Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Movers: “Mijn einddoel staat vast: ik word declarant”

14-1-2019 14:28:00 Tekst Op naar een nieuwe baan 2 reacties

In Movers besteden we aandacht aan mensen die van baan veranderen of op weg zijn naar een nieuwe stap in hun carrière. Die kiezen voor een frisse wind, of juist door omstandigheden een switch moeten maken. Deze keer: Kurt (43), die gerichte stappen zet op weg naar zijn droombaan als declarant.


Sinds een paar jaar heeft Kurt zijn zinnen gezet op een baan als declarant* in de logistieke sector. Een declarant is degene die binnen een organisatie onder andere de btw-afdracht verzorgt, en Kurts huidige carrière staat volledig in het teken van het bereiken van dat doel. Via functies als reachtruckchauffeur en medewerker op de retour-afdeling is hij van plan zich te ontwikkelen tot zijn gewenste administratieve functie.

Gek op cijfers

Jarenlang werkte Kurt in het onderwijs, maar carrière maken lukte niet. Hij zat een tijdje thuis om na te denken over wat hij écht wilde. Kurt: “Ik dacht na over wat ik kon en wat ik wilde bereiken. Ik gaf altijd economieles en ben gek op cijfers. Daardoor kreeg ik het plan om declarant te worden. Het lijkt me mooi en zinvol werk om de cijfers altijd te laten kloppen.”

Stappen zetten

Omdat declaranten vooral werkzaam zijn in de logistiek, besloot Kurt in die branche op zoek te gaan naar werk. “Ik besloot naar logistieke functies te zoeken. Ik begon via Manpower bij een bedrijf als operator, maar kon al snel doorgroeien.” Inmiddels werkt Kurt via Manpower bij CEVA, een van 's werelds grootste supply chain management bedrijven. Hij begon er als reachtruckchauffeur en heeft inmiddels een administratieve functie op de afdeling die teruggestuurde goederen verwerkt. Deze laatste functie brengt Kurt weer een stapje dichterbij zijn droombaan. “Ik dacht: dit is een grote speler in de branche, via deze organisatie kan ik me verder ontwikkelen. En dat blijkt.”

Opeens dichtbij

Kurts wens om declarant te worden is niet ongehoord gebleven binnen CEVA. Kortgeleden besloot het bedrijf een nieuwe afdeling te starten waarbij een aanvulling op de bestaande groep declaranten nodig is. “Daar heb ik me natuurlijk direct voor opgegeven. Een HR-
medewerker zei me dat ze gek had opgekeken als ik dat niet had gedaan, dus ze hadden het al verwacht.” Als Kurt door deze interne sollicitatieprocedure komt, kan hij binnenkort de opleiding tot declarant volgen en uiteindelijk zijn gewenste functie krijgen. “Als ik hier doorheen kom, is mijn doel opeens heel dichtbij.”

Stappenplan

Mocht het Kurt niet lukken om deze baan te krijgen, dan heeft hij al uitgestippeld hoe het hem wél lukt declarant te worden. “Dan ga ik gewoon verder met mijn ‘stappenplan’. Het logistieke proces, vanuit operationeel niveau, snap ik nu denk ik wel. Dus kijk ik verder; vacatures die lijken op mijn huidige functie laat ik links liggen. Ik kijk verder naar administratieve banen met een takenpakket dat lijkt op dat van een declarant. Zodra ik die baan heb, ga ik een studie tot declarant volgen. Die combinatie van werk en studie moet genoeg zijn om mijn doel te bereiken. Hopelijk is me dat over vijf jaar gelukt.”


*Een declarant houdt zich in de basis bezig met administratieve zaken. Hij of zij handelt namens ene organisatie douaneformaliteiten af. Het merendeel van zijn/haar werktijd is een declarant bezig met het samenstellen van aangiften, het controleren
van documenten, het samenstellen van rapporten, het onderhouden van contacten met douanes voor verschillende doeleinden en andere aan de douaneaangifte gerelateerde werkzaamheden.

Ben je geïnspireerd door het verhaal van Kurt en wil jij ook stappen zetten in je loopbaan? Neem een een kijkje tussen al onze vacatures.

Bekijk de vacatures.

Anderen lezen ook:

feb 17
Op naar een nieuwe baan

Belangrijke factoren als klantenservice medewerker

woensdag 22 februari 2017 Wanneer je bent opgeleid tot administratief medewerker, dan is een baan als klantenservice medewerker geknipt voor jou. We geven je een paar punten om je te helpen beslissen.
feb 17
Op naar een nieuwe baan

Aan het werk in ploegendiensten

woensdag 8 februari 2017 We hebben allemaal een voorkeur voor welke uren we willen werken. Misschien vind je het fijn om in de avonduren of in de nacht te werken.

Log in