Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.
Non-verbaal communiceren kun je leren. Wist je dat maar liefst tachtig procent van communicatie onbewust is? Naast de woorden die je uitspreekt dragen je lichaamshouding, stemgebruik en mimiek ook een boodschap uit. Met non-verbale communicatie zeg je soms meer dan je wilt.
Je baas schenkt een kop koffie voor je in. Hij gaat zitten, kijkt je aan en begint te lachen: “Wéér een boete op de N50. Da’s niet zo best, hè?” Jij grinnikt. “Je bent ontslagen!” brult hij, terwijl hij de tranen van het lachen uit zijn ogen veegt.
Je manager staat opeens voor je neus. Gefronste wenkbrauwen en een woeste blik. “Meekomen!” schreeuwt hij. “Tijd voor een beoordelingsgesprek.” Hij loopt met grote passen weg en jij klautert van schrik van je heftruck om hem achterna te rennen. Op kantoor wijst hij je met afgemeten blik een stoel toe. “Laat ik maar direct met de deur in huis vallen,” zegt hij, terwijl jij nog niet eens zit. Hij blijft je onafgebroken strak aankijken, ramt met zijn vuist op tafel en roept: “We zijn reuzeblij met jouw staat van dienst. Jij krijgt promotie!”
Wist je dat je onbewust heel veel zegt, zonder dit daadwerkelijk uit te spreken? De signalen in bovenstaande voorbeelden zijn niet in lijn met de boodschap die verteld wordt. Nu zijn de beschreven voorbeelden extreem, maar ook in de dagelijkse communicatie is maar liefst tachtig procent non-verbaal. Door onder meer je lichaamstaal, gebaren en stemgeluid breng je heel duidelijk een boodschap over. Sterker nog: non-verbale communicatie blijft bij de ontvanger vaak beter hangen dan wat je daadwerkelijk zegt. Goed om rekening mee te houden. Want een deel van die communicatie is dan weliswaar onbewust, het heeft wel een doorslaggevend effect op de manier waarop je overkomt in een gesprek. Dat zit al in de kleinste signalen. Draaiende voeten duiden op onzekerheid, achterover leunen met geheven kin duidt op arrogantie en met het plaatsen van een glas water tussen jou en je gesprekspartner werp je een barrière op en lijkt het alsof je iets te verbergen hebt.
Wist je dat een eerste indruk vaak blijvend is en deze al binnen dertig seconden gevormd wordt? Wees je bewust van de manier waarop je overkomt. Of je nu in gesprek bent met je toekomstige baas of wacht bij de receptie: zorg dat je rechtop zit. Geef een stevige handdruk en maak tijdens je gesprek oogcontact met je gesprekspartner. Probeer zenuwtrekjes te onderdrukken, speel niet met je pen en wiebel niet met je tenen. Zo maak je een zelfverzekerde indruk.
Ook op de werkvloer kun je handig gebruik maken van non-verbale communicatie. Wat is de lichaamstaal van de collega tegenover je? Welke gebaren maakt hij en wat is zijn toon? Uit zijn non-verbale signalen kun je vaak al opmaken of hij het al dan niet met je eens is. Wees in gesprekken met je leidinggevende je ook bewust van je eigen signalen. Toon betrokkenheid door rechtop te zitten en heb een open houding. Kijk hem goed aan en vermijd afleidende gebaren zoals het draaien met je ring of het tikken op tafel.
Waar moet je op letten in een gesprek met (toekomstige) collega’s?
Deze aandachtspunten helpen je te focussen op je non-verbale communicatie en zorgen ervoor dat je bewust wordt van de onbewuste - en misschien onbedoelde - boodschap die je uit kunt dragen. Zo kan het bijna niet misgaan.
Meer weten over communiceren op de werkvloer? Lees het blog met onze zes do’s en don’ts.