Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.
Stapelbanen, multi-jobbing, Barpapapa-contracten of moonlighting. Je hebt verschillende benamingen voor het combineren van banen bij een of meerdere werkgevers. De afgelopen jaren zijn er steeds meer mensen bijgekomen die banen met elkaar combineren. Maar is dit ook slim om te doen? In deze blog gaan we hier verder op in. Daarnaast kom je ook te weten wat het verschil is voor vaste werknemers versus uitzendkrachten of flexkrachten!
Wist je bijvoorbeeld dat zelfs onze Minister President aan het combineren van banen doet? Het combineren van werk(rollen) heeft natuurlijk verschillende voordelen. Het combineren van banen zorgt voor een variatie in werkzaamheden, waardoor je je kennis en vaardigheden breder kunt inzetten. Ook zorgt het combineren van verschillend werk voor een hogere baantevredenheid, betrokkenheid en er zijn minder stressklachten bekend.
Dit is niet het enige! Uit onderzoek is naar voren gekomen dat veel mensen die meerdere banen combineren zich opnieuw uitvinden. Verlies jezelf niet in de sleur van de dag, maar kies voor echt afwisselend werk. Terwijl jij jezelf ontwikkelt, werk jij ook aan een betere arbeidsmarktpositie, meer mobiliteit en draag jij je steentje bij, aan het voorkomen van werkloosheid.
Net als multitasking is multi-jobbing (het combineren van banen) een vaardigheid met enkele basisprincipes. Net als multitasking zorgt het hebben van verschillende functies of werkgevers voor een uitdaging. Het combineren van banen (en multitasking) is de kunst van het schakelen van aandacht over verschillende taken zonder afgeleid te raken. Wanneer je goed én gezond je aandacht kunt verdelen over verschillende rollen, dan ben jij hier geknipt voor!
Toen je van start ging bij jouw (nieuwe) werkgever heb je een loonheffingsformulier ingevuld. Maar weet je ook waarom je deze hebt ingevuld? Voor korting! Ja, wie is er niet gek op? Wanneer je aan het werk bent, krijg je loonheffingskorting. Dit betekent dat je meer loon (of uitkering) ontvangt. Let wel op, dit is maar bij één werkgever geldig! Werk je bijvoorbeeld via uitzendbureau Manpower bij meerdere opdrachtgevers? Geen zorgen, dan is Manpower jouw werkgever en heb je jouw loonheffing bij één werkgever aan staan.
Wanneer je over twee banen beschikt dan is de keuze aan jou: bij welke werkgever zet ik deze korting aan? Hierbij is het aan te raden om te kiezen voor de werkgever waarbij je loon het hoogst is. Het is belangrijk hier scherp op te zijn, want als je teveel korting hebt ontvangen dan moet je deze na jouw belastingaangifte terugbetalen.
Voorbeeld!Je hebt twee werkgevers. Bij werkgever één kun je 24 uur in de week aan de slag en bij werkgever twee kun je 16 uur aan de slag. Het bruto uurloon is bij beide werkgevers € 12,50. In dit geval is het verstandig om de korting aan te zetten bij werkgever 1.
Het hebben van meerdere banen zorgt in zekere mate voor een garantie van je inkomen. Echter: is het nou verstandiger te werken via traditionele arbeidsovereenkomsten of kies je toch liever voor een flexibel contract? En wat is nou vast en wat is flex precies?
Onder vast verstaan we een type arbeidsovereenkomst waarbij je een contract aangeboden krijgt voor onbepaalde tijd. Bij flex kun je een tijdelijke arbeidsovereenkomst hebben of kun je werken via een oproepcontract, opdrachtovereenkomst of nul-urencontract. Het zal je verbazen hoeveel verschillende type contracten er kunnen zijn!
Wil je meer weten over flexwerken en de Wet Arbeidsmarkt in balans? Lees dan dit blog!