Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Secundaire arbeidsvoorwaarden: wat krijg je extra?

13-3-2020 15:50:00 Tekst Werken via Manpower 2 reacties

Arbeidsvoorwaarden zijn de belangrijkste voorwaarden waarom je bij jouw werkgever werkt. Deze voorwaarden staan vastgelegd in jouw arbeidsovereenkomst. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten arbeidsovereenkomsten, primaire en secundaire. In deze blog duiken we dieper in op de secundaire arbeidsvoorwaarden, maar we trappen af met het nu eigenlijk het verschil is tussen beide.

Primaire versus secundaire arbeidsvoorwaarden

Wat zijn primaire arbeidsvoorwaarden eigenlijk? Heel simpel, dit zijn de voorwaarden die de basis vormen, oftewel de belangrijkste zaken omtrent je werkzaamheden. De primaire arbeidsvoorwaarden zijn altijd de zaken waar je afspraken over maakt met jouw werkgever. Denk hierbij aan je loon, arbeidsduur, werktijden en vakantiedagen. Veel van deze zaken staan wettelijk vastgelegd, komen terug in je contract of staan opgenomen in de cao van jouw branche. Je primaire arbeidsvoorwaarden zijn vaak de belangrijkste redenen om ergens te gaan werken.

Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn de afspraken die je maakt boven op je primaire arbeidsvoorwaarden. Een extraatje om jouw werk nog gemakkelijker, leuker of soepeler te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je reiskostenvergoeding. Wettelijk zijn er geen regels vastgelegd over secundaire arbeidsvoorwaarden. Dit in tegenstelling tot de primaire arbeidsvoorwaarden. Het is dus belangrijk om deze goed af te stemmen met jouw werkgever. Bedenk van tevoren dus over welke secundaire arbeidsvoorwaarden jij het wil hebben en welke jij belangrijk vindt.

Secundaire arbeidsvoorwaarden voor bedrijven

Werkgevers onderschatten vaak wat secundaire arbeidsvoorwaarden voor hun aantrekkelijkheid betekenen. Door de secundaire arbeidsvoorwaarden mooi te verweven in je algehele communicatie is het dé uitgelezen kans om als bedrijf te laten zien wie je bent. Er zijn nog veel bedrijven die geen werken-bij pagina hebben. Elke sollicitant kijkt steeds vaker eerst online op de website, Facebook, LinkedIn pagina om een beeld te krijgen van het bedrijf.

Meest voorkomende secundaire arbeidsvoorwaarden

Zoals hiervoor aangegeven, valt er ook over de secundaire arbeidsvoorwaarden te onderhandelen. Dit doe je vaak wanneer je een nieuwe baan hebt gekregen. Tussendoor kan je natuurlijk ook met jouw werkgever in gesprek gaan wanneer je iets mist of wil veranderen. Maar waar kun je nou eigenlijk over onderhandelen? De mogelijkheden hierin zijn heel divers. Dit kan variëren van vervoer, zoals een auto, scooter, fiets, reiskostenvergoeding of NS Businesskaart tot aan kinderopvang of de vergoeding van kleding.

Voorbeelden van veel voorkomende secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • Extra inkomen
  Provisie, toeslagen, bonussen, winstdeling, bedrijfsparen, pensioen en een dertiende maand.
 • Scholing
  Een studie die deels betaald wordt of het volgen van cursussen via de werkgever zijn hier voorbeelden van.
 • Vervoer
  Reiskostenvergoeding, vervoer van de zaak of een NS businesskaart
 • Extra middelen
  Telefoon, tablet of laptop van de zaak, bedrijfsproducten (gratis of met mooie kortingen), maaltijdenvergoeding, bedrijfsbar, pingpongtafel of een voetbaltafel.
 • Sport en gezondheid
  Bedrijfssporten, collectieve zorgverzekering of een ziektekostenvergoeding vallen hier onder andere onder.
 • Verlof
  Atv-dagen, extra vakantiedagen bovenop wettelijke cao, bijzonder verlof bij verhuizingen of ouderschapsverlof boven op de wettelijke cao
 • Flexibiliteit
  Toffe voorbeelden hiervan zijn kinderopvang, thuiswerken en flexibel je rooster plannen
 • Contact
  Dit zijn de leukste secundaire arbeidsvoorwaarden. Hieronder vallen bedrijfsuitjes, de bedrijfsevenementen en vakanties of bijvoorbeeld de gezamenlijke etentjes!

