Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

De WW: het verschil tussen werkloos en werkzoekend

6-6-2017 10:34:00 Tekst Op naar een nieuwe baan 2 reacties

Sommigen krijgen er nooit mee te maken, anderen kiezen er niet voor en zitten er toch ineens middenin; de Werkloosheidswet. Heel fijn dat-ie er is als je onverhoopt tussen twee banen inzit. Dankzij de WW-uitkering kun je immers je rekeningen blijven betalen terwijl je actief op zoek bent naar een nieuwe job. Want je mag dan je baan verloren zijn, dat betekent niet dat je achterover kan gaan leunen zodra de uitkering jouw kant op komt. Verre van dat zelfs. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de 2 W’s van WW staan voor ‘Weer Werken’. We nemen je mee in een aantal WW-weetjes, -do’s en -don’ts.

WW: wie, wat, waar en wanneer?

Soms voel je de bui al hangen en soms komt het als donderslag bij heldere hemel. Hoe dan ook: verlies je (ongewild) je baan en heb je nog geen nieuwe job op het oog? Schakel met het UWV! Je kunt direct een uitkering aanvragen, zodat je hopelijk wel (een deel van) je inkomsten behoudt. Hopelijk? Inderdaad, want niet elke WW-aanvraag wordt goedgekeurd. In principe is iedereen verzekerd voor werkloosheid. Dit is bij wet geregeld. Maar zoals dat gaat bij regels, zijn er ook in dit geval uitzonderingen. Het UWV zal bij het beoordelen van jouw WW-aanvraag bekijken of je niet verwijtbaar werkloos bent. Hiervan spreken we als je zelf je ontslag hebt ingediend zonder een zwaarwegende reden of als je zelf schuld hebt aan ontslag op staande voet.

Hoe regel je een uitkering?

Het aanvragen van een WW-uitkering vraagt meer van je dan alleen een vinkje zetten en een handtekening plaatsen. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met het UWV als je eenmaal weet dat je dienstverband ophoudt. Ook als je op dat moment nog aan het werk bent. Je zult namelijk behoorlijk wat zaken moeten invullen en overleggen voordat je WW-aanvraag beoordeeld kan worden. Daarnaast zal je ook een werkcoach toegewezen krijgen die jou graag wil leren kennen, zodat hij/zij je zo goed mogelijk kan helpen om snel weer aan het werk te gaan.

Wat zijn de do’s terwijl je een WW-uitkering ontvangt?

Het lijkt soms zo lekker, eens een poosje niet te hoeven werken. En dat kan het natuurlijk ook zijn als je net de loterij hebt gewonnen of als je op de een andere manier een flink financieel vangnet hebt. Maar WW is niet hetzelfde als gratis geld en niet hoeven werken. Integendeel. WW ontvangen is hard werken om nieuw werk te vinden. Strikt gezien ben je dan ook niet werkloos, maar werkzoekend. Wat betekent dat zoal?

  • Je solliciteert minimaal 4 keer per maand
  • Je voert alle taken uit in je Werkmap
  • Je komt de afspraken met je werkcoach na
  • Je houdt maandelijks al je (extra) inkomsten bij
  • Je solliciteert op de (eventuele) vacatures die je werkcoach je stuurt
  • Je komt naar de afspraken met je adviseur werk.

Daarnaast is er best veel mogelijk: je mag gewoon op vakantie als je dit tijdig overlegt met je werkcoach. Je kunt oppaswerk doen, een tijdelijke klus oppakken en zelfs een (parttime) uitzendbaan accepteren. Zolang je je werkcoach hierbij betrekt en alle administratie goed bijhoudt, denkt het UWV graag met je mee.

Wat zijn de absolute don’ts gedurende je WW-uitkering?

Op de website van het UWV vind je een rekenmodel waarmee je kan berekenen voor welke periode je recht hebt op een WW-uitkering en hoe hoog deze is. Een WW-uitkering is nooit gelijk aan het laatstverdiende salaris, dus budgettechnisch vraagt dat dan wel wat van je.

Het is echter niet toegestaan om zomaar te gaan ‘bijklussen’ naast je WW. Naast het feit dat je met zwartwerken minder tijd hebt om serieus te solliciteren, ben je ook niet verzekerd als er een ongeluk gebeurt. Ook is het risico op een boete, voor zowel de zwartwerker als degene die de zwartwerker inhuurt, erg groot. Tot slot verspeel je als zwartwerker je recht op WW. Zeg nou zelf, die stress en die risico’s wil je toch helemaal niet?

Vrijwillig aan de slag gaan lijkt een nuttige en dankbare tijdsbesteding zolang je werkzoekend bent, en dat is het natuurlijk ook. Ons advies is wel om je vooraf door je werkcoach goed te laten informeren over jouw inzetbaarheid als vrijwilliger.

Het vrijwilligerswerk mag namelijk niet jouw kansen op het vinden van betaald werk in de weg staan. Daarnaast mag het bijvoorbeeld ook geen werk zijn waarvoor iemand anders betaald zou krijgen. Dit geldt overigens niet alleen voor vrijwilligerswerk gedurende kantooruren. Ook als je als vrijwilliger actief bent tijdens avonduren en/of weekends, dien je hier rekening mee te houden.

Op naar een nieuwe baan

Een nieuwe baan komt soms uit onverwachte hoek: dat vrijwilligerswerk wat je deed leidt tot betaald werk. Iemand uit je netwerk doet een goed woordje voor je en je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Je profileert jezelf als werkzoekende op social media en je ontvangt een aanbieding. Je werkcoach weet waar je naar op zoek bent en stuurt je de vacature waar je op zat te wachten.

En natuurlijk denkt Manpower ook graag met je mee, want wij weten hoe belangrijk het is om zinvol werk te hebben.

Ben jij (vanuit de WW) op zoek naar een nieuwe job? Wij plaatsen dagelijks nieuwe vacatures; dus houd deze in de gaten en maak jobalerts aan!

  • ww
  • uitkering
  • werkzoekend

Anderen lezen ook:

feb 17
Op naar een nieuwe baan

Belangrijke factoren als klantenservice medewerker

woensdag 22 februari 2017 Wanneer je bent opgeleid tot administratief medewerker, dan is een baan als klantenservice medewerker geknipt voor jou. We geven je een paar punten om je te helpen beslissen.
feb 17
Op naar een nieuwe baan

Aan het werk in ploegendiensten

woensdag 8 februari 2017 We hebben allemaal een voorkeur voor welke uren we willen werken. Misschien vind je het fijn om in de avonduren of in de nacht te werken.

Log in