Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten

Opleidingsmogelijkheden voor tijdens en naast je baan

5-9-2017 14:31:00 Tekst Blijven leren 2 reacties

De scholen zijn weer begonnen! En ook al neem je geen plaats in de schoolbanken, het leren stopt nooit. Vroeg of laat gaat iedereen - bankier of buschauffeur, logistiek manager of loodgieter - weer back to school. Dan noemen we om- en bijscholing. Als je het goed doet, leer je je hele leven lang. Een workshop, cursus, lesprogramma of training: juist als je al werkt leer je nieuwe vaardigheden. Dat is een meerwaarde. Voor Nederland, voor je werkgever, maar vooral voor jezelf. Hoe, wat en waar je wilt leren bepaal je vaak zelf. 

In Nederland is het over het algemeen goed geregeld qua om- en bijscholing. Het gemiddelde budget ligt tussen de €500 en €1.500 per werknemer. Werkgevers bieden vaak zelf actief de mogelijkheid om verder te leren aan. Dit kan door een traject dat aansluit bij je huidige taken, maar steeds vaker zien we dat een werkgever zijn of haar personeel juist toekomst-proof wil maken, en zich richt op banen die er nu nog niet zijn. Dit is een belangrijk onderdeel van de skills revolution. Veel liever investeren werkgevers in de groei van hun huidige personeel dan in het aantrekken van nieuw personeel. 

Waarom geen om- of bijscholing?

En hoewel Nederlandse werkgevers in veel gevallen zelf een verplichting hebben tot het beschikbaar stellen van zo’n persoonlijk opleidingsbudget of het stimuleren van om- en bijscholing, gebeurt dit lang niet altijd. Zo’n 3% van de werknemers vinden het lastig om het bespreekbaar te maken. Dit aantal verdrievoudigd nog eens na een reorganisatie.

Onderzoek schetst de vijf belangrijkste redenen waarom het bovengenoemde budget niet of nauwelijks wordt gebruikt:

 1. Irrelevantie. Een werkgever keurt de gekozen of gevraagde opleiding of cursus af omdat hij of zij vindt dat het niet genoeg van toegevoegde waarde zou zijn.
 2. Te weinig personeel. Op de dagen dat het ene personeelslid ‘terug naar school’ is, moeten zijn of haar uren worden overgenomen. Deze capaciteit is er vaak niet, met name in de zorg.
 3. Tijdgebrek. Om te zorgen dat reden 1 niet langer van toepassing is, wordt er van de hr-afdeling binnen een organisatie veel tijd en energie gevraagd om een geschikt programma samen te stellen. Tijd die er vaak niet is.
 4. Onwetendheid. Veel werknemers weten niet van het bestaan van het om- of bijscholingsbudget.
 5. Angst. Angst om een werkgever tegen het zere been te stoten door ergens om te vragen.

Deze redenen zouden er eigenlijk niet mogen zijn. Wat kun en mag je best verwachten van je werkgever, of wat kun je doen als je nu nog thuis zit?

Training on the job

Het doet misschien denken aan een stage, maar dat is het zeker niet. Vaak kan je tijdens een trainingstraject bij een werkgever de theorie en praktijk samenbrengen. Op die manier kan je zo snel mogelijk een vaste plek binnen het team innemen. Een volwaardige plek betekent een volwaardig contract. Deze mogelijkheid vind je in verschillende branches. Bijvoorbeeld in de zakelijke en financiële dienstverlening, de logistiek en productie en in de techniek. In veel gevallen is het zelfs zo dat je werkgever of het uitzendbureau de opleiding (bijna) volledig betaalt. Een slimme manier om een ‘nieuwe’ baan te vinden.

Overigens is een stage nog niet eens zo’n gek idee! In samenwerking met het UWV heet zo’n programma een ‘werkervaringsplek’, waar je leert voor een baan. Je loopt dan stage terwijl je een WW-uitkering ontvangt. Je werkgever betaalt je een laag salaris, dat wordt aangevuld door het UWV.

Een cursus (na of tijdens werktijd)

Om bovengenoemde reden nummer 2 te omzeilen, kun je ervoor kiezen om je baas een cursus voor te leggen die je na werktijd volgt. En dat is absoluut niet moeilijk, want veel trainers en docenten zijn zich bewust van de gevaren voor werkgevers en spelen daarop in door hun diensten in de avonduren aan te bieden. In principe telt een cursus na werktijd alleen als werktijd wanneer het volgen ervan verplicht is gesteld door de werkgever. Maar nee heb je en ja kun je krijgen. Wel kun je natuurlijk in overleg met je werkgever bepalen of dit voor jou geldt als gewerkte uren. Je baas heeft er tenslotte baat bij.

Om erachter te komen welke cursus bij je past, kun je jezelf de volgende vragen stellen. 
Kies een branche, sector of vaardigheid (bijvoorbeeld marketing-, zorg- of managementvaardigheden) en vraag jezelf:

 • Wat kan ik al?
 • Waarvoor wil ik het gebruiken?
 • Wat wil ik kunnen?

Dat samen vormt het antwoord op de vraag: wat heb ik nodig? De vraag die je werkgever je ongetwijfeld gaat stellen als je een verzoek voor om- of bijscholing indient.

Bekijk trainingsaanbod Studytube

Na je teammeeting

Heb je een kantoorbaan, dan is zo’n cursus of training misschien makkelijker in te plannen dan bij diverse praktijkberoepen. Je zit immers vaak al achter een computer, waarbij je toegang hebt tot een wereldwijd web aan opleidingen en trainingen. Na je maandelijkse teammeeting kun je je even verdiepen in het aanleren van goede interviewtechnieken of management skills.

Voor iedere Manpower werknemer én flexkracht is er bijvoorbeeld Studytube, een online leerplatform waar je voor je EHBO-certificaat kunt leren of een website leert bouwen. Over de kosten hoef je je ook geen zorgen te maken: het programma is al aangeschaft door je werkgever en is het in je secundaire voorwaarden opgenomen dat je hier ook een aantal uur per maand aan mag besteden.

Gratis opleidingen en trainingstrajecten

“You’ve got to spend money to make money.” Leuk idee, maar als je al een paar maanden werkloos bent is dat wel het laatste waar je aan wilt denken. Zit je op dit moment thuis, dan heb je het voordeel dat je tijdens kantoortijden cursussen en opleidingen kunt volgen.

Wil je graag een gratis opleiding volgen? Dan is het aanvragen van een scholingsvoucher voor werkzoekenden, via het UWV, een goede manier om dit te doen. Dat je binnen een week weer in de schoolbanken zit is niet gegarandeerd, maar niet geschoten is altijd mis.

Benieuwd naar alle om- en bijscholingsmogelijkheden van Manpower? Lees hier meer informatie over de Manpower Talent Academy.

 • leren
 • ontwikkelen
 • studytube
 • manpower logistics academy

Log in