Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Hoe ga je om met cultuurverschillen op de werkvloer?

27-12-2017 13:49:00 Tekst Op de werkvloer 2 reacties

Waar een ferme handdruk in Nederland staat voor zelfverzekerdheid, geeft het in Marokko een signaal af dat je wilt overheersen. En hoewel het in China gebruikelijk is om van je af te spugen, vinden we dat hier al snel asociaal en onhygiënisch. Het is maar net wat je gewend bent.

Ieder mens heeft zijn eigen normen en waarden, waarvan een groot deel door cultuur is gevormd. De werkvloer is soms de wereld in het klein. Maar de wereld bestaat uit zo’n tienduizend (sub)culturen, waar meer dan zesduizend talen worden gesproken. Hoe ga je met deze verschillende normen en waarden op de werkvloer om?

De baas is de baas

Nederlanders staan bekend om hun directheid. We nemen geen blad voor de mond, uiten graag onze mening en zijn geen fan van hiërarchie. De baas is dan misschien wel de baas, maar hij moet zeker niet al te veel voor je uitkauwen.

Dat is niet overal zo. Sterker nog: Nederlanders zijn daarin eerder een uitzondering dan de regel. Hier is het tegenspreken van je baas niet ongebruikelijk, maar in vrijwel alle andere culturen is dat echt ongehoord. Je hoeft geen uren in het vliegtuig te zitten om daar verschil in te merken. Polen accepteren bijvoorbeeld makkelijker dan Nederlanders dat een leidinggevende meer macht heeft. Van oudsher zijn ze gewend aan hiërarchie. Dat betekent dat een sterke voorman duidelijk de leiding pakt en stap voor stap vertelt wat er gedaan moet worden.

Taalverschillen

Als je dan stapsgewijs vertelt wat er moet gebeuren, is het wel zo prettig als dat in je eigen taal kan. Maar wat doe je als er een taalbarrière is en jullie elkaar niet begrijpen? Polen, Hongaren en Spaanstaligen spreken lang niet altijd Nederlands, maar spreken vaak wel Engels of Duits. Is dat niet het geval, dan kan misschien één van de andere collega's vertalen. Geef duidelijke instructies en kijk voor de zekerheid eerst even mee bij de uitvoer van de uitgelegde werkzaamheden. Zo weet je zeker dat jullie op één lijn zitten. Bespreek de situatie met je leidinggevende als deze echt onwerkbaar is.

Bij terugkerend eenvoudig werk, bijvoorbeeld aan de lopende band, kun je de instructies ook uittypen en/of met beelden verduidelijken. Zo kan je collega de instructies bij twijfel nog eens bekijken.

Bammetje kaas

De eetcultuur in Nederland wordt vaak als bijzonder saai ervaren. Aandacht voor je eten is in de zuidelijke landen heel belangrijk en het wegteren van je bammetje kaas hoort daar absoluut niet bij. Zeg nu zelf: zijn al die menselijke verschillen geen prachtige uitdaging? Het is een mooie gelegenheid om te reizen in eigen land, dus leer en experimenteer! En vraag je collega zeker of je eens mag proeven.

Van ‘bourgondische Brabander’ tot ‘stoïcijnse Groningse boer’: zoals we alleen in Nederland al heel wat stereotypes op basis van cultuurverschillen kunnen onderscheiden, geldt dat voor iedere cultuur. Ieder mens is een individu met eigen normen, waarden en gedachten. Geduld is daarom de beste eigenschap die je in een multiculturele werkomgeving kunt bezitten, want het duurt altijd even voor je iemand echt kent. Houd altijd oog voor de mens tegenover je, dan kom je er met zijn allen wel uit. 

  • cultuur
  • cultuurverschillen
  • collega's

Anderen lezen ook:

okt 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een productiemedewerker

dinsdag 31 oktober 2017 De 23-jarige Robin was pas een maand in dienst bij Bosch toen hij promotie maakte. Wij volgde hem tijdens een werkdag om te zien wat hij nu doet.
apr 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een logistiek medewerker

dinsdag 11 april 2017 In korte tijd groeide Vincent van magazijnmedewerker door naar teamleider. We volgde hem tijdens een werkdag om achter de taken van een teamleider in een magazijn te komen.

Log in