Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Een tijdelijke arbeidsovereenkomst, wat houdt dat in?

5-9-2016 11:24:00 Tekst Op naar een nieuwe baan 2 reacties

De veranderingen in de wet- en regelgeving omtrent contracten worden soms doorgevoerd zonder dat je het door hebt. En dat is vervelend, want de duur van je contract bepaalt in feite je dienstverband. Elke wijziging die hierin wordt doorgevoerd heeft dus invloed op jouw tijd bij een werkgever. Vroeger werden er voornamelijk contracten van 6 of 12 maanden gegeven. Tegenwoordig zijn contracten van 7 of 9 maanden ook populair. Het zijn allemaal tijdelijke arbeidsovereenkomsten, aan jou toegewezen door je werkgever die daar bewust voor kiest: hij heeft een bepaald doel in zijn achterhoofd. Wat zijn anno 2018 de verschillende tijdelijke contracten en wat mag je daarvan verwachten?

Waarom een tijdelijk dienstverband?  

Zeker wanneer je bij een bedrijf start zul je jezelf moeten bewijzen. Een werkgever wil graag zeker weten dat hij de een goede keus heeft gemaakt door jou aan te nemen. Tegelijkertijd moet jij er ook achter kunnen komen of de baan is wat je ervan hoopte. Een tijdelijk dienstverband biedt jullie beiden de mogelijkheid om na de afgesproken periode het contract niet te verlengen en zonder elkaar verder te gaan. De meest voorkomende tijdelijke contracten duren zes, zeven, negen of twaalf maanden. Met andere woorden: door een tijdelijk contract toe te kennen zitten jullie beiden nergens aan vast en kunnen jullie redelijk vrijblijvend aan elkaar wennen. Gaan jullie na het eerste tijdelijke dienstverband samen verder, dan kun je toewerken naar een vast contract.

Kan een werkgever mijn contract ook al eerder beëindigen?

In principe niet: een contract voor een bepaalde tijd is nu eenmaal precies dat. Na die bepaalde tijd liggen alle opties weer open. Wel moet een werkgever uiterlijk één maand voor afloop van het tijdelijke contract, schriftelijk melden dat je contract niet verlengd wordt. Het Juridisch Loket legt de situatie van het tussentijds beëindigen van een tijdelijk contract als volgt uit: je werkgever kan jouw tijdelijke arbeidscontract alleen eerder beëindigen wanneer:

  • er een mogelijkheid in het arbeidscontract is opgenomen dat deze tussentijds kan worden beëindigd;
  • er een geldige, dringende reden voor is. Dit heet ‘op staande voet ontslaan’
  • de proeftijd is verstreken
  • er geen proeftijd is afgesproken. Dan kan een werkgever met jou afspreken je contract niet verder voort te zetten. Dit wordt een beëindigingsovereenkomst genoemd.

Wanneer mag je een vast contract verwachten?

Vaak volgt er na je eerste tijdelijke arbeidscontract een nieuw tijdelijk contract. Bijvoorbeeld een contract voor een jaar. Dit wordt vaak gedaan om bij te kunnen sturen waar nodig: want wat als er over een jaar eigenlijk geen werk meer voor je is, of jij al uit je functie bent gegroeid en je werkgever een nieuwe plek voor je moet creëren? In Nederland is het echter in de wet vastgelegd dat een tijdelijk contract maximaal drie keer verstrekt mag worden: daarna moet een werkgever je óf een vast contract aanbieden, óf het contract laten aflopen. Uiteraard zijn er wel een paar uitzonderingen op deze regels. Lees hier meer.

In veel gevallen krijg je van je werkgever na éen of twee tijdelijke contracten een vast contract. Of en wanneer dit gebeurt is wel per werkgever en per persoon verschillend. Nog steeds zijn er bedrijven die uitsluitend met contracten voor een bepaalde tijd werken, bijvoorbeeld omdat ze veel op projectbasis werken. Het is, voor je ergens start, handig om te weten op wat voor contractbasis je gaat werken en of ze van plan zijn dit te verlengen als je naar tevredenheid functioneert. Dit is nooit een garantie, maar geeft je wel een zo realistisch mogelijk beeld van wat je te wachten staat!

Heb jij al een vast contract, maar ben je klaar voor een volgende stap in je loopbaan? Lees hier over het beëindigen van een vast contract.

  • tijdelijk contract
  • contract

Anderen lezen ook:

feb 17
Op naar een nieuwe baan

Belangrijke factoren als klantenservice medewerker

woensdag 22 februari 2017 Wanneer je bent opgeleid tot administratief medewerker, dan is een baan als klantenservice medewerker geknipt voor jou. We geven je een paar punten om je te helpen beslissen.
feb 17
Op naar een nieuwe baan

Aan het werk in ploegendiensten

woensdag 8 februari 2017 We hebben allemaal een voorkeur voor welke uren we willen werken. Misschien vind je het fijn om in de avonduren of in de nacht te werken.

Log in