Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Het belang van goede referenties

22-8-2016 11:02:00 Video Op naar een nieuwe baan 2 reacties

Belang_referenties_videoEen nieuwe werkgever kan je om een referentie vragen. Op die manier krijgen zij een beter beeld van hoe jij te werk gaat en van jou als persoon. Zo kan je nieuwe werkgever zijn of haar verwachtingen toetsen, daarnaast is het een manier om te ontdekken wat voor vlees ze in de kuip hebben.

 

Referenties worden wel degelijk nagetrokken

Het is een aanname om te denken dat referenties niet worden nagetrokken. Als een werkgever enige twijfel heeft over jouw capaciteiten of twijfelt tussen twee kandidaten, dan kunnen referenties doorslaggevend zijn. Maar waar moet je bij referenties precies rekening mee houden?

Waarom een referentie

Referenties zijn een aanvulling op je cv. Ze geven een completer beeld van wie je bent als persoon, als collega en hoe je werkt. Een werkgever krijgt een goed beeld van hoe je in het verleden invulling hebt gegeven aan verschillende functies en wat voor toegevoegde waarde je bent voor de organisatie. Ze kunnen bijvoorbeeld vragen of je een echte teamplayer bent of dat je de leiding neem in projectgroepen. Als jij de waarheid hebt gesproken tijdens de eerdere gesprekken, dan zullen jouw referenties je verhaal bevestigen.

Vraag de referentie om toestemming

Vraag ruim voordat het sollicitatiegesprek plaatsvindt of je iemand als referentie op mag geven. Vraag ook wanneer ze beschikbaar zijn, zodat je dit kunt aangeven tijdens je gesprek. Het is verstandig om je referenties niet op je cv te vermelden. Zet ze bijvoorbeeld op een apart blad of geef ze door tijdens het gesprek. Vermeld hun naam, functie en wat de relatie tot jou is. Geef daarnaast aan welke vaardigheden en competenties je hebt opgedaan en de projecten die je tot een succes hebt gebracht. Breng ook je referenties hiervan op de hoogte, zodat zij precies weten waar ze vragen over kunnen verwachten.

Wie kun je vragen als referentie?

Vraag iemand waar je onlangs nog mee hebt samengewerkt en die jou goed kent. Dit kan een oud-collega, manager of klant zijn. Belangrijk hierbij is dat ze jouw skills kunnen bevestigen en onderbouwen met voorbeelden. Is het toch al een tijdje geleden dat je met de referentie hebt samengewerkt? Zorg er dan voor dat je de draad weer oppakt voor je ze vraagt als referentie. Zo komen zij niet voor verrassingen te staan en zorg jij voor een sterker netwerk.

Ben je op zoek naar je eerste baan na bijvoorbeeld je studie en heb je nog geen referenties? Denk er dan aan om een coach van je sportteam, een oud leraar met wie je goed overweg kon of een stagebegeleider te vragen. Vraag liever geen vrienden of familie als referenties. Zij kunnen gezien worden als bevooroordeeld en weten wellicht niet hoe jij functioneert op de werkvloer.

Je referenties bevestigen jouw verhaal en de organisatie heeft je de functie aangeboden! Maar waar moet je op letten voordat je ingaat op dit aanbod? We geven je in deze video een paar tips.

 

  • tips
  • referenties
  • solliciteren

Anderen lezen ook:

feb 17
Op naar een nieuwe baan

Belangrijke factoren als klantenservice medewerker

woensdag 22 februari 2017 Wanneer je bent opgeleid tot administratief medewerker, dan is een baan als klantenservice medewerker geknipt voor jou. We geven je een paar punten om je te helpen beslissen.
feb 17
Op naar een nieuwe baan

Aan het werk in ploegendiensten

woensdag 8 februari 2017 We hebben allemaal een voorkeur voor welke uren we willen werken. Misschien vind je het fijn om in de avonduren of in de nacht te werken.

Log in