Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Hoe amicaal kun je zijn in een sollicitatiegesprek?

7-7-2017 10:43:00 Tekst Op naar een nieuwe baan 2 reacties

Jezelf presenteren in een gesprek: hoe blijf je jezelf zonder dat je inlevert op professionaliteit of enthousiasme? Mensen die heel enthousiast zijn krijgen vaak al snel te horen dat ze (te) amicaal zijn. Mensen die heel professioneel zijn kunnen worden ervaren als ingetogen of ongeïnteresseerd. Hoe blijf je jezelf op een manier die past bij de baan waarop je solliciteert?

Tip 1: Te amicaal en te rustig is nooit goed 

Extravert versus introvert
Je hebt verschillende soorten mensen: extravert en introvert. Introverte mensen zijn vaak liever op zichzelf, zijn rustig en houden zich in groepen wat meer op de achtergrond.

Daarentegen is een extravert persoon voornamelijk geïnteresseerd in sociale activiteiten, praktische zaken en weten ze wat ze willen. Dit betekent bijvoorbeeld dat extraverte personen graag onder de mensen zijn, meer houden van feestjes, sneller op de voorgrond zullen treden en vaak dominanter zijn dan introverte personen.

Een extravert persoon zal in een sollicitatiegesprek dan ook veel levendiger en enthousiaster overkomen dan een introvert persoon. Het is voor de extraverte persoon belangrijk om zichzelf daar bewust van te zijn. Te enthousiast en te amicaal kan worden gezien als een gebrek aan professionaliteit, ook al bedoel je het niet zo. Matig je enthousiasme dus enigszins om je professionaliteit te vergroten. Daarnaast is het voor een introvert persoon belangrijk om zijn enthousiasme en interesse ook over te brengen. Een balans tussen enthousiasme en rust is dus essentieel.

Tip 2: Pas je houding aan op de functie of bedrijf

Verschil per functie
Hoe enthousiast of ingetogen je jezelf moet opstellen is ook sterk afhankelijk van de functie en het bedrijf waarbij je solliciteert. Solliciteer je op een functie als advocaat of bankier, dan is amicaal gedrag minder gepast. Een professionele en rustige houding is dan beter. Solliciteer je voor een baan in de horeca of in een winkel, dan kun je jezelf best wat amicaler opstellen. Maar let op: te amicaal is nooit goed.

Tip 3: Blijf jezelf, als je maar antwoord geeft op de vragen 

In hoeverre kun je jezelf blijven?
Je wilt jezelf altijd zo oprecht mogelijk presteren. Het bedrijf moet namelijk geen verkeerde indruk krijgen. Bovendien: jezelf anders voordoen dan je bent gaat je uiteindelijk niet gelukkig maken. In hoeverre kun je te amicaal of te rustig en ingetogen gedrag aanpassen en het bedrijf toch nog een goed beeld geven? Het belangrijkste is dat je antwoord geeft op de vragen en dat je niet alleen focust op je eigen verhaal. Wanneer je “goede” antwoorden geeft op de vragen zal te amicaal of te rustig gedrag je ook snel vergeven worden. Zolang je verstand van zaken hebt en je verhaal écht ergens over gaat.

Conclusie

Hoe amicaal je kunt zijn in een sollicitatiegesprek is afhankelijk van de functie en het bedrijf. Belangrijk om in je achterhoofd te houden is dat te rustig of te amicaal gedrag nooit goed is. En misschien nog wel het belangrijkste; jezelf kunnen en durven blijven moet niet onderschat worden. Het gaat om jóu.

Meer weten over jezelf presenteren? Lees dan ons blog over Personal Branding.

  • sollicitatiegesprek
  • solliciteren
  • communiceren
  • tips

Anderen lezen ook:

feb 17
Op naar een nieuwe baan

Belangrijke factoren als klantenservice medewerker

woensdag 22 februari 2017 Wanneer je bent opgeleid tot administratief medewerker, dan is een baan als klantenservice medewerker geknipt voor jou. We geven je een paar punten om je te helpen beslissen.
feb 17
Op naar een nieuwe baan

Aan het werk in ploegendiensten

woensdag 8 februari 2017 We hebben allemaal een voorkeur voor welke uren we willen werken. Misschien vind je het fijn om in de avonduren of in de nacht te werken.

Log in