Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.
Wanneer je van werkgever wisselt, zijn er veel vragen die je jezelf stelt. Maar is je pensioen daar ook één van? Wat gebeurt er eigenlijk met je pensioen wanneer je wisselt van werkgever? En bouw je eigenlijk pensioen op als uitzendkracht of flexwerker? Voor sommigen van ons is dit misschien nog heel ver weg, maar voor anderen misschien niet. In deze blog proberen we je antwoord te geven op al je vragen.
Op een dag stop je met werken, maar waar haal je dan je inkomen vandaan? Daarom bouw je pensioen op. Pensioen is het inkomen dat je ontvangt wanneer je jouw pensioenleeftijd hebt bereikt. Oftewel op dat moment vervangt je pensioen het salaris wat je krijgt als je nog wel zou werken. In Nederland bestaat je pensioen uit vier belangrijke onderdelen:
Goed nieuws! Ook als uitzendkracht of flexmedewerker bouw je pensioen op. Er bestaan verschillende pensioenuitvoerders die deze pensioenregeling uitvoeren. In de CAO voor Uitzendkrachten is precies vastgelegd welke voorwaarden hieraan verbonden zijn. Als flexwerker of uitzendkracht neem je deel aan een pensioenregeling op basis van wekentelling. Dit betekent dat jij de eerste 26 gewerkte weken nog geen pensioen opbouwt, maar na 26 gewerkte weken is dit wel het geval! Wanneer jij tussen de 27 en 78 weken werkzaam bent voor jouw opdrachtgever dan bouw je pensioen op volgens de basisregeling. Wel is een vereiste dat jij 21 jaar of ouder bent én dat je 26 weken bij dezelfde werkgever werkzaam bent. Werk jij voor twee verschillende opdrachtgevers via hetzelfde uitzendbureau? Dan ben jij gewoon bij dezelfde werkgever werkzaam en bouw je dus pensioen op!
Sinds 2013 gaat de AOW-leeftijd in stappen omhoog. Waar je in 2012 nog op 65-jarige leeftijd met pensioen mocht: wordt dat in 2018 en 2021 66 en 67 jaar. Vanaf 2022 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. In het regeerakkoord van Rutte III staat niets over de AOW, wat inhoudt dat de bestaande plannen blijvend zijn en de (versnelde) verhoging van de AOW-leeftijd voor alle beroepen vaststaat. De Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) vindt dat onverantwoord, omdat het werk in de ene sector (fysiek of mentaal) zwaarder is dan in de andere. Volgens de vakbond zou je dus per sector afspraken moeten kunnen maken.
In de transport en logistiek bouw je pensioen op via Pensioenfonds Vervoer. Die regeling is samengesteld door werkgeversorganisaties KNV en TLN en vakbonden FNV en CNV Vakmensen. Het pensioenpakket bestaat naast jouw pensioen uit een uitkering voor je partner en kinderen en een doorlopende pensioenopbouw bij meer dan 35 procent arbeidsongeschiktheid.
Hoeveel pensioen je in een jaar tijd opbouwt hangt af van een aantal factoren. Zo wordt er gekeken naar de hoogte van je salaris, inclusief vakantietoeslag en onregelmatigheidstoeslag. Ook je vergoeding voor overuren, onregelmatigheidstoeslagen en een eventuele ploegentoeslag van het jaar ervoor worden meegerekend. Dit is het zogenaamde ‘pensioengevend salaris’. Daar gaat nog een bedrag vanaf, omdat het pensioen een aanvulling is op je AOW-uitkering.
Wanneer je start bij een nieuwe werkgever, is jouw pensioen misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het wel belangrijk om hier scherp op te zijn, want het kan zomaar zijn dat je al een gedeelte hebt opgebouwd bij jouw vorige werkgever. Wanneer je weggaat bij je werkgever, heb jij altijd recht op het pensioen dat jij in die tijdsperiode hebt opgebouwd. Vraag altijd bij jouw nieuwe werkgever na of zij een pensioenregeling hebben. En zo ja, hoe deze eruit ziet!
Blijf je in dezelfde bedrijfstak werken, dan is er vaak niets aan de hand. De kans is dan groot dat je nieuwe werkgever dezelfde pensioenregeling heeft via een bedrijfstakpensioenfonds. Een bedrijfstakpensioenfonds is een pensioenfonds voor iedereen die werkzaam is in dezelfde branche. In veel gevallen is het voor bedrijven verplicht om hieraan deel te nemen. Als jouw nieuwe werkgever hierbij aangesloten is, is er niets aan de hand en loopt jouw pensioen gewoon door. Dit neemt niet weg dat het altijd verstandig is om dit te checken!
Ga je in een hele andere branche werken of zit jouw nieuwe werkgever bij een ander pensioenfonds aangesloten? Ook dan is er geen reden tot paniek. Vanaf dan ga je ergens anders pensioen opbouwen. Maar nu horen wij jou denken: “Wat gebeurt er met mijn eerdere pensioen bij het andere pensioenfonds?”. Wat dat betreft heb jij twee keuzes:
Nog even terug naar die verhoging van de AOW-leeftijd. Wat als je door rugklachten, stress of een ongeluk je nog voor je de pensioenleeftijd bereikt arbeidsongeschikt raakt? Als je voor meer dan 35 procent arbeidsongeschikt bent verklaard, loopt je pensioenopbouw helemaal of voor een gedeelte door zonder dat jij of je werkgever premie hoeft te betalen.
De FNV heeft de regering gevraagd om de verhoging van de AOW-leeftijd te stoppen.
“De mensen die het vroegst beginnen en het zwaarste werk doen, moeten nu het langst doorwerken,” zegt Tuur Elzinga van de vakbond.
De bond wil dat de AOW-leeftijd de komende drie jaar bevroren wordt op 65 jaar en negen maanden. Voorlopig lijkt het er niet op dat Den Haag luistert, maar minister Koolmees van Sociale Zaken wil wél met de vakbonden en werkgevers om tafel over de vraag hoe werknemers ‘goed en gezond de eindstreep kunnen halen’.
Wie droomt er niet van, je koffers pakken en verhuizen naar een land waar vaker de zon schijnt dan dat het regent? Ja, dit is voor vele een droom die uitkomt maar dit gaat niet zonder gevolgen. Verhuizen naar het buitenland kan namelijk gevolgen hebben voor zowel het opgebouwde pensioen als op de AOW. Het is mogelijk om je AOW in het buitenland te ontvangen, dit is echter wel afhankelijk van het land waar je neerstrijkt. Deze informatie vind je vaak op de overheidswebsites van het betreffende land.
We hopen dat we jouw belangrijkste vragen beantwoord hebben! Check alle ins- en outs altijd goed bij jouw (nieuwe) werkgever. Zodat je op jouw oude dag niet voor verrassingen staat en lekker kunt gaan genieten!
Naast je pensioen ook weten wat het verschil is tussen je netto- en brutoloon? Lees dan dit blog.