Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Opleidingsmogelijkheden voor tijdens en naast je baan

8-4-2019 15:12:00 Tekst Blijven leren 2 reacties

Je bent misschien niet meer leerplichtig, maar leren stopt nooit. Vroeg of laat gaat iedereen - bankier of buschauffeur, logistiek manager of loodgieter - weer ‘back to school’. Wij geloven namelijk dat je nooit bent uitgeleerd. Als je het goed doet, leer je je hele leven lang. Dat kan bijvoorbeeld door om- en/of bijscholing. Een workshop, cursus, lesprogramma of training: juist als je al werkt leer je nieuwe vaardigheden. Dat is een meerwaarde. Voor Nederland, voor je werkgever, maar vooral voor jezelf. Hoe, wat en waar je wilt leren, is aan jou!

In Nederland is het over het algemeen goed geregeld qua om- en bijscholing. Het gemiddelde budget ligt tussen de €500,- en €1.500,- per werknemer. Werkgevers bieden vaak zelf actief de mogelijkheid om verder te leren aan. Dit kan door je een traject aan te bieden dat aansluit bij je huidige taken. Steeds vaker zien we dat een werkgever hun medewerkers juist willen klaarstomen voor de toekomst . Onze wereld verandert steeds meer door robots en computers. Het is dus ook belangrijk om opleidingen te volgen die gericht zijn op de banen van de toekomst. Dit is een belangrijk onderdeel van de skills revolution. Voor een werkgever is het ook belangrijk dat medewerkers zich continu ontwikkelen en voorbereid zijn op nieuwe technologieën en functies.

Waarom geen om- of bijscholing?

Hoewel Nederlandse werkgevers in veel gevallen een verplichting hebben tot het beschikbaar stellen van zo’n persoonlijk opleidingsbudget of het stimuleren van om- en bijscholing, gebeurt dit lang niet altijd. Zo’n 3% van de werknemers vindt het lastig om het bespreekbaar te maken. Dit aantal verdrievoudigt nog eens na een reorganisatie.

Onderzoek schetst de vijf belangrijkste redenen waarom het bovengenoemde budget niet of nauwelijks wordt gebruikt: schetst de vijf belangrijkste redenen waarom het bovengenoemde budget niet of nauwelijks wordt gebruikt:

 1. Irrelevantie. Een werkgever keurt de gekozen of gevraagde opleiding of cursus af, omdat hij vindt dat het niet genoeg van toegevoegde waarde is.
 2. Te weinig personeel. Op de dagen dat het ene personeelslid ‘in opleiding is’ is, moeten zijn of haar uren worden overgenomen. Deze capaciteit is er vaak niet, met name in de zorg.
 3. Tijdgebrek. Om te zorgen dat reden 1 niet langer van toepassing is, wordt er van de hr-afdeling binnen een organisatie veel tijd en energie gevraagd om een geschikt programma samen te stellen. Tijd die er vaak niet is.
 4. Onwetendheid. Veel werknemers weten niet van het bestaan van het om- of bijscholingsbudget.
 5. Angst. Angst om een werkgever tegen het zere been te stoten door ergens om te vragen.

Deze redenen zouden er eigenlijk niet mogen zijn. Wat kun en mag je best verwachten van je werkgever, of wat kun je doen als je nu nog niet aan het werk bent?

Training on the job

Het doet misschien denken aan een stage, maar dat is het zeker niet. Vaak kun je tijdens een trainingstraject bij een werkgever de theorie en praktijk samenbrengen. Op die manier kan je zo snel mogelijk een vaste plek binnen het team innemen. Dit vergroot jouw kansen binnen de organisatie én op de arbeidsmarkt. Deze mogelijkheid vind je in verschillende branches. Bijvoorbeeld in de  zakelijke en financiële dienstverlening, de logistiek en productie en in de techniek. In veel gevallen is het zelfs zo dat je werkgever of het uitzendbureau de opleiding (bijna) volledig betaalt. Een slimme manier om een ‘nieuwe’ baan te vinden.

