Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.
Er zijn duizenden dingen te verzinnen die leuker zijn dan je belastingaangifte doen. Maar vanaf 1 maart is de welbekende blauwe envelop weer op de deurmat gevallen. Tegenwoordig is belastingaangifte doen gelukkig een stuk makkelijker. Zo kan je zowel met de app ‘Aangifte 2019’ en online via Mijn Belastingdienst aangite doen. Of old school via een papieren formulier (wat je aanvraagt via de BelastingTelefoon) . Hoe het nog makkelijker kan? Door de tips in deze blog te lezen!
Net als wanneer je op vakantie gaat, is het bij het doen van je aangifte handig om een checklist te maken. Een boete krijgen omdat je iets niet hebt ingevuld is natuurlijk zonde! Leg voor je begint al je benodigde documenten bij elkaar. Denk hierbij aan:
En maak je aanspraak op aftrekposten, zoals reiskostenaftrek? Verzamel dan de notities over jouw gemaakte reiskilometers (of je aanspraak maakt op deze of andere aftrekposten lees je in de volgende alinea). Doe je aangifte via Mijn Belastingdienst? Mooi, dan is er al veel informatie voor je ingevuld. Check deze wel altijd even! Klopt het vooraf ingevulde loon bijvoorbeeld niet en verdien je eigenlijk meer? Pas dit dan aan, want anders loop je het risico op een boete. Tot slot kan je altijd je aangifte van vorig jaar erbij pakken. Vooral als er in het afgelopen jaar weinig is veranderd, kan dit als een prima voorbeeld dienen voor hoe je aangifte er nu uit komt te zien.
Mensen laten soms honderden euro’s liggen, omdat ze zich niet bewust zijn van de verschillende aftrekposten. Ontvang je bijvoorbeeld geen reiskostenvergoeding van je werkgever en reis je met het openbaar vervoer? Grote kans dat je deze kosten kan aftrekken in je aangifte. Zorg ervoor dat je jouw gemaakte kilometers wel kunt aantonen.
Heb je kosten gemaakt voor een opleiding, cursus of training? Wanneer je in loondienst bent, betaalt jouw werkgever die vaak (voor een deel) voor je. De opleidingskosten die je zelf hebt gemaakt kun je meestal aftrekken. Werk je voor jezelf als zzp’er? Dan kun je de gemaakte kosten ook aftrekken in je aangifte. Als de cursus relevant is om je vakkennis te vergroten, dan ziet de Belastingdienst dit vaak als zakelijke kosten. Weten of jij recht hebt op deze aftrekpost? Lees hier meer.
Andersom kan het ook gebeuren dat je te veel geld hebt gekregen en nu moet terugbetalen. Ontvang je namelijk loonheffingskorting bij je werkgever? Mooi, dat betekent dat je een hoger loon ontvangt. Deze korting geldt echter maar voor één werkgever. Heb je meerdere werkgevers van wie je loonheffingskorting ontvangt, dan krijg je dus eigenlijk te veel korting. Alles wat je te veel krijgt, moet je terugbetalen. Zorg er dus voor dat je maar bij één van je werkgevers korting ontvangt.
Doe je aangifte niet in de eerste, maar vanaf de tweede helft van maart. In de eerste twee weken ontdekt de Belastingdienst soms fouten in de online aangifte. En ben je helemaal klaar? Print je aangifte uit of sla ‘m op als PDF en bewaar deze in je aangiftemap. Niet alleen handig voor volgend jaar, maar ook wanneer je later nog wilt terugkijken bij ontvangst van de definitieve aanslag of andere belastingvoordelen wil claimen.