Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Wat te doen na je sollicitatiegesprek!

8-8-2016 11:51:00 Video Op naar een nieuwe baan 2 reacties

Na je sollicitatieJe hebt je eerste sollicitatiegesprek gehad bij het bedrijf waar je graag aan de slag wilt. Wil je jezelf nog iets meer in de picture zetten en ervoor zorgen dat het bedrijf jou niet vergeet? Lees dan snel onze tips.

Vraag wanneer je wat hoort

Bij het afscheid nemen van je gesprekspartner is het goed om meteen te vragen wat de vervolgstappen zijn. Op welke datum hoor je of je bent aangenomen of eventueel op een tweede gesprek mag komen? Daarnaast is het goed om te weten of je iets hoort via de telefoon of mail. Nemen zij contact met je op of verwachten zij iets van jou te horen? Ben je op de dag dat je iets hoort niet beschikbaar? Geef dat altijd even door. Zo weten alle partijen waar ze aan toe zijn.

Stuur een bedankmail

Je kunt na het gesprek altijd even je gesprekspartner via de mail bedanken voor het fijne gesprek dat jullie hebben gehad. Doe dit zo snel mogelijk na je gesprek, het liefst nog dezelfde dag. Wacht niet af, zoals veel sollicitanten doen, maar onderscheid jezelf via de mail. Zo blijf je in gedachten van degene met wie je het gesprek hebt gehad en creëer je voor jezelf een kans om nogmaals aan te geven dat jij de beste kandidaat bent.

In het onderwerpveld geef je aan waar je mail over gaat. Denk aan: ‘Bedankt voor het fijne gesprek’. Richt de mail aan je gesprekspartner en noem zijn of haar naam. Let er wel goed op dat je hierin geen fouten maakt, het zal je verbazen hoe vaak dit nog misgaat. Maak de mail persoonlijk door details uit het gesprek te benoemen. Hiermee laat je zien dat het geen standaard mailtje is, maar een persoonlijk bedankje. Laat je assertiviteit zien door in te gaan op onderwerpen die terugkomen in de functie. Omschrijf daarbij jouw beeld van de functie en hoe jij daar invulling aan wilt geven. Dit geeft aan dat je goed geluisterd hebt, je initiatief toont en niet bang bent.

In het laatste stukje in je mail geef je aan dat je uitkijkt naar een tweede gesprek of dat je zeer geïnteresseerd bent in het ontmoeten van de rest van de afdeling of leidinggevenden. Hiermee laat je zien dat je interesse in het bedrijf hebt. Blijf wel professioneel en overdrijf niet.

Bel als je niets hoort

Is de afgesproken datum waarop je iets zou horen verstreken en heb je nog geen bericht gehad? Wees dan proactief door je contactpersoon of de hr-afdeling zelf te bellen. Geef in dat gesprek aan wie je bent, voor welke baan je gesolliciteerd hebt, wanneer het gesprek heeft plaatsgevonden en met wie en dat je heel graag wilt weten wanneer je iets te horen krijgt. Ook dit is weer een gelegenheid om hen eraan te herinneren dat jij de beste kandidaat bent.

Afgewezen? Vraag waarom

Als je afgewezen wordt, vraag dan wat de reden is van de afwijzing. Misschien ligt het helemaal niet aan jou, maar hebben ze een kandidaat gevonden die beter aan de eisen voldoet. Misschien vindt je gesprekspartner dat je niet zo goed in het team past. Vraag daarnaast ook tips over wat je beter kunt doen tijdens een volgend sollicitatiegesprek.

De uitnodiging voor je tweede gesprek is binnen! Maar wat nu? In deze video geven we je een aantal tips hoe je je hier het beste op kunt voorbereiden.

  • solliciteren
  • sollicitatiegesprek
  • tips

Anderen lezen ook:

feb 17
Op naar een nieuwe baan

Belangrijke factoren als klantenservice medewerker

woensdag 22 februari 2017 Wanneer je bent opgeleid tot administratief medewerker, dan is een baan als klantenservice medewerker geknipt voor jou. We geven je een paar punten om je te helpen beslissen.
feb 17
Op naar een nieuwe baan

Aan het werk in ploegendiensten

woensdag 8 februari 2017 We hebben allemaal een voorkeur voor welke uren we willen werken. Misschien vind je het fijn om in de avonduren of in de nacht te werken.

Log in