Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Strak in pak of een casual look voor je sollicitatiegesprek?

27-2-2020 11:38:00 Tekst Op naar een nieuwe baan 2 reacties

Je cv en motivatiebrief waren volgens de recruiter een perfecte match voor de vacature. Je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en bedenkt je dat je helemaal vergeten bent te vragen naar de dresscode bij het bedrijf. Wij nemen je mee in de kledingadviezen voor een sollicitatiegesprek. Op deze manier ga je met een goed gevoel en een goede look het gesprek in!

Familiebedrijf of een groot kantoor?

Verdiep je op tijd in het type organisatie, is het een grote organisatie of is het een klein en intiem familiebedrijf. Een goede tip is om eens de website en social media van het bedrijf te bekijken. Meestal kun je – met een beetje speurwerk – achterhalen wat voor type medewerkers er werken bij de organisatie. Kun je niet herleiden wat voor sfeer er heerst? Schakel dan de hulp van je recruiter in om advies te krijgen voor een passende outfit. Dat scheelt je de benodigde zenuwen en ben je echt goed voorbereid op het gesprek.

Kleding met zelfvertrouwen

Er zijn verschillende kledingstukken waar jij je zelfverzekerd in kunt voelen. Zo kan het bij de een gaan om een comfortabele spijkerbroek (zonder scheuren) en bij de ander om een 3-delig pak. Ieder persoon is anders en het belangrijkste is om aan te trekken waar jij je goed in voelt. Maak dus een wijze keuze in wat je aantrekt, het gaat erom dat jij je op je gemak voelt, zodat je dit kunt overbrengen op je gesprekspartner.

Hoe sla je de plank niet mis?

Nog wat concrete tips:

  • Vlek op je kleding of koffie gemorst? Geen stress, je kunt hier altijd nog een luchtig grapje over maken. Maar zeg het even en probeer het niet krampachtig te verbergen. Op die manier weet je gesprekspartner hoe het komt.
  • Vermijd het gebruik van te veel deodorant of te sterke parfum.
  • Kleed je iets netter dan je normaal zou doen, trek aan wat je voor een eerste ontmoeting met je schoonouders zou dragen.
  • Zweet je van nature snel? Vermijd dan niet-ademende stoffen, zoals polyester en acryl. Kies juist voor katoen of dun geweven wol. En kies eerder voor zwart dan voor grijs of lichte kleuren. Wees voorzichtig met 100% zijde of linnen omdat dat snel kreukt en zweetvlekken zichtbaar zijn. Maar als dit gemixt is met een andere stof, is het een goede optie
  • Ga voor een verzorgde look en zorg voor verzorgde uitstraling, hieronder vallen een frisse adem, strakke baard en een net kapsel
  • Toch nog stress vanwege een colbert die toch net niet past of geen trui zonder drukke prints? Haak dan nog even je beste vriend(in) aan en scoor een colbertje wat zij nog voor je hebben liggen
  • Geen zin in strakke leren schoenen? Kies dan voor nette (donkere) sneakers zonder al te opvallende prints, zo zit je 9 van de 10 keer helemaal goed!

En onthoud: er is maar één persoon zoals jij, ga jezelf niet anders voordoen dan dat je bent. Door jezelf te blijven en actief het gesprek te voeren kun je het onderste uit de kan halen. Veel succes met je gesprek en stel vooral ook zelf vragen!

Meer tips voor sollicitatiegesprek zelf? Bekijk de video van Martijn.

Anderen lezen ook:

feb 17
Op naar een nieuwe baan

Belangrijke factoren als klantenservice medewerker

woensdag 22 februari 2017 Wanneer je bent opgeleid tot administratief medewerker, dan is een baan als klantenservice medewerker geknipt voor jou. We geven je een paar punten om je te helpen beslissen.
feb 17
Op naar een nieuwe baan

Aan het werk in ploegendiensten

woensdag 8 februari 2017 We hebben allemaal een voorkeur voor welke uren we willen werken. Misschien vind je het fijn om in de avonduren of in de nacht te werken.

Log in