Bijzondere voorbeelden

De strijd om talent zorgt ervoor dat werkgevers steeds creatiever worden met het aanbieden en samenstellen van secundaire arbeidsvoorwaarden. Wat dacht je van een powernap tijdens werktijd? In China is dit al aan de orde van de dag, maar ook in de Verenigde Staten doet het personeel even een dutje op de werkvloer. Het idee van werkgevers daar is dat door maximaal twintig minuten even te slapen, dat het brein “gereset” wordt. Na deze powernap is je brein alerter en creatiever maar deze powernap is ook stress verlagend en verhoogt de arbeidsproductiviteit. Klinken China en de VS als een ver-van-je-bed-show? Nee hoor: ook steeds meer Nederlandse werkgevers faciliteren een powernap-ruimte! Heb jij al een comfortabele ligstoel (of bank!) al gespot op de werkvloer?

En zo zijn er een tal aan bedrijven die toffe secundaire arbeidsvoorwaarden aanbieden aan hun werknemers. Zo heeft OGD één ruimte in het kantoor toegewijd aan het ontwerpen, spelen en testen van oude hardware genaamd Vintage Hardware Stack. Een walhalla voor de startende beheerder tot aan de ervaren technicus.

Houd je heel erg van ver op vakantie gaan maar zit jij altijd krap in je vakantiedagen? Dat is met deze werkgevers geen probleem meer. Bedrijven zoals Netflix, General Electric en Virgin Group bieden hun medewerkers oneindige vakantiedagen. Natuurlijk geen misbruik van zo’n fijne werkgever 😊.

We willen er allemaal niet aan denken, maar er komt een dag dat we overlijden. En we horen je denken: “Hoe kan mijn dood een voordeel zijn, en waarom zou ik hieraan willen denken?”. Dit klopt helemaal, maar wanneer je voor Google aan de slag gaat is zelfs hieraan gedacht. Hoe ze dit doen? Google betaald jouw partner tien jaar lang vijftig procent van jouw salaris! Een voordeel waar je nooit aan gedacht hebt, nietwaar?

Voor een hele persoonlijke aanpak moet je bij Ordina zijn. Ordina laat haar medewerkers hun secundaire arbeidsvoorwaarden ‘à la carte’ kiezen. Dit zorgt ervoor dat de voorwaarden die gekozen worden relevant, interessant en op maat zijn met wat de individuele werknemer naar hunkert.

Als je gek bent op een goede, sappige en malse hamburger, dan is In-N-Out the place to be! Je kunt als werknemer bij In-N-Out oneindig veel burgers eten. Al hun werknemers mogen gratis burgers, frietjes en frisdrank drinken tijdens hun dienst.

Veel bedrijven organiseren tegenwoordig eigen sportevenementen of betalen voor fitness lessen. En sommige bedrijven betalen zelfs hun medewerkers om te gaan sporten. Zo blijf je helemaal in shape.

Wanneer je voor Manpower een de slag gaat kun je ook fijne secundaire arbeidsvoorwaarden tegemoetzien! Zo bieden we jou gratis online trainingen, korting op je collectieve zorgverzekering, loopbaan coaching en nog veel meer voordelen. Hier vertellen we je graag meer over in een persoonlijk gesprek.

Is het combineren van je werk en een intensieve work-out mogelijk? Zeker weten! Hoe? Dat lees je in deze blog!

Anderen lezen ook:

okt 17
Werken via Manpower

Een huis kopen als flexkracht

donderdag 26 oktober 2017 Ook als flexkracht is het mogelijk een huis te kopen. Manpower maakt het voor flexkrachten mogelijk om met een perspectiefverklaring een hypotheek af te sluiten.
mei 18
Werken via Manpower

5 vooroordelen over uitzendbureaus

vrijdag 4 mei 2018 Veel mensen hebben onjuiste denkbeelden over het werken via een uitzendbureau, waardoor de stap richting het uitzendbureau lastig wordt. We zetten vijf van deze vooroordelen graag even recht.

Log in