Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Het perfecte (cv) plaatje!

24-3-2020 08:12:00 Tekst Op naar een nieuwe baan 2 reacties

Ja, het is weer zover jouw cv moet bijgewerkt worden. Je hebt niet alleen nieuwe vaardigheden geleerd, maar ook bijvoorbeeld een nieuw diploma behaald. Of een nieuwe functie gehad die je wil toevoegen. En bij een nieuwe cv hoort een nieuwe foto. In deze blog behandelen we uitgebreid de do’s en don’ts voor het perfecte cv-plaatje!

Laten we één ding vooropstellen. Als je ergens solliciteert mogen ze jou niet afwijzen om de foto die ze terugvinden op jouw cv of LinkedIn-pagina. Wel zorgt een goede cv-foto voor een betere eerste indruk. Je cv en je motivatiebrief vormen samen het eerste visitekaartje wat jij afgeeft bij jouw (toekomstige) werkgever. En een eerste indruk maak je maar één keer. Dan wil je natuurlijk een onuitwisbare eerste indruk achter laten. In de positieve zin van het woord uiteraard!

Wat is vooral wel goed om te doen?

De uitdrukking een “beeld zegt meer dan duizend woorden” bestaat niet voor niets. Een goed beeld zorgt direct voor een goede indruk. De combinatie van naam én beeld blijft beter hangen, en dat is natuurlijk het allerbeste. Een mooie cv-foto is dus zeker geen overbodige luxe. Houd daarbij wel in gedachten naar wat voor soort functie je op zoek bent. Die leuke selfie kan ervoor zorgen dat je dan niet de juiste indruk maakt.

Wist je trouwens dat mensen al binnen 1/10de seconde een eerste indruk vormen op basis van je gezicht? Dit blijkt uit dit onderzoek!

 • Belichting
  Zorg voor de juiste hoeveelheid (natuurlijk) licht. Een foto met een extreme filter maakt niet de indruk die jij graag wil maken. Met de juiste hoeveelheid licht voorkom je overbelichting of schaduwlijnen in het gezicht. Zo maak je een frisse en natuurlijke indruk.
 • Rustige achtergrond
  Een achtergrond waarop veel gaande is zorgt voor onrust, waardoor de focus ook niet meer op jou komt te liggen. Door een foto met een neutrale achtergrond te gebruiken creëer je rust en zorg je dat de focus op je gezicht komt.
 • Een foto die up-to-date is
  Op basis van de foto die de recruiter tegenkomt op je cv bouwt hij/zij een eerste indruk. Ben je uitgenodigd voor een gesprek dan is het wel fijn als de foto die op je cv staat overeenkomt met hoe je eruitziet. Dit kan anders voor gekke situaties zorgen.
 • Vriendelijke en open houding
  Iemand die vriendelijk op de foto staat is toegankelijk, hiermee wil je graag het gesprek aangaan. Ook dit vraagt om een goede balans tussen vriendelijkheid en toegankelijk versus zakelijk. Of met andere woorden glimlach!
 • Geschikte kleding
  Draag op de foto kleding die representatief is voor de branche waarin je werkzaam bent of werkzaam wilt zijn. Moet je daarvoor helemaal strak in het pak? Nee zeker niet! Meer weten over kleding tijdens een sollicitatiegesprek? Lees dan deze blog!

Wat kun je beter niet doen?

Zoals hiervoor benoemd, is het goed in gedachten te houden op wat voor soort functie je solliciteert. Een representatieve foto raden wij zeker aan. Dus laat die vakantie of dat festival kiekje op je cv achterwege. Op Instagram of Facebook komen deze beter tot zijn recht! Wij raden vaak wel aan om je sociale media zo te beveiligen dat derden deze foto’s moeilijker kunnen bekijken. Wat kun je verder beter ook niet doen:

 • Incorrecte belichting
 • Drukke achtergrond
  Je wil de focus leggen op je gezicht. Dit geeft vaak al een mooie weerspiegeling van wie jij bent als persoon. Als er te veel gaande is op een foto dan komt de focus niet meer op jou te liggen. Of een foto waarbij je duidelijk ziet dat mensen ervan afgeknipt of gefotoshopt zijn.
 • Een (te) oude profielfoto
  Je wil natuurlijk niet dat de recruiter met wie jij het gesprek aangaat je niet eens herkent.
 • Te serieus of zelfs boos kijken
  Je wil mensen niet afschikken door nors, boos, chagrijnig of vergelijkbaar te kijken
 • Ongeschikte kleding dragen
  Welke eerste indruk wil jij maken? Houd dit goed in het achterhoofd bij het kiezen van je foto
 • Geen foto
  Dit kan het idee geven dat jij iets te verbergen hebt
 • Een te persoonlijke foto
  Zeker, je foto op je (online) cv moet uitstralen wie jij bent. Dus een foto met een glas drinken in je hand, die kun je beter voor je privéfotoboek gebruiken. 😉

 Meer CV-tips kun je vinden in dit blog, waarin Ola je vertelt hoe je een goed en pakkend CV maakt.

Anderen lezen ook:

feb 17
Op naar een nieuwe baan

Belangrijke factoren als klantenservice medewerker

woensdag 22 februari 2017 Wanneer je bent opgeleid tot administratief medewerker, dan is een baan als klantenservice medewerker geknipt voor jou. We geven je een paar punten om je te helpen beslissen.
feb 17
Op naar een nieuwe baan

Aan het werk in ploegendiensten

woensdag 8 februari 2017 We hebben allemaal een voorkeur voor welke uren we willen werken. Misschien vind je het fijn om in de avonduren of in de nacht te werken.

Log in