Overigens is een stage nog niet eens zo’n gek idee! In samenwerking met het UWV heet zo’n programma een ‘werkervaringsplek’, waar je leert voor een baan. Je loopt dan stage terwijl je een WW-uitkering ontvangt. Je werkgever betaalt je een laag salaris, dat wordt aangevuld door het UWV.

Een cursus (na of tijdens werktijd)

Om bovengenoemde reden nummer 2 te omzeilen, kun je ervoor kiezen om je baas een cursus voor te leggen die je na werktijd volgt. En dat is absoluut niet moeilijk, want veel trainers en docenten zijn zich bewust van de capaciteitsproblemen voor werkgevers en spelen daarop in door hun diensten in de avonduren aan te bieden. In principe telt een cursus na werktijd alleen als werktijd wanneer het volgen ervan verplicht is gesteld door de werkgever. Maar ‘nee’ heb je en ‘ja’ kun je krijgen. Wel kun je natuurlijk in overleg met je werkgever bepalen of dit voor jou geldt als gewerkte uren en je er loon voor ontvangt. Je werkgever heeft er tenslotte óók baat bij.

Om erachter te komen welke cursus bij je past, kun je jezelf een aantal vragen stellen.
Kies een branche, sector of vaardigheid (bijvoorbeeld marketing-, zorg- of managementvaardigheden) en vraag jezelf:

 • Wat kan ik al?
 • Waarvoor wil ik het gebruiken?
 • Wat wil ik kunnen?

Dat samen vormt het antwoord op de vraag: wat heb ik nodig? De vraag die je werkgever je ongetwijfeld gaat stellen als je een verzoek voor om- of bijscholing indient.

Bekijk trainingsaanbod Studytube

Na je teammeeting

Heb je een kantoorbaan? Dan is zo’n cursus of training misschien makkelijker in te plannen dan bij diverse praktijkberoepen. Je zit immers vaak al achter een computer, waarbij je toegang hebt tot een wereldwijd web aan opleidingen en trainingen. Na je maandelijkse teammeeting kun je je even verdiepen in het aanleren van goede interviewtechnieken of management skills.

Voor iedere Manpower flexkracht is er bijvoorbeeld Studytube, een online leerplatform waar je voor je EHBO-certificaat kunt leren of een website leert bouwen. Een ruim aanbod aan online opleidingen én gemakkelijk te volgen, waar en wanneer je maar wilt. Over de kosten hoef je je ook geen zorgen te maken: het programma is al aangeschaft door je werkgever en het is in je secundaire voorwaarden opgenomen dat je hier ook een aantal uur per maand aan mag besteden.

Gratis opleidingen en trainingstrajecten

“You’ve got to spend money to make money.”  Leuk idee, maar als je al een paar maanden werkloos bent, is dat wel het laatste waar je aan kunt denken. Zit je op dit moment thuis, dan heb je het voordeel dat je tijdens kantoortijden cursussen en opleidingen kunt volgen.

Wil jij graag leren in de praktijk? Wij helpen je graag je kennis verder uit te breiden in de logistiek, productie of financiële wereld. Via ons opleidingscentrum - de Manpower Talent Academy - leiden wij je op en bouwen daarmee samen met jou aan jouw toekomst.

Benieuwd naar alle om- en bijscholingsmogelijkheden van Manpower? Lees hier meer informatie over de Manpower Talent Academy.

 • leren
 • ontwikkelen
 • studytube
 • manpower logistics academy

Anderen lezen ook:

apr 17
Blijven leren

Van orderpicker tot magazijnchef

maandag 24 april 2017 Het werk van een orderpicker is veelzijdig en zit vol met (doorgroei)mogelijkheden.
mei 17
Blijven leren

Ontwikkel jezelf met Studytube

woensdag 24 mei 2017 Jezelf blijven verbeteren en goede kansen creëren om verder te komen in het werkveld. Moeilijk? Helemaal niet. Ben je werkzaam via Manpower, dan bieden we je de kans om meer dan 180 (!) trainingen t

Log in