Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Op weg naar je pensioen: de meest gestelde vragen

1-12-2017 14:10:00 Tekst Op de werkvloer 2 reacties

Je ziet het al helemaal voor je: na een leven hard werken met de voeten in het zand en een pilsje in je hand genieten van de zon en je pensioen. Misschien ga je op wereldreis of breng je je oude dag door in Benidorm, Spanje. De meeste mensen hebben een beeld gevormd hoe zij hun leven tijdens hun pensioen in gaan vullen. Maar hoe beïnvloedt het regeerakkoord van Rutte III jouw pensioenplannen? Gooit de verhoging van de AOW-leeftijd geen roet in het eten? En wat is er geregeld als je die verhoogde AOW-leeftijd niet als werkende haalt?

Verhoging AOW-leeftijd

Sinds 2013 gaat de AOW-leeftijd in stappen omhoog. Waar je in 2012 nog op 65-jarige leeftijd met pensioen mocht: wordt dat in 2018 en 2021 66 en 67 jaar. Vanaf 2022 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. In het regeerakkoord van Rutte III staat niets over de AOW, wat inhoudt dat de bestaande plannen blijvend zijn en de (versnelde) verhoging van de AOW-leeftijd voor alle beroepen vaststaat. De Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) vindt dat onverantwoord, omdat het werk in de ene sector (fysiek of mentaal) zwaarder is dan in de andere. Volgens de vakbond zou je dus per sector afspraken moeten kunnen maken. 

Pensioenopbouw in de transport- en logistieksector

In de transport en logistiek bouw je pensioen op via Pensioenfonds Vervoer. Die regeling is samengesteld door werkgeversorganisaties KNV en TLN en vakbonden FNV en CNV Vakmensen. Het pensioenpakket bestaat naast jouw pensioen uit een uitkering voor je partner en kinderen en een doorlopende pensioenopbouw bij meer dan 35 procent arbeidsongeschiktheid.

Pensioenopbouw: hoe wordt je pensioen berekend?

Hoeveel pensioen je in een jaar tijd opbouwt hangt af van een aantal factoren. Zo wordt er gekeken naar de hoogte van je salaris, inclusief vakantietoeslag en onregelmatigheidstoeslag. Ook je vergoeding voor overuren, onregelmatigheidstoeslagen en een eventuele ploegentoeslag van het jaar ervoor worden meegerekend. Dit is het zogenaamde ‘pensioengevend salaris’. Daar gaat nog een bedrag vanaf, omdat het pensioen een aanvulling is op je AOW-uitkering.

Wat als je de AOW-leeftijd niet als werkende bereikt?

Nog even terug naar die verhoging van de AOW-leeftijd. Wat als je door rugklachten, stress of een ongeluk je nog voor je de pensioenleeftijd bereikt arbeidsongeschikt raakt? Als je voor meer dan 35 procent arbeidsongeschikt bent verklaard, loopt je pensioenopbouw helemaal of voor een gedeelte door zonder dat jij of je werkgever premie hoeft te betalen.

De FNV heeft de regering gevraagd om de verhoging van de AOW-leeftijd te stoppen. 

“De mensen die het vroegst beginnen en het zwaarste werk doen, moeten nu het langst doorwerken,” zegt Tuur Elzinga van de vakbond.

De bond wil dat de AOW-leeftijd de komende drie jaar bevroren wordt op 65 jaar en negen maanden. Voorlopig lijkt het er niet op dat Den Haag luistert, maar minister Koolmees van Sociale Zaken wil wél met de vakbonden en werkgevers om tafel over de vraag hoe werknemers ‘goed en gezond de eindstreep kunnen halen’.

Naast je pensioen ook weten wat het verschil is tussen je netto- en brutoloon? Lees dan dit blog.

 

  • pensioen
  • salaris
  • pensioensopbouw
  • aow

Anderen lezen ook:

okt 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een productiemedewerker

dinsdag 31 oktober 2017 De 23-jarige Robin was pas een maand in dienst bij Bosch toen hij promotie maakte. Wij volgde hem tijdens een werkdag om te zien wat hij nu doet.
apr 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een logistiek medewerker

dinsdag 11 april 2017 In korte tijd groeide Vincent van magazijnmedewerker door naar teamleider. We volgde hem tijdens een werkdag om achter de taken van een teamleider in een magazijn te komen.

Log in