Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Zo maak je een perfecte videosollicitatie

7-7-2017 11:34:00 Tekst Op naar een nieuwe baan 2 reacties

Een videosollicitatie een goed middel zijn om op een originele manier te solliciteren. Je kunt namelijk veel meer van jezelf laten zien, omdat je gebruik kunt maken van beeld en geluid. Voor sommigen pakt dat gewoon net even beter uit. Snappen we best. Uit onderzoek blijkt ook dat video’s veel vaker bekeken worden dan brieven. Een videosollicitatie is dus een goede manier om de aandacht te trekken van een werkgever. Waar moet je op letten bij het maken van een videosollicitatie?

Materialen

 • Beeld. Vaak denken mensen dat je hiervoor een professionele camera nodig hebt, maar niets is minder waar. Met je mobiele telefoon kun je al hele mooie, kwalitatieve opnames maken.
 • Geluid. Naast kwalitatief beeld, is het zeker ook belangrijk om goed geluid te hebben. Dit wordt vaak onderschat, maar er is niets zo erg als slecht geluid. Zorg er dus voor dat je de video in een rustige omgeving opneemt en je niet te veel ruis, stemmen of wind hoort.
 • Locatie. Waar je nog meer bij je locatie op moet letten, is dat de achtergrond niet wit is. Dit zorgt er namelijk voor dat je er heel bleek uit ziet. Ga dus voor een gekleurde achtergrond. Let er daarnaast ook op dat de achtergrond niet afleidt.
 • Licht. Let er op dat je tijdens het filmen gebruik maakt van goed licht. Kunstmatig (kantoor)licht is zeer ongeschikt. Probeer te kijken naar een locatie met veel natuurlijk (dag)licht.
 • Kleding. Zorg voor gepaste kleding. Dit hoeft helemaal geen (mantel)pak te zijn, maar zorg dat je kleding er verzorgd uitziet en past bij de functie. Kijk dus eens even extra goed in de spiegel voordat je start met de opnames. Daarnaast reageren camera’s doorgaans minder goed op drukke prints zoals streepjes en stippen. Ook iets om rekening mee te houden.
 • Hulp. Het kan handig zijn om hulp te vragen aan een vriend, collega of familielid. Vraag of deze persoon achter de camera wil gaan staan tijdens de opnames. Op deze manier kom je natuurlijker over en kun je gewezen worden op fouten. En niet geheel onbelangrijk: weet je zeker dat de camera aan het opnemen is.

Tijdens het filmen

 • Horizontaal. Het is zeer belangrijk om de camera horizontaal te houden tijdens het filmen. Heb jij ooit (behalve op Snapchat en Instagram) een goed verticaal filmpje gezien?
 • Stil. Je kunt er uiteraard voor gaan om de video op te nemen in vlog-style, maar doe je dit niet, dan is het zeer belangrijk om de camera stil te houden. Je kunt hem bijvoorbeeld ergens tegenaan zetten of vastzetten met tape.
 • Kijken. Je kunt je video op veel verschillende manier opnemen. Twee gebruikelijke manieren zijn om in de camera te kijken of juist langs de camera te kijken. Vraag bij deze laatste manier of je ‘hulpje’ de vragen wilt stellen. Deze vragen kun je er dan later uitknippen, maar op deze manier krijg je wel een leuke interviewvorm.
 • Referenties. Je kunt natuurlijk veel over jezelf vertellen, maar het is natuurlijk veel geloofwaardiger als iemand anders dat doet. Vraag dus je werkgever, een vriend of collega om iets over jou te vertellen. Op deze manier wordt de video ook minder saai. Twee vliegen in een klap!
 • Rustig praten. Dit lijkt een open deur, maar zorg er voor dat je rustig en verstaanbaar praat. En overdrijven is ook een vak. Het moet natuurlijk wel leuk en spontaan blijven.
 • Persoonlijk. Maak de inhoud van de video persoonlijk. Ga bijvoorbeeld in op dingen waar ze bij het bedrijf (of voor de functie) veel waarde aan hechten. Het is namelijk een enorme afknapper als men denkt dat je deze video ook nog naar tien andere bedrijven hebt gestuurd.

De finishing touch

 • Montage. Je hoeft geen cursus gedaan te hebben om een video te kunnen monteren. Tegenwoordig kan iedereen heel gemakkelijk thuis monteren met Moviemaker of Imovie. En vind je deze programma’s toch nog lastig? YouTube is your best friend. Hier vind je tal van tutorials.
 • Teksten. Het kan leuk zijn om je video aan te vullen met teksten in beeld. Deel op deze manier bijvoorbeeld gegevens van je cv of leg de nadruk op belangrijke gedeelten van de video.
 • Kort. Zorg ervoor dat je video niet te lang duurt. 1 minuut is meer dan voldoende. Je wilt namelijk niet dat mensen maar de helft van je video bekijken. Hoe korter hoe beter. 

Het belangrijkste is vooral dat je authentiek en ontspannen overkomt. Neem rustig de tijd wanneer je de video opneemt. Heel veel plezier en succes bij het opnemen van je (eerste) videosollicitatie. Toi, toi, toi!

Bekijk onderstaande video voor meer tips.

Denk je dat een videosollicitatie niet zo goed bij je past en schrijf je toch liever een brief? Geen probleem! We hebben ook tips om van jouw sollicitatiebrief de beste te maken.

 

 • solliciteren
 • video
 • tips
 • videosollicitatie

Anderen lezen ook:

feb 17
Op naar een nieuwe baan

Belangrijke factoren als klantenservice medewerker

woensdag 22 februari 2017 Wanneer je bent opgeleid tot administratief medewerker, dan is een baan als klantenservice medewerker geknipt voor jou. We geven je een paar punten om je te helpen beslissen.
feb 17
Op naar een nieuwe baan

Aan het werk in ploegendiensten

woensdag 8 februari 2017 We hebben allemaal een voorkeur voor welke uren we willen werken. Misschien vind je het fijn om in de avonduren of in de nacht te werken.

Log in