Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Je hebt de baan! Wat nu?

29-8-2016 11:14:00 Video Op naar een nieuwe baan 2 reacties

Je_heb_de_BaanEen werkgever heeft je een baan aangeboden. Gefeliciteerd! Je hebt alle gesprekken gehad en de baan ligt binnen handbereik. We snappen dat dit best als een opluchting voelt. Maar het kan zijn dat je nu twijfels krijgt. Is het een goed aanbod en past het bij wat jij te bieden hebt? Wij geven je graag wat tips over waar je op kan letten voordat je het aanbod accepteert.

Wees eerlijk naar de werkgever als je even over het aanbod na wilt denken. Het zal niet vaak voorkomen dat er van je verwacht wordt dat je meteen moet beslissen. Neem de tijd om na te denken over een paar onderwerpen. Past de cultuur van het bedrijf bij jouw normen en waarden? Hoe is de balans tussen het werken en privé? Wordt er van je verwacht dat je veel overwerkt en wat staat daar dan tegenover? Moet je veel in de weekenden werken? Zet de voor- en nadelen op papier en weeg deze tegen elkaar af.

Belangrijke punten zijn:

  • Secundaire arbeidsvoorwaarden. Voldoen deze aan je verwachtingen? Krijg je een auto of laptop van de zaak en hoe zit het met een dertiende maand?
  • Salaris. Past je salaris bij de hoeveelheid werkervaring die je hebt opgedaan en de vaardigheden die je bezit?
  • Plaats. Ben je veel onderweg voor je werk? Is je werk goed te bereiken met het openbaar vervoer? Hoe lang moet je reizen?

Hoe past deze baan in de carrière die je voor je ziet?

Zie je jezelf in de toekomst een managementrol vervullen en krijg je bij deze baan die kansen? Of heb je de ambitie om je verder te ontwikkelen door middel van het volgen van opleidingen of cursussen? Bedenk voordat je het arbeidscontract tekent wat je precies wilt met deze baan en welke mogelijkheden er zijn om dit te bereiken.

Wees niet bang om te onderhandelen als dat nodig is.

Er zijn online websites waarop je jouw salaris kunt vergelijken met anderen die hetzelfde werk doen. Dan weet je meteen of het voorgestelde salaris marktconform is. Hoe is je salaris opgebouwd? Bouw je pensioen op? Zijn er nog andere arbeidsvoorwaarden bij deze baan? Weet wat je waard bent en wat je mag verwachten van de arbeidsmarkt. Onthoud dat er verschillende zaken zijn die invloed hebben op je salaris, zoals het aantal jaren werkervaring, je opleiding, jouw vaardigheden, kwalificaties en certificaten.

Heb je aanbiedingen gekregen van diverse werkgevers? Maak je keuze direct kenbaar aan alle partijen zodra je deze weet. Zolang je nog geen contract hebt getekend mag je van gedachten veranderen. Je zit nog nergens aan vast. Grijp de kans om het gesprek aan te gaan over zaken die je graag anders ziet. Dit is nu makkelijker dan wanneer je er straks werkt. Wil je graag meer verdienen of een dag thuiswerken? Overleg dit voordat je het contract tekent. Het is niet handig om op het laatste moment een aanbod af te wijzen, maar als je er over twijfelt of je komt er samen niet uit, dan sta je volledig in je recht om de baan niet aan te nemen.

Is de baan alles wat je ervan verwacht en meer? Laat dan weten dat je blij bent met het aanboden uitkijkt naar de samenwerking

Heb je het aanbod aangenomen? Gefeliciteerd met je nieuwe baan! Om je op weg te helpen met het contact leggen met je nieuwe collega’s hebben we een blog over de do’s en don’ts van communiceren op de werkvloer. Lees hem hier.

  • nieuwe baan
  • contract

Anderen lezen ook:

feb 17
Op naar een nieuwe baan

Belangrijke factoren als klantenservice medewerker

woensdag 22 februari 2017 Wanneer je bent opgeleid tot administratief medewerker, dan is een baan als klantenservice medewerker geknipt voor jou. We geven je een paar punten om je te helpen beslissen.
feb 17
Op naar een nieuwe baan

Aan het werk in ploegendiensten

woensdag 8 februari 2017 We hebben allemaal een voorkeur voor welke uren we willen werken. Misschien vind je het fijn om in de avonduren of in de nacht te werken.

Log in