Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Wees niet al te dwaas in de appjes naar je baas 

27-12-2017 14:04:00 Tekst Op de werkvloer 2 reacties

Je collega’s op de groeps-WhatsApp en je baas op Facebook: anno 2019 verloopt het grootste deel van de communicatie via online middelen. Ook op het werk worden allerlei social media kanalen gebruikt om in contact te blijven met collega's. Met je smartphone is de wereld binnen handbereik en een appje, mailtje of berichtje via Facebook is al snel verstuurd. Maar je manager is niet je beste vriend, dus waar moet je aan denken bij online communicatie met collega’s?

Valkuil: interpretatie

Er zijn natuurlijk duidelijke voordelen van het gebruik van digitale communicatiemiddelen. Zo is de snelheid en het gemak waarmee je (meer) mensen kunt bereiken en het kunnen laten bezinken van de boodschap voordat je reageert een grote pré. Maar daar staat wel de grote valkuil van interpretatie tegenover. Zonder lichaamstaal en andere non-verbale communicatie wordt je bericht al snel heel anders ontvangen dan dat jij het voor ogen had. Grapjes worden minder snel begrepen en korte en krachtige berichten voelen plots als snauwerig. Het gesprek is nu eenmaal anders wanneer je iemand in de ogen kijkt. Ook emoticons kunnen voor de één iets heel anders betekenen dan voor de ander.

WhatsApp

Emoticons komen al snel informeel over. Nu is de toon op WhatsApp, net als op andere social media, meestal niet heel zakelijk. Als je in gesprek bent met klanten, collega’s en je manager is het wel verstandig om je bericht nog eens na te gaan voor je op ‘verzenden’ klikt. Heb je een nette profielfoto? Zitten er spelfouten in je bericht? En gebruik je emoticons? Die poppetjes kunnen misschien prima naar je directe collega, maar zijn voor een klant misschien iets te vriendschappelijk.

Je baas op Facebook?

Ook is het goed om je bewust te zijn van je gedrag op social media. Je mag niets doen wat je werkgever schade toebrengt. Dat is opgenomen in bijna iedere arbeidsovereenkomst. Je kunt ontslagen worden door je gepubliceerde berichten op social media, wanneer deze niet stroken met de normen en waarden van het bedrijf. Denk aan het plaatsen van racistische opmerkingen. Dat geldt ook wanneer je online kritiek uit op het bedrijf, je baas of collega’s of wanneer jij je ten onrechte ziek meldt, maar vervolgens wel getagd wordt in een partyfoto. 

Denk dus goed na wat je plaatst en of het überhaupt handig is om op Facebook vrienden te zijn met je collega’s. Het is helemaal niet zo gek om werk en privé te scheiden. Mocht je wél collega’s op Facebook hebben, dan is het misschien goed om je instellingen te checken. Je wil natuurlijk niet dat iedereen zomaar alle foto’s kan zien waarin jij bent getagd. Zorg ervoor dat je eerst tags moet goedkeuren, voordat je foto’s zichtbaar worden.

Dumpert op de werkvloer

Daarnaast mag je niet zomaar foto’s en video’s van de werkvloer online plaatsen. Het maken van foto’s en video’s is met toestemming van de vastgelegde collega’s oké, maar alleen voor privégebruik. Het doorplaatsen van je geprankte collega op Dumpert is dus niet zo’n goed idee. 

Voor zowel Whatsapp als andere social media kanalen geldt:je kunt zelf het beste beoordelen of je bericht wel of niet geschikt is om met je collega’s of manager te delen. Jij kunt inschatten hoe de sfeer op het werk is en hoe je bericht ontvangen wordt. Maar het is altijd goed om je bewust te zijn van je acties en de eventuele gevolgen.

Meer weten over communiceren op de werkvloer? Je vindt hier zes do’s en don’ts om je op weg te helpen.

  • appjes
  • communiceren
  • leidinggeven

Anderen lezen ook:

okt 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een productiemedewerker

dinsdag 31 oktober 2017 De 23-jarige Robin was pas een maand in dienst bij Bosch toen hij promotie maakte. Wij volgde hem tijdens een werkdag om te zien wat hij nu doet.
apr 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een logistiek medewerker

dinsdag 11 april 2017 In korte tijd groeide Vincent van magazijnmedewerker door naar teamleider. We volgde hem tijdens een werkdag om achter de taken van een teamleider in een magazijn te komen.

Log in