap richting het uitzendbureau lastig wordt. We zetten vijf van deze vooroordelen graag even recht.

Log in