Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik hier voor meer informatie.

Sluiten
0

Dit is het nut van ontspanning op de werkvloer

21-12-2017 16:50:00 Tekst Op de werkvloer 2 reacties

We besteden maar liefst 90.000 uur van ons leven aan werk. Dat is omgerekend meer dan tien jaar. Een beetje plezier in je werk is dan wel zo prettig. En niet alleen omdat je er zoveel tijd doorbrengt: ook voor je productiviteit is het goed.

Meer dan veertig procent van alle meldingen bij de bedrijfsarts komt door een psychische beroepsziekte. Overspannenheid en een burn-out zijn beroepsziektes nummer één en twee, meldt het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. Er is een toename van tien procent te zien in slechts drie jaar tijd.

De oorzaak van deze toename ligt niet alleen bij de hoge werkdruk. Met je mobiel binnen handbereik sta je tegenwoordig altijd ‘aan’. Ook zijn er veel prikkels en ontspannen mensen te weinig. Terwijl ontspanning, ook op de werkvloer, juist heel goed is voor de productiviteit.

Een spelletje, grap of grol leidt tot een goede werksfeer. Plezierig contact met collega’s leidt weer tot betere resultaten, meer succes en een hogere arbeidsproductiviteit. Daarnaast verhoogt het je betrokkenheid bij het bedrijf en heeft het een positieve invloed op je motivatie en creativiteit.

Na inspanning komt ontspanning: bijzondere werkplekken

Spelletjes met je collega’s, online of offline, zijn dus zo gek nog niet. Na inspanning komt ontspanning en er zijn steeds meer bedrijven die dat ook inzien. Bij Vodafone/Ziggo, bijvoorbeeld, kun je tafelvoetballen. DB Schenker doet daar nog een dartbord en pooltafel bij. Ga je liever digitaal de strijd aan? Bij CEVA Venray staat de Xbox altijd paraat voor een spelletje. En bij kinderwagenproducent Joolz duik je gewoon even de sportschool in wanneer je vastloopt in je werk.

Wil je ook graag een sixpack kweken tijdens je werkzaamheden en meer ontspanning op het werk? In de transport en logistiek is beweging al een vast onderdeel van je werk, maar de aanschaf van een dartbord, Fifa of Twister is geen overbodige luxe. Is je manager niet overtuigd door bovenstaande voordelen? Een laatste zetje in de rug kan misschien het verschil maken. Het personeelstekort in de transport- en logistieke sector bijvoorbeeld. Of het argument dat dit het bedrijf als werkgever nóg aantrekkelijker maakt.

Gamen op de werkvloer is dus zo slecht nog niet. Wist je dat online multiplayer games nog een ander voordeel hebben? Ze kunnen je helpen bij het ontwikkelen van je leidinggevende kwaliteiten. Lees er hier meer over.

 

  • ontspanning
  • stress

Anderen lezen ook:

okt 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een productiemedewerker

dinsdag 31 oktober 2017 De 23-jarige Robin was pas een maand in dienst bij Bosch toen hij promotie maakte. Wij volgde hem tijdens een werkdag om te zien wat hij nu doet.
apr 17
Op de werkvloer

Een dag uit het leven van een logistiek medewerker

dinsdag 11 april 2017 In korte tijd groeide Vincent van magazijnmedewerker door naar teamleider. We volgde hem tijdens een werkdag om achter de taken van een teamleider in een magazijn te komen.

Log in