Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Wat ga jij dit jaar met je vakantiegeld doen?

20-5-2020 08:12:00 Tekst Werken via Manpower 2 reacties

Een vakantie naar het buitenland zit er hoogstwaarschijnlijk de komende maanden helaas niet in. Veel Europese landen versoepelen de maatregelen voor hun burgers, maar de grenzen voor vakantiegangers blijven nog even dicht. Zelfs in ons eigen land zijn er nog vraagtekens wat vakantiebestemmingen betreft. Wanneer we weer kunnen reizen is voor nu nog niet bekend. Wel handig om dit in de gaten te houden (als je van plan was om op vakantie te gaan natuurlijk). We hopen dat de situatie volgend jaar positief is veranderd en we weer op reis kunnen! Hoe zit dat ook alweer met de uitbetaling van je vakantiegeld en waar geef jij het dit jaar aan uit?

Vakantiegeld, wat is het? Wanneer je in loondienst werkt of een uitkering krijgt, heb je recht op vakantiegeld. Maandelijks wordt er 8% van je bruto maandsalaris ingehouden. Dit bedrag wordt door jouw werkgever in mei of juni in één keer uitbetaald. Het kan dus zijn dat je nog een maandje moet wachten. Het kan ook zijn dat jouw werkgever ervoor heeft gekozen om jouw vakantiegeld maandelijks uit te keren als toeslag boven op jouw salaris. Het bedrag dat je ontvangt is dan hetzelfde, maar wordt maandelijks aan jou uitgekeerd.

Wanneer ontvangen we ons vakantiegeld?

Wat de uitbetaling van jouw vakantiegeld betreft: deze ontvang je ook dit jaar gewoon eind mei of begin juni, mits er in jouw arbeidsvoorwaarden of de cao wat anders is afgesproken natuurlijk. Wil je meer weten over de uitbetaling van jouw vakantiegeld? Dan adviseren we je om dit op te zoeken in je arbeidsvoorwaarden. In jouw arbeidsovereenkomst horen de afspraken tussen jou en je werkgever te zijn vastgelegd, dus ook over het vakantiegeld. Wil je meer weten over de uitbetaling van jouw vakantiegeld via Manpower? Neem dan even een kijkje bij onze veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Een stukje geschiedenis over vakantiegeld

Even terug in de tijd: vakantiegeld werd in het begin van de 20ste eeuw in Nederland geïntroduceerd. Je loon werd toen doorbetaald als je vakantiedagen opnam. Het werd gezien als betaald verlof. Na de Tweede Wereldoorlog werd het vakantiegeld een extra geldbedrag op je rekening, zodat de werknemers hun vakantie konden bekostigen en ook daadwerkelijk op vakantie konden gaan.

Uitgeven of sparen?

Een extra meevaller op je rekening. Een mooi moment om te kijken wat je met jouw vakantiegeld gaat doen! Dit is volgens een onderzoek van Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) waar mensen hun vakantiegeld het meest aan uitgeven:

 • Vakantie
  De naam zegt het eigenlijk al: vakantiegeld wordt vaak uitgegeven aan een vakantie. Een groot gedeelte van de mensen doet dat ook. Heel vaak plannen mensen al hun vakantie een paar maanden voordat het vakantiegeld wordt gestort.
 • Sparen
  Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je vakantiegeld op je spaarrekening te zetten. Altijd fijn om een buffer te hebben. Misschien wil je ooit eens een wereldreis gaan maken, of een nieuwe auto kopen. Misschien wil je wat geld aan de kant leggen voor onvoorziene omstandigheden. Op deze momenten komt een extra geldbedrag dan goed van pas!
 • Aflossen van schulden
  Het Nibud ziet de afgelopen jaren ook een trend wanneer het gaat om het aflossen van schulden of betalingsachterstanden. Het vakantiegeld is een fijne meevaller, om in een klap een openstaande betalingen te voldoen.
 • Verbouwing of nieuwe inrichting
  Mensen besteden hun vakantiegeld ook vaak aan klussen in het huis. De kans is groot dat dat dit jaar veel meer is dan normaal. Een nieuwe televisie of interieur staat hoog op het verlanglijstje. Ook kiezen steeds meer mensen voor de verduurzaming van hun woning. Denk daarbij aan isolatie of zonnepanelen.

Nu veel mensen vanuit huis werken, is dit misschien wel het uitgelezen moment om te investeren in een goede (thuis)werkplek. Door deze crisis lopen werk en privé een beetje door elkaar. Daarom is het belangrijk om die balans terug te vinden! Wil je nuttige tips en tricks hoe je dit het beste kunt aanpakken? Lees dan dit blog.

Vakantiedagen opnemen

Neem je deze zomer een paar dagen vrij om jouw huisje aan te pakken of ga je toch op vakantie, binnen Nederland of lekker met de auto of trein naar het buitenland? Wil je meer weten over de regels van het opnemen van vakantie? We hebben er een blog over geschreven.

Vakantiegeld is ieder jaar weer een welverdiend extraatje. Ga jij dit jaar jouw huis verbouwen of herinrichten, jouw pensioen of spaarpot opvullen, je garderobe vernieuwen, een nieuwe gadget, televisie, computer of telefoon óf kies jij toch voor die welverdiende vakantie. Wat jij ook doet met jouw vakantiegeld, geniet ervan!

Anderen lezen ook:

okt 17
Werken via Manpower

Een huis kopen als flexkracht

donderdag 26 oktober 2017 Ook als flexkracht is het mogelijk een huis te kopen. Manpower maakt het voor flexkrachten mogelijk om met een perspectiefverklaring een hypotheek af te sluiten.
mei 18
Werken via Manpower

5 vooroordelen over uitzendbureaus

vrijdag 4 mei 2018 Veel mensen hebben onjuiste denkbeelden over het werken via een uitzendbureau, waardoor de stap richting het uitzendbureau lastig wordt. We zetten vijf van deze vooroordelen graag even recht.

Log in