Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Werk privé balans: werkgeluk in tijd van thuiswerken en corona

7-5-2020 09:07:00 Tekst Op de werkvloer 2 reacties

Thuiswerken, het begint ondertussen best wel te wennen, nietwaar? Je voert al je vergaderingen via Skype, Microsoft Teams en je zit dagelijks in verschillende conference-calls met of zonder videobellen. Ja, het is een nieuwe werkelijkheid. Het is belangrijk om juist in deze tijd aan je werk privé balans te blijven denken. Zeker wanneer je nieuwe kantoor zich in je slaapkamer of woonkamer begeeft. Doordat je de hele tijd met je werk wordt geconfronteerd, raakt de verhouding tussen werk en privé uit balans. Dit kan ervoor zorgen dat je steeds minder energie krijgt van je werk. Maar wat is de juiste balans tussen werk en privé nu eigenlijk? En hoe zorg jij ervoor dat je gelukkig en vooral ontspannen blijft in deze impactvolle periode?

Merk jij dat je nu langer achter je laptop zit nu je thuiswerkt? Of dat je non-stop aan het werk bent zonder even een frisse neus te halen? Ook voor ons bij Manpower was het eventjes wennen. Een nieuw ritme ontwikkelen om toch de goede werk privé balans te vinden. De balans raakt verstoord en je kunt daardoor steeds minder energie van je werk krijgen. Mensen zijn van nature sociale wezens; het contact hebben met anderen is over het algemeen prettig en zorgt voor werkgeluk. Het gevoel om ergens bij te horen en daarnaast terug kunnen vallen op die ene collega om even je frustraties te uiten. Het thuiswerken went, langzaam maar zeker vindt iedereen een nieuw ritme en vormen van ontspanning. Zorg dat jij een goede balans vindt tussen jouw werk en privéleven.

Thuiswerken en ontspannen

Nu het belangrijkste: hoe ontspan je nu eigenlijk in deze coronatijd? Of je nu je in je woonkamer of achter de keukentafel zit of zelfs vanuit je slaapkamer moet werken. Hoe je het wendt of keert je privéleven en je werkleven komen nu samen. Dat verstoort de balans tussen werk en privé. Daarom is het belangrijk je volledig af te kunnen sluiten en om voldoende ‘me-time’ te nemen.

Structuur is volgens vele professoren en doctoren de sleutel tot ontspanning en het vinden van een goede werk privé balans. Begin en eindig je dag met een persoonlijk ritueel. Zo help je je hersenen om toch op te starten maar ook om uit te schakelen van het werk. Je telefoon in de ochtend checken of toch nog even voor het slapen gaan die ene werk email beantwoorden? Doe het niet. Ga dingen doen waarbij je geen gebruik hoeft te maken van een digitaal scherm.

Wat te doen tijdens de corona quarantaine

Om je hoofd even helemaal leeg te maken en het werk helemaal af te sluiten, kun je van alles in en rond het huis doen. Ruil die vluchtige douche in de ochtend in voor een lange stomende en vooral rustgevende douchesessie (eventueel aangevuld met een sing-a-long met je favoriete Songfestival nummers). Of pak dat ene boek erbij wat nu al een tijd stoffig ligt te worden, maar waarvan jij jezelf hebt beloofd hem toch een keertje uit te lezen. Wanneer je deze kleine dingen aan je routine toevoegt, dan zorgt dit voor rust in je hoofd en het werk staat dan (nog) eventjes uit.

Mis je de sportschool? Sta dan wat vroeger op. Nu de mooie lentedagen eraan komen, is dit het moment om voor dag en dauw die work-out uit te voeren. Er zijn genoeg video’s op YouTube en Instagram te vinden voor een intensieve sportsessie. Het is wetenschappelijk bewezen dat sporten ervoor zorgt dat je meer energie hebt. Sport je liever in de middag? Een halfuurtje wandelen of hardlopen is dan zeker een aanrader. Geen klanten of collega’s die jou op dit moment ruiken 😉. Bezweet achter je computer of laptop zitten. Geen probleem! Heeft al dat thuis werken toch nog zijn voordelen.

Niet zo sportief aangelegd? Ook het spelen van spelletjes zorgt ervoor dat je meer energie krijgt en je eventjes met wat anders bezig bent. Je kunt thuis een bordspelletjes-toernooi organiseren met je gezin of huisgenoten. Zit jij alleen thuis of wil je met anderen een spel spelen? Gelukkig zijn er allerlei digitale initiatieven in het leven geroepen om ons met elkaar te verbinden. Zo kun je digitaal bordspellen spelen, denk aan Kolonisten van Catan, Risk of Rummikub.

Eén van onze favorieten is het organiseren van een quarantaine date. Zou je bij dat ene leuke restaurant iets gaan vieren met je liefde? Neem het heft in eigen handen en boots het na. Gezellig bij jullie thuis. Met een beetje geluk biedt jouw favoriete restaurant nu een bezorgservice aan of delen zij hun het recepten in een ‘make it at home’ versie. Hierdoor kun jij lekker kokkerellen en een fantastisch diner op tafel zetten! Een mooie outfit, kaarsjes op tafel of sfeerlicht in combinatie met je favoriete achtergrondmuziek en je begeeft je in jouw persoonlijke Lady en de Vagebond film. Romantischer kun je het niet krijgen!

Thuiswerken met kinderen of zelf lekker knutselen

Bovenstaande tips zijn misschien niet zo handig wanneer je thuis (kleine) kinderen hebt. Het is niet makkelijk, thuiswerken, je kinderen lesgeven (nog meer werk), politieagent spelen en daarnaast entertainen. En je kind de hele dag achter de TV of op de tablet zetten doe je natuurlijk ook liever niet. Wat dacht je van een mooie tekening en brief maken voor opa en oma? Een logeerpartijtje in de woonkamer met het gezin? Stort je net als menig BN’er volop op de Lego kunstwerken. Bouw jij je eigen Hogwarts, Star Wars universum, of ben je toch meer een autoliefhebber? Op deze manier komt die lang verlangde luxeauto er wel! Of lekker samen puzzelen. Een leuke puzzel zorgt ervoor dat de tijd vliegt. Zo zijn de kids lekker aan het knutselen en kunnen zij uiteindelijk thuis hun eigen museum openen. Uiteraard inclusief uitleg en persoonlijke gids! 😉

Wat doe jij om te ontspannen voor, tijdens of na werktijd? Wij zijn onwijs nieuwsgierig naar jouw tips! Je kunt jouw tips delen via: contact@manpower.nl

Anderen lezen ook:

okt 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een productiemedewerker

dinsdag 31 oktober 2017 De 23-jarige Robin was pas een maand in dienst bij Bosch toen hij promotie maakte. Wij volgde hem tijdens een werkdag om te zien wat hij nu doet.
apr 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een logistiek medewerker

dinsdag 11 april 2017 In korte tijd groeide Vincent van magazijnmedewerker door naar teamleider. We volgde hem tijdens een werkdag om achter de taken van een teamleider in een magazijn te komen.

Log in